Za manj zavržene hrane

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Projekt poteka četrto leto zapored, namenjen pa je ozaveščanju o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambnih izdelkov. Število sodelujočih izobraževanih ustanov vsako leto narašča, letos jih sodeluje že 96, od tega 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol, ki so vključene v program Ekošola. Vsako leto v sklopu projekta poteka tudi natečaj Reciklirana kuharija, kjer šole, vrtci in posamezniki prispevajo zanimive in inovativne recepte, ustvarjene iz ostankov drugih obrokov oziroma jedi.

Tudi sicer se v Lidlu Slovenija redno udeležujemo različnih delovnih skupin na vladni in nevladni ravni, katerih cilj je zmanjševanje količine viškov hrane in osveščanje o odgovornem ravnanju s hrano.

 

Povej svoje mnenje:

ZAKORAKALI SMO V NOVO SEZONO PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN

V začetku leta smo skupaj z Ekošolo zakorakali v novo sezono projekta Hrana ni za tjavendan. Projekt poteka že četrto leto zapored, število sodelujočih ustanov pa iz leta v leto raste. Letos jih sodeluje že 96, od je 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol vključenih v program Ekošola.

ČIM MANJ ZAVRŽENE HRANE TUDI V ŠOLSKEM LETU 2017/2018

Že četrto leto zapored smo združili moči s programom Ekošola in v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet tudi v letu 2017/2018 nadaljujemo s projektom Hrana ni za tjavendan. Projekt je namenjen ozaveščanju o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambnih izdelkov. Število sodelujočih izobraževalnih ustanov vsako leto narašča, letos jih sodeluje že 96, od tega 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol, ki so vključene v program Ekošola.

Zaključil se je projekt Hrana ni za tjavendan 2016/2017

Na Gradu Jable se je danes, 8. junija, zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki smo ga s programom Ekošola v šolskem letu 2016/2017 izvedli že tretjič. V projektu so pod vodstvom mentorjev sodelovali otroci in mladostniki iz več kot 85 slovenskih vrtcev ter osnovnih in srednjih šol. Načrtovali in izvajali so raznolike aktivnosti za krepitev odgovornega ravnanja s hrano in zmanjševanje količin zavržene hrane.

Projekt Hrana ni za tjavendan tudi v šolskem letu 2016/17

V sodelovanju s programom Ekošola tudi v letošnjem šolskem letu v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet nadaljujemo s projektom Hrana ni za tjavendan. S projektom želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Tokrat se je v projekt vključilo 87 izobraževalnih ustanov, od tega 50 osnovnih šol, 25 vrtcev in 12 srednjih šol, ki sodelujejo v programu Ekošola.

Več kot 90 vrtcev in šol za manj zavržene hrane

Več kot 90 slovenskih šol in vrtcev je uspešno končalo projekt Hrana ni za tjavendan, v okviru katerega so izvajali aktivnosti za zmanjšanje količin zavržene hrane. V projekt, ki je letos pod okriljem Lidla Slovenija in programa Ekošola potekal že drugič, se je vključilo kar 91 izobraževalnih zavodov.

Znani so zmagovalci natečaja Hrana ni za tjavendan

V novembru se je zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki je letos potekal prvič in je k sodelovanju privabil več kot 30 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije, vključenih v program Ekošola. Na podlagi analize so sodelujoče ustanove izvedle več aktivnosti za zmanjšanje količine zavržene hrane in dvig ozaveščenosti o odgovornem ravnanju s hrano. Med vsemi sodelujočimi ustanovami smo v Lidlu Slovenija skupaj z Ekošolo posebne nagrade podarili tistim, ki so dosegli najboljše rezultate.

Preizkusite recepte iz knjižice Reciklirana kuharija

V novembru se je zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki je letos potekal prvič in je k sodelovanju privabil več kot 30 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije, vključenih v program Ekošola. Ob tej priložnosti luč sveta ugledala simpatična knjižica, v kateri je 15 preprostih receptov za odlične jedi iz ostankov hrane. Recepte so prispevali šole in vrtci, ki sodelujejo v programu Ekošola ter nekateri posamezniki.

Več kot 80 receptov “Reciklirane kuharije”

Eden od namenov projekta Hrana ni za tjavendan je tudi spodbujanje praktične uporabe neuporabljenih jedi ali posameznih živil. V ta namen smo v sodelovanju z Ekošolo v okviru projekta pripravili tudi natečaj, s katerim so učenci v sodelovanju z mentorji in starši raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil. Tako so ustvarjali recepte, v katerih so bili uporabljeni preostanki različnih živil ali obrokov.

Ukrepi učencev za zmanjšanje količine zavržene hrane

S koncem pouka se je končal spomladanski del projekta Hrana ni za tjavendan. Večina sodelujočih srednjih in osnovnih šol ter vrtcev je poslala prvi del poročila o poteku projekta, v katerem so zajeli posnetek stanja in glavne ugotovitve o količinah in vzrokih za zavrženo hrano.

Za manj zavržene hrane

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov.