LIDLOV MLADI VINAR 2017 JE JERNEJ ŽORŽ IZ VIPAVSKE DOLINE

Letošnji natečaj Lidlov mladi vinar je zaključen. Na Slovenskem festivalu vin smo razglasili absolutnega zmagovalca natečaja – to je postal perspektiven mladi vinar Jernej Žorž iz Vinske kleti Žorž, ki je prepričal z vinom avtohtone slovenske sorte zelen.

Letošnji natečaj Lidlov mladi vinar je zaključen. Na Slovenskem festivalu vin smo razglasili absolutnega zmagovalca natečaja – to je postal perspektiven mladi vinar Jernej Žorž iz Vinske kleti Žorž, ki je prepričal z vinom avtohtone slovenske sorte zelen. Letošnji natečaj je doživel novost, saj smo iskali perspektivne mlade vinarje, ki že samostojno pridelujejo vino. Med štiri finaliste so se poleg Žorža uvrstili še Janez Colnar iz vinske kleti Colnar, Marko Benčina iz podjetja Vina Benčina in Klemen Čehovin iz Posestva Čehovin. Vina vseh štirih finalnih vinarjev so od 13. novembra pa do razprodaje zalog na voljo v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji do razprodaje zalog, predstavljena pa so bila tudi v Lidlovem salonu na 20. Slovenskem festivalu vin.

Skoraj 50 prijav na natečaj Lidlov mladi vinar je vsekakor dokaz, da so slovenski mladi vinarji v natečaju prepoznali odlično priložnost za promocijo svojih vin, komisija, ki je opravila strokovno ocenjevanje, pa je bila s kakovostjo vin zadovoljna. »Z nadgradnjo projekta smo zelo zadovoljni, saj smo tudi za naše kupce poskrbeli za edinstveno novost – vsa štiri finalna vina natečaj Lidlov mladi vinar so že na voljo v vseh naših trgovinah. O kakovosti vin priča tudi dejstvo, da je zmagovalno vino zelen s strani ocenjevalne komisije prejelo vrhunsko oceno,« je dejal Gregor Bregač, vodja nabave prehrambnih izdelkov v našem podjetju.

Lidlov mladi vinar 2017 je postal Jernej Žorž iz Vina Žorž z vinom sorte zelen (levo Jernej Žorž in desno Gregor Bregač, vodja nabave prehrambnih izdelkov v Lidlu Slovenija).

Zmagala je avtohtona sorta

Med vsemi finalisti je komisijo najbolj prepričal Jernej Žorž, ki prihaja iz ene večjih vinarskih kmetij iz Vipavske doline. Njegovo zmagovalno vino zelen je ena od avtohtonih vinskih sort v Sloveniji, na kar so v vinarstvu Žorž še posebej ponosni. Jernej je izšolan vinogradnik in vinar, ki je že od malih nog delal na domači kmetiji. Leta 2008 je prevzel domače vinogradništvo in postal glavni enolog in kletar. »Že novica, da sem postal finalist, me je izredno razveselila. Postati zmagovalec pa je nekaj čisto drugega, to je res lep občutek. Je tudi trden dokaz, da sem na pravi poti in da so naše avtohtone sorte prepoznane in cenjene. S sodelovanjem v natečaju sem dobil možnost svojo blagovno znamko predstaviti širni Sloveniji in s tem dokazati, da so naša avtohtona vina pomembna,« je dejal Jernej Žorž. Kot zmagovalec projekta je Jernej kot glavno nagrado prejel možnost izobraževanja na svojem področju v tujini v višini 1.200 evrov.

Finalisti Lidlovega mladega vinarja (z leve: Klemen Čehovin, Janez Colnar, Jernej Žorž in Marko Benčina).

Lidlov salon na 20. Slovenskem festivalu vin

V Lidlu smo v okviru letošnjega 20. Slovenskega festivala vin poskrbeli tudi za pravo vinarsko-kulinarično poslastico. S svojimi vini so se namreč predstavili vsi štirje finalisti letošnjega natečaja in študentska ekipa. Poleg tega pa je naše podjetje predstavilo še nekaj izbranih slovenskih in mednarodnih vin iz svojih polic – Ščurkova vina ”Nono” (belo, rdeče in rose) in Simčičeva vina ”Giocato” (Rebula, Chardonnay, Merlot in Cabernet Sauvignon) ter dve tuji vini – Spring Valley Ruby Cabernet California iz ZDA in peneče vino Arestel iz Španije. Po navdihu Tomaža Kavčiča je Zavod Pod Strehco pripravil kulinarično razvajanje, ki se bo prileglo k ponudbi izbranih vin.

Lidlov mladi vinar ohranja študentski pridih

Kljub nadgradnji natečaja Lidlov mladi vinar so letos v projektu še vedno sodelovali študenti, in sicer študentska ekipa Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Nadeli so si ime Lanthierijeva burja, pripravili pa so vino kot cuvee sort pinela in zelen. Vino so pridelovali po treh različnih tehnologijah, kar se odraža na senzoričnih lastnostih vina. Po mnenju mentorjev je ekipa svoje delo dobro opravila, s tem pa so pridobili dragoceno novo znanje in izkušnje. Za nagrado se bo ekipa odpravila na strokovni izlet v vinorodni okoliš v Hrvaško Istro.

Povej svoje mnenje:

IŠČEMO NOVE VZHAJAJOČE VINARSKE ZVEZDE

Skok v poletje v Lidlu Slovenija zaznamuje pričetek natečaja Lidlov mladi vinar, ki letos poteka že petič zapored. Tudi letošnji projekt nastaja v sodelovanju s partnerjem – Slovenskim festivalom vin, bo pa tokrat postregel s pomembno novostjo: v okviru natečaja bodo to pot iskali perspektivne mlade vinarje, ki že samostojno pridelujejo vino.

Ekipa Kaplja do roba zmagala v natečaju Lidlov mladi vinar

Projekt Lidlov mladi vinar, ki ga v Lidlu Slovenija izvajamo četrto leto zapored, je dosegel vrhunec. Letošnji zmagovalci so postali člani ekipe Kaplja do roba z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Ekipa je pridelala vino sorte rebula, ki so ga poimenovali Žuta gutta.

Ocenjevanje vin in trženjskih načrtov

Projekt Lidlov mladi vinar, ki ga v Lidlu Slovenija izvajamo četrto leto zapored, je dosegel svoj vrhunec. V sredini novembra smo na sedežu podjetjan Lidl Slovenija gostili strokovno komisijo, ki je ocenjevala vina, ki jih so jih fakultete pridelale v okviru natečaja.

BODOČI PRIDELOVALCI VIN NA OBISKU PRI IZKUŠENIH KOLEGIH

Že tradicionalno smo mladim vinarjem v okviru natečaja Lidlov mladi vinar omogočili vpogled v njihovo prihodnost. Teoretičnemu delu njihovega strokovnega izobraževanja smo dodali praktični del. Po tem, ko so pripravili svoje vino in začeli udejanjati znanje, pridobljeno za klopmi, še med trtami, so se po nova znanja in »kilometrino« podali k našemu partnerskemu podjetju v projektu P&F Jeruzalem Ormož.

Lidlov mladi vinar se nadaljuje z okrepljeno ekipo

Po prejetih prijavah na že četrti natečaj za študente vinarstva in vinogradništva Lidlov mladi vinar se tudi letos obeta zanimiv boj. Letos bo potrebnega še več truda in iznajdljivosti. Natečaju se je namreč pridružila še ena fakulteta, in sicer GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma. Letos tako v natečaju sodeluje kar šest ekip štirih slovenskih fakultet.