Knjižica Reciklirana kuharija del letošnjega projekta Hrana ni za tjavendan

V okviru projekta Hrana ni za tjavendan je potekal tudi natečaj Reciklirana kuharija. Kar 20 slovenskih šol in vrtcev je prispevalo več kot 80 receptov, ki so jih ustvarili iz ostankov drugih obrokov in so še uporabni.

Recept za najboljšo reciklirano jed so med vrtci zasnovali v Vrtcu Antona Medveda Kamnik, kjer so pripravili jabolčne cmoke, med osnovnimi šolami je zmagala Osnovna šola Gorišnica z recikliranimi kroglicami, med srednjimi šolami pa je z Zvrhanim lončkom čarovnije najbolj prepričala Srednja šolo za gostinstvo in turizem Radenci. V okviru Reciklirane kuharije sta Lidl Slovenija in program Ekošola podelila tudi nagrade šolam s prilagojenim programom, kjer je zmagala Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna z receptom za Pokrito rihto.

Knjižico lahko prelistate/prenesete s klikom na spodnjo fotografijo.

 

 

 

 

Povej svoje mnenje:

Zaključil se je projekt Hrana ni za tjavendan 2016/2017

Na Gradu Jable se je danes, 8. junija, zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki smo ga s programom Ekošola v šolskem letu 2016/2017 izvedli že tretjič. V projektu so pod vodstvom mentorjev sodelovali otroci in mladostniki iz več kot 85 slovenskih vrtcev ter osnovnih in srednjih šol. Načrtovali in izvajali so raznolike aktivnosti za krepitev odgovornega ravnanja s hrano in zmanjševanje količin zavržene hrane.

Projekt Hrana ni za tjavendan tudi v šolskem letu 2016/17

V sodelovanju s programom Ekošola tudi v letošnjem šolskem letu v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet nadaljujemo s projektom Hrana ni za tjavendan. S projektom želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Tokrat se je v projekt vključilo 87 izobraževalnih ustanov, od tega 50 osnovnih šol, 25 vrtcev in 12 srednjih šol, ki sodelujejo v programu Ekošola.

Več kot 90 vrtcev in šol za manj zavržene hrane

Več kot 90 slovenskih šol in vrtcev je uspešno končalo projekt Hrana ni za tjavendan, v okviru katerega so izvajali aktivnosti za zmanjšanje količin zavržene hrane. V projekt, ki je letos pod okriljem Lidla Slovenija in programa Ekošola potekal že drugič, se je vključilo kar 91 izobraževalnih zavodov.

Znani so zmagovalci natečaja Hrana ni za tjavendan

V novembru se je zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki je letos potekal prvič in je k sodelovanju privabil več kot 30 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije, vključenih v program Ekošola. Na podlagi analize so sodelujoče ustanove izvedle več aktivnosti za zmanjšanje količine zavržene hrane in dvig ozaveščenosti o odgovornem ravnanju s hrano. Med vsemi sodelujočimi ustanovami smo v Lidlu Slovenija skupaj z Ekošolo posebne nagrade podarili tistim, ki so dosegli najboljše rezultate.

Preizkusite recepte iz knjižice Reciklirana kuharija

V novembru se je zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki je letos potekal prvič in je k sodelovanju privabil več kot 30 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije, vključenih v program Ekošola. Ob tej priložnosti luč sveta ugledala simpatična knjižica, v kateri je 15 preprostih receptov za odlične jedi iz ostankov hrane. Recepte so prispevali šole in vrtci, ki sodelujejo v programu Ekošola ter nekateri posamezniki.