5 korakov za manj zavržene hrane
Prav vsak od nas ima vpliv, da bo na svetu manj odpadkov ter zavržene hrane. Z majhnimi lahko koraki prispevamo k boljšemu svetu.
V Sloveniji še vedno zavržemo 68 kg hrane na osebo vsako leto. Ko zavržemo živilo, zavržemo tudi vire, ki so omogočili, da je živilo zraslo. Kar ¼ celotne svetovne porabe vode potrošimo za hrano, ki na koncu ostane zavržena.
Z enostavnimi koraki lahko poskrbimo za manj zavržkov:
1. Preverimo zaloge hrane
Pred odhodom po nakupih, preverite zalogo živil, ki jih imate v hladilniku, shrambi in zamrzovalniku. Tako se boste izognili preveliki zalogi enakega živila. S tem zmanjšate verjetnost, da se bo živilo pokvarilo in ga bo potrebno zavreči.
2. Obroke načrtujemo
S pripravo načrta obrokov za prihajajoči teden, poskrbite, da porabite kar že imate v shrambi in na vrtu. Nakupite manjkajoča živila. En dan v tednu posvetite hrani, ki je morda ostala od prejšnjih obrokov.
3. Nepopolna živila
Večkrat se zgodi, da kosi sadja ali zelenjave samevajo na nakupovalnih policah. Dajte priložnost tudi posameznim bananam, tistim, ki niso v šopu. V vrečko za ponovno uporabo naberite posamezne banane, zavito kumaro ali korenje in druga le na videz nepopolna živila.
4. Pravilno shranjevanje hrane
Nekaterim živilom shranjevanje v hladilniku škodi. Žita, stročnice, oreščke in kruh hranimo pri sobni temperaturi. Enako velja za sadje in zelenjavo, ki še dozoreva. To so banane, avokado in drugo eksotično sadje. Paradižnik hranite na pultu, saj v nasprotnem primeru izgubi svojo čvrsto strukturo ter pravi okus. Zaradi sproščanja plinov, ki pospešujejo dozorevanje, jabolka, hruške, slive in nektarine hranite stran od drugega sadja in zelenjave. Krompir shranjujte v hladnih in temnih prostorih.
5. Živilo preverimo preden ga zavržemo
Bolj kot na rok uporabnosti, se zanašajte na vonj in izgled živila.
Na živilih najdemo dve različni oznaki roka uporabe. Kadar je živilo označeno z "uporabno najmanj do", kot je to na jogurtih in konzervah, bo to živilo ob pravilnem shranjevanju običajno uporabno tudi po navedenem datumu. Pred uporabo živilo seveda preverite, da ni napihnjeno, plesnivo, čudnega vonja ali okusa.
Pri označbi živila z navedbo "porabiti do", kot je to običajno pri svežem mesu, živilo ni več varno za uživanje. Izdelke, ki so hitreje pokvarljivi hranite na sprednjem delu police hladilnika. Tako jih ne boste spregledali.
Po nakupih se odpravite premišljeno, z nakupovalnim listkom. S seboj vzemite vrečke za nakupovanje sadja, zelenjave in drugih živil, ki jih najdete v razsutem stanju ali na rinfuzo. Ne pozabite na večjo vrečo ali košaro kamor izbrane izdelke zložite. Kadar pozabite na vreče se znajdete z uporabo škatel, ki so običajno na voljo v trgovini.
Blog zapis je nastal v sklopu rubrike Bolje za okolje s Sabino. Vabimo vas tudi k poslušanju podkasta, kjer gostimo avtorico prispevka, Sabino Čarman.