Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

5 KORAKOV ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Avtorica:

Sabina Čarman

Objavljeno:

17/05/2022

Deli:

5 korakov za manj zavržene hrane

Prav vsak od nas ima vpliv, da bo na svetu manj odpadkov ter zavržene hrane. Z majhnimi lahko koraki prispevamo k boljšemu svetu.

V Sloveniji še vedno zavržemo 68 kg hrane na osebo vsako leto. Ko zavržemo živilo, zavržemo tudi vire, ki so omogočili, da je živilo zraslo. Kar ¼ celotne svetovne porabe vode potrošimo za hrano, ki na koncu ostane zavržena.

Z enostavnimi koraki lahko poskrbimo za manj zavržkov:

1. Preverimo zaloge hrane

Pred odhodom po nakupih, preverite zalogo živil, ki jih imate v hladilniku, shrambi in zamrzovalniku. Tako se boste izognili preveliki zalogi enakega živila. S tem zmanjšate verjetnost, da se bo živilo pokvarilo in ga bo potrebno zavreči.

2. Obroke načrtujemo

S pripravo načrta obrokov za prihajajoči teden, poskrbite, da porabite kar že imate v shrambi in na vrtu. Nakupite manjkajoča živila. En dan v tednu posvetite hrani, ki je morda ostala od prejšnjih obrokov.

3. Nepopolna živila

Večkrat se zgodi, da kosi sadja ali zelenjave samevajo na nakupovalnih policah. Dajte priložnost tudi posameznim bananam, tistim, ki niso v šopu. V vrečko za ponovno uporabo naberite posamezne banane, zavito kumaro ali korenje in druga le na videz nepopolna živila.

4. Pravilno shranjevanje hrane

Nekaterim živilom shranjevanje v hladilniku škodi. Žita, stročnice, oreščke in kruh hranimo pri sobni temperaturi. Enako velja za sadje in zelenjavo, ki še dozoreva. To so banane, avokado in drugo eksotično sadje. Paradižnik hranite na pultu, saj v nasprotnem primeru izgubi svojo čvrsto strukturo ter pravi okus. Zaradi sproščanja plinov, ki pospešujejo dozorevanje, jabolka, hruške, slive in nektarine hranite stran od drugega sadja in zelenjave. Krompir shranjujte v hladnih in temnih prostorih.

5. Živilo preverimo preden ga zavržemo

Bolj kot na rok uporabnosti, se zanašajte na vonj in izgled živila.

Na živilih najdemo dve različni oznaki roka uporabe. Kadar je živilo označeno z "uporabno najmanj do", kot je to na jogurtih in konzervah, bo to živilo ob pravilnem shranjevanju običajno uporabno tudi po navedenem datumu. Pred uporabo živilo seveda preverite, da ni napihnjeno, plesnivo, čudnega vonja ali okusa.

Pri označbi živila z navedbo "porabiti do", kot je to običajno pri svežem mesu, živilo ni več varno za uživanje. Izdelke, ki so hitreje pokvarljivi hranite na sprednjem delu police hladilnika. Tako jih ne boste spregledali.

Po nakupih se odpravite premišljeno, z nakupovalnim listkom. S seboj vzemite vrečke za nakupovanje sadja, zelenjave in drugih živil, ki jih najdete v razsutem stanju ali na rinfuzo. Ne pozabite na večjo vrečo ali košaro kamor izbrane izdelke zložite. Kadar pozabite na vreče se znajdete z uporabo škatel, ki so običajno na voljo v trgovini.

Blog zapis je nastal v sklopu rubrike Bolje za okolje s Sabino. Vabimo vas tudi k poslušanju podkasta, kjer gostimo avtorico prispevka, Sabino Čarman.

 

Vir profilne fotografije: osebni arhiv

Avtorica:

Sabina Čarman

 

Laura Haklin je projektna vodja v oddelku tehnične nabave v Lidlu Slovenija.

Blog zapisi izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi Lidla Slovenija ali uredništva boljsi-svet.si. Besedila avtorjev niso lektorirana.
Vam je vsebina všeč? Imate pripombe, pohvale ali priporočila? Veseli bomo vašega mnenja. Pišete nam lahko na: boljsisvet@lidl.si. 

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Blog01. 09. 2022 By boljsisvet@lidl.si

SEPTEMBER JE MESEC JUNAKOV

September je mesec Junakov, mesec otroškega raka. Zlati september. Ne spreglejte Junakov, tudi oni so otroci, želijo si biti sprejeti in videni. Želijo se igrati z zdravimi otroki in vsaj za trenutek pozabiti na skrbi in težave, ki jih prinese bolezen.
Preberi več + Blog22. 02. 2022 By boljsisvet@lidl.si

Z OPTIMIZACIJO VREČK ZA KRUH LETNO KAR 9 TON MANJ PLASTIKE

Skoraj ne mine obisk Lidlove poslovalnice, da se v (mojem) nakupovalnem vozičku nebi znašel vsaj en sveže pečen Lidlov pekovski izdelek. Ob vsakem nakupu pa to pomeni tudi uporabo papirnate vrečke s plastičnim okencem in posledično ustvarjanje odpadkov ...
Preberi več + Blog21. 12. 2021 By boljsisvet@lidl.si

INSTANTNA BOŽIČNA DOBRODELNOST

Spomnim se decembra, ki je v otroštvu dišal po babičinih vaniljevih kifeljčkih in toplem čaju … Ni dišal po kupljeni potici. Dišal je po ljubezni, po posušenih krhljih, zeliščnem čaju v pikasti skodelici, mokrih objemih, snegu in iskrivosti …
TOP