Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

5 TRIKOV, KI VAM OLAJŠAJO ŽIVLJENJE V KUHINJI

Objavljeno:

23/02/2021

Deli:

Zagotovo si nihče med nami ne želi zavreči živil, ki jih je kupil, saj je zanj namenil del svojih dohodkov in jih je izbral, ker so mu pri srcu. A hitro se lahko zgodi, da nam kuharske načrte prepreči časovna stiska, smo nakupili preveč, na določena živila lahko preprosto pozabimo ali jih v shrambi spregledamo. Z nekaj triki, ki poskrbijo za to, da so živila obstojnejša, jim lahko podaljšamo življenjsko dobo in s tem možnost, da jih četudi kasneje uporabimo in ne zavržemo.

Kako skuhati pravilne količine?

Ali je sploh mogoče skuhati pravilne količine testenin, krompirja ali riža? Največkrat se zgodi, da jih skuhamo preveč in nato ostanek konča med odpadki. Pa ni nujno, da je tako, saj obstaja nekaj preprostih smernic, po katerih bo količina ravno pravšnja.

Krompir

Če krompir uporabljate kot glavno jed, boste na osebo imeli dovolj 2–3 krompirje oziroma do 300 g. Če ga boste uporabili kot prilogo ga bo dovolj 200 g, za v juho ali omako pa ga bo dovolj 150 g. Če je krompir kuhan, preverimo tako, da v najdebelejšega zapičimo vilico. V kolikor lepo zdrsi z nje, je gotov.

Testenine

Številne testeninske oblike zahtevajo vsak svoj način odmerjanja. A ključna razlika je pravzaprav samo med špageti in drugimi oblikami (metuljčki, peresniki …). Kar se tiče špagetov, lahko količino za eno osebo odmerite s pomočjo prazne plastenke. Špagetov za eno osebo je dovolj, ko z njimi zapolnite širino vratu plastenke.

Če želite skuhati drugačno vrsto testenin, si pomagajte s krožnikom ali skledo, v kateri boste testenine postregli. V tem primeru krožnik ali posodo napolnite malo pod mejo, za katero pričakujete, da jo bodo dosegle kuhane testenine.

Riž

Poznamo več vrst riža, ki se med seboj razlikujejo po obliki, velikosti in načinu priprave. Preden se lotite priprave, je riž treba najprej pravilno odmeriti in izprati, da odstranite odvečen škrob.

Za glavno jed, kot je rižota, na eno osebo na tehtnici odmerite 80–100 g riža, če gre za prilogo pa 50 g. Da bo riž kuhan popolno, mu dodajte vode v razmerju 1 skodelica riža: 2–3 skodelici vode in ga med kuhanjem ne mešajte.

Kako prebuditi uvelo zelenjavo?

Pet- do desetminutna kopel v ledeni vodi je dovolj, da uvela zelenjava znova oživi. Solata bo tako spet čvrsta, naguban korenček se bo napel in brokoli bo znova našel svojo moč. Če zelenjava po kopeli še zmeraj ne bo primerna za surovo uživanje, iz nje pripravite slastno zelenjavno juho ali rižoto.

Zelenjavni olupki ne sodijo v smeti

Olupke korenja, kumare, krompirja ali druge zelenjave lahko še vedno uporabite. Dobro jih operite, posušite, dajte v vrečko in zamrznite. Ko bo vrečka polna, si skuhajte odlično zelenjavno osnovo, ki jo lahko uporabite za kuhanje juh, omak, rižot in številnih drugih dobrot. Obenem pa se v olupkih skriva veliko zdravih hranilnih snovi.

Limonin sok ohranja svežino

Svežino sadja in zelenjave lahko podaljšamo tako, da ju pokapamo z limoninim sokom. To še posebej velja za že načeta živila, kot so jabolčni krhlji, načet avokado in podobno, saj so živila, pokapana z limoninim sokom, obstojnejša in začnejo kasneje oksidirati kot tista, ki jim limoninega soka ne dodamo.

Sadja ni nikoli preveč

Nekatero sadje, kot so denimo jagode, je hitro pokvarljivo. Kadar nakupite preveč občutljivega sadja, ga preprosto očistite in narežite na koščke. Sadje po porcijah razdelite v vrečke in zamrznite. Tako sadje je odlično za jutranji smuti, dodatek poletnim osvežilnih pijačam in podobno.

 

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Koraki za tačke    Mi smo Lidl Slovenija04. 10. 2021 By boljsisvet@lidl.si

KORAKI ZA TAČKE: USPEŠNO OZAVEŠČANJE ZA BOLJŠO MAČJO IN PASJO PRIHODNOST

Ob svetovnem dnevu živali, ki ga obeležujemo 4. oktobra, končujemo naše letošnje dejavnosti v sklopu dobrodelnega projekta Koraki za tačke. Skupaj s partnerjema, portalom Pes moj prijatelj in Zavodom Naš kuža, številnimi zavetišči ter društvi za zaščito živali po Sloveniji smo minuli mesec z različnimi aktivnosti ozaveščali o bolj odgovornem lastništvu, zbirali hrano za brezdomne živali ter iskali nove, tople domove. Z aktivacijo uporabnikov na družbenih omrežjih ter dejavnostmi v interni javnosti smo zbrali kar za dve toni hrane.
Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Zaposleni30. 03. 2021 By boljsisvet@lidl.si

Z MAJEM DVIGUJEMO PLAČE NAŠIM PRODAJALCEM IN SKLADIŠČNIKOM

V Lidlu Slovenija smo včeraj, ob 14. obletnici našim zaposlenim sporočil dobro novico – z majem 2021 bomo v podjetju prodajalcem in skladiščnikom dvignili plačo za 100 evrov bruto, kar v povprečju pomeni več kot 10-odstotno zvišanje plač. Na tak način ostajamo zvesti naši zavezi, da so plače v našem podjetju nad povprečjem v trgovinski panogi.
Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Trajnostna pobuda25. 03. 2021 By boljsisvet@lidl.si

ZRNO NA ZRNO POGAČA, DOBRO DELO NA DOBRO DELO BOLJŠI SVET

V preteklih tednih smo v prvem trajnostnem poročilu Lidla Slovenija in v iztekajoči se trajnostni kampanji strnjeno prikazali, kaj vse smo na področju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja dosegli v zadnjih dveh poslovnih letih. Za boljši pregled in lažjo predstavo smo ključne dosežke ujeli tudi v kratkem videu. Motivirani za nove korake v smer boljšega sveta postavljamo nove smele cilje ter nadgrajujemo obstoječe družbeno odgovorne in trajnostne aktivnosti – z roko v roki z Lidlovkami in Lidlovci, kupci in drugimi deležniki.
TOP