Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

5 TRIKOV, KI VAM OLAJŠAJO ŽIVLJENJE V KUHINJI

Objavljeno:

23/02/2021

Deli:

Zagotovo si nihče med nami ne želi zavreči živil, ki jih je kupil, saj je zanj namenil del svojih dohodkov in jih je izbral, ker so mu pri srcu. A hitro se lahko zgodi, da nam kuharske načrte prepreči časovna stiska, smo nakupili preveč, na določena živila lahko preprosto pozabimo ali jih v shrambi spregledamo. Z nekaj triki, ki poskrbijo za to, da so živila obstojnejša, jim lahko podaljšamo življenjsko dobo in s tem možnost, da jih četudi kasneje uporabimo in ne zavržemo.

Kako skuhati pravilne količine?

Ali je sploh mogoče skuhati pravilne količine testenin, krompirja ali riža? Največkrat se zgodi, da jih skuhamo preveč in nato ostanek konča med odpadki. Pa ni nujno, da je tako, saj obstaja nekaj preprostih smernic, po katerih bo količina ravno pravšnja.

Krompir

Če krompir uporabljate kot glavno jed, boste na osebo imeli dovolj 2–3 krompirje oziroma do 300 g. Če ga boste uporabili kot prilogo ga bo dovolj 200 g, za v juho ali omako pa ga bo dovolj 150 g. Če je krompir kuhan, preverimo tako, da v najdebelejšega zapičimo vilico. V kolikor lepo zdrsi z nje, je gotov.

Testenine

Številne testeninske oblike zahtevajo vsak svoj način odmerjanja. A ključna razlika je pravzaprav samo med špageti in drugimi oblikami (metuljčki, peresniki …). Kar se tiče špagetov, lahko količino za eno osebo odmerite s pomočjo prazne plastenke. Špagetov za eno osebo je dovolj, ko z njimi zapolnite širino vratu plastenke.

Če želite skuhati drugačno vrsto testenin, si pomagajte s krožnikom ali skledo, v kateri boste testenine postregli. V tem primeru krožnik ali posodo napolnite malo pod mejo, za katero pričakujete, da jo bodo dosegle kuhane testenine.

Riž

Poznamo več vrst riža, ki se med seboj razlikujejo po obliki, velikosti in načinu priprave. Preden se lotite priprave, je riž treba najprej pravilno odmeriti in izprati, da odstranite odvečen škrob.

Za glavno jed, kot je rižota, na eno osebo na tehtnici odmerite 80–100 g riža, če gre za prilogo pa 50 g. Da bo riž kuhan popolno, mu dodajte vode v razmerju 1 skodelica riža: 2–3 skodelici vode in ga med kuhanjem ne mešajte.

Kako prebuditi uvelo zelenjavo?

Pet- do desetminutna kopel v ledeni vodi je dovolj, da uvela zelenjava znova oživi. Solata bo tako spet čvrsta, naguban korenček se bo napel in brokoli bo znova našel svojo moč. Če zelenjava po kopeli še zmeraj ne bo primerna za surovo uživanje, iz nje pripravite slastno zelenjavno juho ali rižoto.

Zelenjavni olupki ne sodijo v smeti

Olupke korenja, kumare, krompirja ali druge zelenjave lahko še vedno uporabite. Dobro jih operite, posušite, dajte v vrečko in zamrznite. Ko bo vrečka polna, si skuhajte odlično zelenjavno osnovo, ki jo lahko uporabite za kuhanje juh, omak, rižot in številnih drugih dobrot. Obenem pa se v olupkih skriva veliko zdravih hranilnih snovi.

Limonin sok ohranja svežino

Svežino sadja in zelenjave lahko podaljšamo tako, da ju pokapamo z limoninim sokom. To še posebej velja za že načeta živila, kot so jabolčni krhlji, načet avokado in podobno, saj so živila, pokapana z limoninim sokom, obstojnejša in začnejo kasneje oksidirati kot tista, ki jim limoninega soka ne dodamo.

Sadja ni nikoli preveč

Nekatero sadje, kot so denimo jagode, je hitro pokvarljivo. Kadar nakupite preveč občutljivega sadja, ga preprosto očistite in narežite na koščke. Sadje po porcijah razdelite v vrečke in zamrznite. Tako sadje je odlično za jutranji smuti, dodatek poletnim osvežilnih pijačam in podobno.

 

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija02. 06. 2023 By boljsisvet@lidl.si

NOVA SEZONA PODKASTA USTVARIMO BOLJŠI SVET

Nova, že tretja sezona podkasta Ustvarimo boljši svet prinaša novosti: nove navdihujoče goste in znanja bosta odslej nabirali dve voditeljici - Tina Cipot in Urška Ahac. S podkastom bosta sledili njuni misiji za boljši svet: da ga ustvarimo v svojem najbližjem krogu, v svoji družini - z gibanjem, športom, povezovanjem in doživetji!
Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Okolje    Zaposleni09. 12. 2022 By boljsisvet@lidl.si

LIDL SLOVENIJA POSTAL “ZELENA ZVEZDA”

Lidl Slovenija je ponosni prejemnik certifikata Green Star, prvega certifikata za trajnostno poslovanje in podnebno ukrepanje v Sloveniji, ki ga podeljuje CER - partnerstvo za trajnostno gospodarstvo.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija01. 10. 2022 By boljsisvet@lidl.si

NAMEN, KI JE DOBER KOT KRUH – SKUPNA PODPORA ZDRUŽENJU EUROPA DONNA SLOVENIJA

Oktober je v Lidlu Slovenija že tradicionalno obarvan v rožnato. Že tretje leto zapored smo se povezali z našim dobaviteljem Žitom, ki je v svojih pekarnah ustvaril poseben Kruh roza oktober. Kruh se bo v oktobru prodajal izključno v 63 Lidlovih trgovinah, z delom izkupička od njegove prodaje pa bomo skupaj z Žitom podprli Europo Donno Slovenija – Slovensko združenje za boj proti raku dojk.
TOP