Objavo prvega trajnostnega poročila za poslovni leti 2018 in 2019 smo v Lidlu Slovenija pospremili z integrirano komunikacijsko kampanjo, v kateri so glavno vlogo prevzeli Lidlovke in Lidlovci, naš dobavitelj zelenjave in paraplesalka s soplesalcem, s katerimi nas povezuje tesno sodelovanje. Hkrati so zaposleni področje družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja spoznavali s sodelovanjem v edinstveni interaktivni igri, poteka pa tudi družbeno odgovorna digitalna pobuda „30 korakov zate, boljši svet za vse”, v okviru katere zbiramo sredstva za Ekologe brez meja.
Na našem spletnem mestu www.boljsisvet.si smo že četrtič zapored pripravili posebno povabilo k oddaji prošenj za donacije za različne projekte in aktivnosti, ki bo odprto vse do konca marca.
Našo prehrano sestavljajo različne kategorije živil, ki popestrijo dnevni jedilnik in poskrbijo za dovoljšen vnos raznolikih hranil, vitaminov in mineralov, potrebnih za ohranjanje našega zdravja. Ob prihodu iz trgovine nas živila, kot so sadje in zelenjava, testenine, meso, ribe, jajca in še kaj, čakajo, da jih pospravimo na njihovo mesto. A kam jih postaviti, da bodo ta ostala čim dlje sveža in primerna za uživanje? Pravilno shranjevanje lahko močno vpliva na daljšo obstojnost živil, s čemer lahko tudi vi pridobite dodaten čas, za pripravo svoje najljubše jedi brez zavržkov.
Problematiko zavržene hrane med drugim povečuje tudi to, da jedi, ki se nam prismodijo, prekomerno skuhajo ali jih preveč začinimo, enostavno zavržemo. A to ni edina rešitev, ko kuhanje ne gre ravno po načrtih. Preberite si top 3 nasvete, s katerimi boste takšne kuharske zagate spreobrnili v okusen obrok.
Zagotovo si nihče med nami ne želi zavreči živil, ki jih je kupil, saj je zanj namenil del svojih dohodkov in jih je izbral, ker so mu pri srcu. A hitro se lahko zgodi, da nam kuharske načrte prepreči časovna stiska, smo nakupili preveč, na določena živila lahko preprosto pozabimo ali jih v shrambi spregledamo. Z nekaj triki, ki poskrbijo za to, da so živila obstojnejša, jim lahko podaljšamo življenjsko dobo in s tem možnost, da jih četudi kasneje uporabimo in ne zavržemo.
V sklopu pobude »Slovenski dan brez zavržene hrane« smo v Lidlu Slovenija skupaj z Ekošolo danes odprli literarni natečaj na temo zavržene hrane. Nagradni natečaj je namenjen družinam z otroki, saj po podatkih Statističnega urada RS največ zavržene hrane, kar 50 odstotkov, nastane prav v gospodinjstvih. V Lidlu Slovenija skupaj s programom Ekošola že od leta 2015 v okviru projekta Hrana ni za tjavendan ozaveščamo o odgovornem ravnanju s hrano, letos pa prvič pripravljamo še prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki bo 24. aprila 2021.