Kaj lahko vsak izmed nas stori Movembra?

Martin Šala, Gibanje Movember
28 / 11 / 16
Kaj lahko vsak izmed nas stori Movembra?

Gibanje Movember je v svetovnem merilu pričelo delovati leta 2003 v Avstraliji, ko je nekaj prijateljev na nekoliko hudomušen način, s puščanjem brkov, opozarjalo na premalo izpostavljene t. i. moške bolezni, še posebej rak prostate. Že takrat pa so gibanje zastavili kot prostovoljno in dobrodelno. Do lanskega leta je Movember v svetovnem merilu prerasel v gibanje z izrednim številom članov (v vseh letih do sedaj več kot 5 milijonov) , ki so skupaj kot prostovoljne prispevke oz. donacije zbrali preko 540 milijonov evrov. Vsa zbrana sredstva so krovna organizacija Movember in posamezne lokalne organizacije namenile za raziskave na omenjenem področju bolezni, katerim so izpostavljeni predvsem moški, še posebej rak prostate.

movember-tek-2016-15-1024x683

Movember traja cel mesec november, od koder tudi ime: brki (angl. Moustache ali Mo) + november = Movember, gibanje se zavzema tudi za izboljšanje splošnega zdravja vseh moških.

Udeleženci začnejo Movember (prej znan kot mesec november) z britjem celotnega obraza. Nato cel mesec puščajo brke, ob tem pa s pomočjo prijateljev in družine zbirajo prostovoljne prispevke. Brki samodejno povečajo pozornost in sprožajo vprašanja. Tako lahko Mo Moški enostavno govori o raku na prostati, obenem pa predstavi brke kot simbol, podoben rdeči pentlji pri AIDS-u. Vsak Movember se zaključi z zabavo v vseh večjih mestih po svetu.

Podobno smo se pred sedmimi leti z nekaj prijatelji odločili movember uveljaviti tudi pri nas. Seveda se ne moremo pohvaliti s tako odmevnimi dosežki kot tistih par Avstralcev, upamo pa, da smo vseeno nekaj pripomogli k osveščanju moških o njihovem zdravju. Namreč kot marsikdo zmotno misli, da se movember ukvarja, le z rakom na prostati, to ni res! Movember apelira na moške in njihovo zdravje v splošnem. Vsega skupaj, ki organiziramo aktivnosti v Ljubljani Sloveniji nas lahko prešteješ na prste ene roke, vsako leto se kdo utrudi in navduši kakšen nov enomesečni brkač.

movember-tek-2016-52-1024x683

Vsako leto organiziramo kar nekaj predavanj, v glavnem na pobudo določenih društev oziroma podjetij za njihove zaposlene in tri dogodke. Že tradicionalno se zadnjo soboto po ulicah Ljubljane zapodi vsako leto več tekačev s svojimi ali umetnimi brki. Prav tako že vrsto let organiziramo dobrodelne vinske dražbe, kjer vinarji darujejo svoja vina. Tretji tradicionalen dogodek pa je Movember hokejska tekma. Ves zbrani denar pa gre vsako leto za točno določen namen. Letos bomo vse zbran denar iz vseh dogodkov namenili denar za pripomočke, ki bodo v pomoč bolnikom na kliničnem oddelku za urologijo, univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Pa naj se dotaknem še večnega vprašanja nežnejšega spola: »Kaj pa me lahko naredimo Movembra?!?« Predvsem stojite ob strani svojim moškim in jih vzpodbudite, da kaj naredijo za svoje zdravje.

movember-tek-2016-22-1024x683

Martin Šala, Gibanje Movember
Objav: 1

Sem Martin Šala, kemik, popotnik, športnik in novembrski navdušenec nad brki.

Vse o Movembru pri nas in širše si lahko preberete na moveber.si in movember.com

Kot pravijo pri Movembru: “Moški umirajo premladi!”. Za spremembo slednjega se trudim in poskušam dodati svoj kamenček v ta mozaik.