Največkrat se pogovor začne: Kako se ti ljubi ves čas kuhati? Kje najdeš čas?

Urška Fartelj, 220° poševno
07 / 08 / 18
Največkrat se pogovor začne: Kako se ti ljubi ves čas kuhati? Kje najdeš čas?

Največkrat se pogovor začne: Kako se ti ljubi ves čas kuhati? Kje najdeš čas?

Kuhanje je v bistvu moj »Ustavi se!«. Kuham, ker me to sprošča, ker ko ustvarjam v kuhinji in fotografiram jedi, pozabim na zahrbtno bolezen, jo ignoriram in se ne dam. Kuham, ker želim otrokoma ponuditi zdravo, doma pripravljeno hrano. Kuham, ker gre ljubezen skozi želodec, kuham za prijatelje. Lepo je deliti hrano. Ustvarjam, živim, delam, kar me dela srečno, uživam, imam čas za družino.

Pred leti sem bila na vrhuncu kariere, bi lahko napisala. Čudovita plača, visok položaj, vse, kar sem si kot študentka želela. Delala sem od jutra do večera. Ko sem zvečer odhajala nazaj v pisarno, sta se mi otroka obesila okrog nog in jokala, naj ne grem spet v službo, naj ju dam spat. Jedli smo zunaj, na hitro pripravljeno hrano, takrat, ko smo imeli čas. Povečini eno in isto. Dokler niso prišle alergije pri otrocih, izgorelost, dokler se moja fibromialgija ni poslabšala, dokler se nismo začeli doma kregati, se nismo znali normalno pogovarjati, dokler se nisem več prepoznala. To nisem bila jaz! Ustavila sem se! Še zdaj se spomnim tistega trenutka. Enega najtežjih v svojem življenju. Ni bilo treba veliko. Na listu papirja sem naredila dve koloni. Kaj sem postala in kdo sem bila prej oziroma kaj želim biti. Ni bilo potrebnega veliko pisarjenja. Zjokala sem se in pustila službo.

Ni se mi niti sanjalo, kaj bom delala, da bom delala to, kar počnem zdaj, da obstaja taka »služba«. Začela sem kuhati, fotografirati, objavljati. Bila sem srečna. Če si srečen, si ustvarjalen, preizkušaš vedno nove stvari, se učiš hitreje kot kadarkoli, ne bojiš se neuspeha, ker veš, da te čaka nekaj dobrega na koncu dneva. Otroka sta zdrava, srečna, ker ju lahko pokrijem, ker se lahko zjutraj stisneta k meni, prijatelji veseli skupnih večerov, sosedje pol pekača peciva, z možem se dopolnjujeva, vikendi niso prekratki in naenkrat se več ne bojiš naslednjega jutra, ko boš moral v službo.

220 stopinj poševno je moja služba, moja kuhinja, moj projekt »Ustavi se«.

 

Urška Fartelj, 220° poševno
Objav: 1

Urška Fartelj je kulinarična blogerka, ki se podpisuje pod ime 220 stopinj poševno (www.220stopinjposevno.com). Na svojem blogu deli ljubezen do enostavne in družini prijazne hrane, katere okusi in vonjave jo vsakič znova ponesejo v čas, ko je bila tudi sama otrok.