S TAČKO V ROKI

Živa Šivavec, Lidl Slovenija
28 / 10 / 16
S TAČKO V ROKI

»Ne, njemu pa že ne bom pomagal, ker tudi on meni ni … Ne bom se mu opravičila, dokler se on najprej ne opraviči meni … Niti evra mu ne dam, saj še zase nimam…« No, takšni in drugačni so egoistični principi in prepričanja nekaterih ljudi, ki živijo med nami. Pri živalih pa ni prostora za ego in principe … niso ujeti v časovno zanko materialističnega sveta … ne bijejo bitke med seboj. Naši kosmatinci le preprosto čakajo na nas, da se vrnemo domov in nam lahko prijazno pomahajo z repkom ter nas pozdravijo. Iskreno. Pristno. A na žalost nimajo vsi te sreče, da bi imeli svoj dom, ljubeče lastnike in vsak dan zagotovljen obrok, ki bi nasitil njihove lačne želodčke.

lexi3

Ker so živali ranljiva bitja in si naši kosmati štirinožci žal ne morejo pomagati sami, smo mi tisti, ki smo kot najbolj razvita bitja na Zemlji odgovorni za naš planet in življenje na njem. Navsezadnje, smo ljudje »krivci« za udomačitev volkov, ki so se skozi zgodovino prelevili v hišne ljubljenčke. Skozi leta smo jih vestno učili, da nam stojijo ob strani. Je zato pravično, da jim navkljub njihovi popolni predanosti obrnemo hrbet takrat, ko pomoč najbolj potrebujejo?

(U)slišati lajež na pomoč

Lidlovci in Lidlovke ne samo poslušamo o težavah, ki pestijo zavržene živali in jih je na žalost v naši preljubi Sloveniji še vedno preveč, ampak jih dejansko tudi slišimo. Veseli smo, če lahko našim štirinožnim prijateljem v zameno za to, kar nam dajejo s svojo iskreno energijo, pokažemo, da niso sami in jim v obliki različnih akcij in dejavnosti priskočimo na pomoč.

hvaleznost-2

Iz čuta skrbi za živali smo v Lidlu Slovenija brez pomisleka podprli tudi Mitjevo idejo, projekt Koraki za tačke – o teku človeka in živali v skupni harmoniji. Najprej je bila reakcija presenečenja: »Mitja, a boš res pretekel vse od Kopra do Ljubljane?!« Pa ne, da bi dvomili vanj, seveda smo verjeli, da je tega zmožen, presenečeni smo bili nad Mitjevo nesebično in genialno idejo, kjer poleg ljudi tečejo še kužki za tiste njihove prijatelje, ki tega ne zmorejo … nimajo prijazne roke, ki bi jih pobožala … ne slišijo prijaznih besed … ne čutijo človeške topline. Občutijo le lakoto v pravem in prenesenem pomenu besede – lakoto po sprejetosti, ljubezni in po dovoljenju, da ostanejo živi.

ki3b4638

Le en gram srčnosti na dan

Ne, nimam v mislih revolucij in dejavnosti, ki bi nam vzele ogromno časa, denarja in bi od nas zahtevale mega veliko energije za pomoč zavrženim živalim. V mislih imam ozaveščenost in nekaj srčnosti vsakega izmed nas, ki jo lahko izkazujemo ob tovrstnih projektih ali kar tako, ob priliki. Že malo je lahko veliko. Kaka odeja, ki nam je odveč. Kratek sprehod kužka iz zavetišča. Euro, dva, pet na linijo 1919. Žakelj ali konzerva pasje/mačje hrane. Pomembno je zlasti zavedanje o tem, da vsak izmed nas lahko z malenkostjo naredi veliko za te nesrečne pasje duše. Pet evrov iz našega žepa nam pomeni dve kavi manj na mesec, enega kosmatinca pa nasiti za teden dni. Hvaležnost našega želodca, ko se vanj stečeta dve kavi ali pasjega, ko preneha kruliti od lakote, pa si lahko mislimo, je neprimerljiva.

dsc_0428

S srčnimi ljudmi, ki so sodelovali pri projektu Koraki za tačke in ki se zavedajo, da življenje zavrženih kužkov ni rožnato, smo v upanju na boljši jutri štirinožcev dosegli veliko in lahko še več. Čudovit je občutek, ko si lahko v podporo sobitju … mu pomagaš preživeti … košček jaz, košček ti … dan za dnem in korak za korakom … s tačko v roki … in iskrico upanja v navihanih očkih kosmatincev.

s-tacko-v-roki-2

 

Živa Šivavec, Lidl Slovenija
Objav: 1

Živa Šivavec je trainee za korporativno komuniciranje, ki se je po nekaj letnem delu v kozmetičnem svetu lanskega novembra pridružila Lidlu Slovenija. Vedno željna novega znanja in svežih izkušenj, je po devetih mesecih terenskega urjenja v prodaji prevzela skrb za dobrodelni projekt Koraki za tačke v oddelku korporativnega komuniciranja. Projekt ji je bil pisan na kožo, saj ga je speljala s srcem. Ljubiteljica teka, plesa, slastnih jedi in vseh kosmatih živali – z izjemo kosmatih pajkov – išče navdih v malenkostih. Je so-skrbnica navihanega nemškega ovčarja Lexa, ki se kljub svoji čuvajski naravi nadvse rad prepusti njenemu crkljanju.