Prvi teden našega Hrana ni za tjavendan izziva je za nami, naši blogerji pa so pridno merili količine zavržene hrane v svojih gospodinjstvih in nam odkrito zaupali, kako uspešno se oni spopadajo s količinami zavržene hrane.
Miha in Dora, ustvarjalca kulinaričnega bloga Moj gušt, Tamara iz ekipe Drznih deklet in Mami na vrtu so nam izkušnje zaupali v videu, ki si ga lahko ogledate na naši Facebook strani in obenem sodelujte v super nagradni igri.
Zakaj pa sploh pride do velikih količin zavržene hrane?
- Ker ne načrtujemo priprave obrokov glede na to, katera živila je treba porabiti prej.
- Ker naenkrat kupimo preveč hitro pokvarljivih živil (zelenjave, sadja …).
- Ker kupimo prevelike količine hrane.
- Ker živila založimo in pozabimo na njih v ozadju omar, hladilnika, zamrzovalne skrinje.
- Ker ne ločimo med oznakama »uporabno do« in »uporabno najmanj do«.
- Ker skuhamo prevelike količine hrane.
- Ker ostankov jedi ne znamo ponovno uporabiti.
- Zaradi splošnega kulturno pogojenega odnosa do hrane.
Vse do 20. aprila nas spremljajte na našem Facebook profilu in tukaj, kjer vam bomo zaupali obilo nasvetov za uspešno spopadanje z odvečnimi količinami zavržene hrane. Ne pozabite, zavržena hrana je posledica kopice dejavnikov, a v prvi vrsti gre za naše odločitve in ravnanja.
Skupaj lahko že z malimi koraki dosežemo velike spremembe!