Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

HRANA NI ZA TJAVENDAN

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Projekt Hrana ni za tjavendan je letos že šesto leto zapored združil slovenske šolarje in otroke v boju proti zavrženi hrani. V projekt se je letos vključilo več kot pet tisoč otrok in 370 mentorjev iz 94 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.

Problem zavržene hrane

Projekt Hrana ni za tjavendan je namenjen ozaveščanju o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Število sodelujočih izobraževanih ustanov vsako leto narašča, sodelujejo pa vrtci, osnovne in srednje šole, ki so vključene v program Ekošola. V letu 2019/2020 se je vsaka ustanova na svoj način lotila zmanjševanja količine zavržene hrane, z aktivnostmi pa so nadaljevali tudi v času izolacije med pandemijo.

Kaj želimo?

1. Zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli (hrana ni in ne sme biti odpadek).

2. Spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov.

3. Pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane (kompostiranje in ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).

4. Povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano.

5. Skrbeti in krepiti izobraževanje o odgovornem ravnanju s hrano in zavrženo hrano.

Reciklirana kuharija

Ali ste vedeli, da v Sloveniji zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da jo vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov?

Rešitev

Vsako leto v sklopu projekta poteka tudi natečaj Reciklirana kuharija, kjer šole, vrtci in posamezniki prispevajo zanimive in inovativne recepte, ustvarjene iz ostankov drugih obrokov oziroma jedi. Kuharski mojster ni tisti, ki dobra kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in uporabi vse sestavine.

Tudi sicer se v Lidlu Slovenija redno udeležujemo različnih delovnih skupin na vladni in nevladni ravni, katerih cilj je zmanjševanje količine viškov hrane in osveščanje o odgovornem ravnanju s hrano.

Prihodnje leto bomo na pobudo organizatorjev Hrana ni za tjavendan, 24. aprila 2021 v Sloveniji obeležili tudi Dan brez zavržene hrane.

Rezultati

Pri projektu je v šolskem letu 2019/20 sodelovalo:

5000

otrok

370

mentorjev

94

izobraževalnih ustanov

TOP