Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

HRANA NI ZA TJAVENDAN

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Projekt Hrana ni za tjavendan je v letu 2019/2020 že šesto leto zapored združil slovenske šolarje in otroke v boju proti zavrženi hrani. V projekt se je vključilo več kot pet tisoč otrok in 370 mentorjev iz 94 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.

Slovenski dan brez zavržene hrane

Na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola bomo v Sloveniji letos prvič obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. Pridruži se pobudi in pomagaj zmanjšati količine zavržene hrane.

Problem zavržene hrane

Projekt Hrana ni za tjavendan je namenjen ozaveščanju o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Število sodelujočih izobraževanih ustanov vsako leto narašča, sodelujejo pa vrtci, osnovne in srednje šole, ki so vključene v program Ekošola. Vsaka ustanova se vsako leto na svoj način loteva zmanjševanja količine zavržene hrane. Kot zanimivost lahko povemo, da smo z aktivnostmi nadaljevali tudi v času izolacije in med pandemijo.

Kaj želimo?

1. Zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli (hrana ni in ne sme biti odpadek).

2. Spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov.

3. Pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane (kompostiranje in ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).

4. Povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano.

5. Skrbeti in krepiti izobraževanje o odgovornem ravnanju s hrano in zavrženo hrano.

Reciklirana kuharija

Ali ste vedeli, da v Sloveniji zavržemo preko 140 tisoč ton hrane, kar pomeni, da jo vsak Slovenec letno zavrže približno 68 kilogramov?

Rešitev

Vsako leto v sklopu projekta poteka tudi natečaj Reciklirana kuharija, kjer šole, vrtci in posamezniki prispevajo zanimive in inovativne recepte, ustvarjene iz ostankov drugih obrokov oziroma jedi. Kuharski mojster ni tisti, ki dobra kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in uporabi vse sestavine.

Tudi sicer se v Lidlu Slovenija redno udeležujemo različnih delovnih skupin na vladni in nevladni ravni, katerih cilj je zmanjševanje količine viškov hrane in osveščanje o odgovornem ravnanju s hrano.

Letos bomo na pobudo organizatorjev Hrana ni za tjavendan, 24. aprila 2021 obeležili tudi prvi Slovenski dan brez zavržene hrane.

Rezultati
6 sezon projekta Hrana ni za tjavendan

34.500

vključenih otrok

100

sodelujočih ustanov na leto

200

vključenih mentorjev na leto

420

različnih aktivnosti v letu

30%

povprečno zmanjšanje količin zavržene hrane

600

receptov Reciklirane kuharije

90%

največje zmanjšanje količin zavržene hrane

TOP