Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

HRANA SVOJE MESTO NAJDE - OBČINSKA INICIATIVA ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

28/09/2021

Deli:

29. septembra obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. V Lidlu Slovenija skupaj z Ekologi brez meja pričenjamo aktivnosti za celostno preprečevanje in zmanjševanje količin zavržene hrane na ravni lokalnih skupnosti. Za sodelovanje v pilotnem projektu Hrana svoje mesto najde je bila izbrana občina Škofja Loka. 

Ekologi brez meja, ki že desetletje raziskujejo in delujejo na področju zavržene hrane, so k sodelovanju povabili obstoječe in bodoče občine iz mreže Zero waste Slovenija, saj so te skupnosti po njihovih izkušnjah zaradi zero waste strategije bolj dovzetne in pripravljene na ambiciozne spremembe. »Na poti proti zero waste inciativi smo v Škofji Loki veseli, da lahko v sklopu tega projekta posvetimo posebno pozornost zavrženi hrani, ki od nas ne zahteva globokih prilagajanj - le našo odločitev in nekaj sprememb obnašanja - hitro lahko naredimo razliko, ki je pomembna,« poudarja župan občine Škofja Loka, Tine Radinja.

V okviru projekta bodo iskali možnosti za zmanjšanje zavržkov hrane znotraj treh ciljnih skupin: javni sektor, gospodarski subjekti, gospodinjstva in izdatno ozaveščali o tematiki. Projekt se bo sklenil s Slovenskim dnem brez zavržene hrane, ki smo ga na pobudo Lidla Slovenija prvič obeležili 24. aprila in je bil glavni povod za pričetek konkretnega sodelovanja in aktivnosti med trgovcem in okoljevarstveniki.

»V Lidlu Slovenija se zavedamo se, da je zavržena hrana večplastni izziv, s katerim se moramo sistemsko soočiti na vseh ravneh – tako proizvajalci, kot tudi trgovci in na koncu kupci. S pilotnim projektom »Hrana svoje mesto najde« v Škofji Loki ustvarjamo poligon za lokalno okolje, da najprej razišče svoje potenciale na tem področju, nato pa tudi vpelje potrebne rešitve. Že sedaj se veselimo spodbudnih rezultatov,« je dejala Tina Cipot, vodja področja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

»V preteklosti smo tematiko zavržene hrane skozi projektne, raziskovalne in promocijske aktivnosti naslovili že večkrat - imamo veliko znanja, izkušenj in idej, zdaj si želimo vse to videti v praksi,« pojasnjuje predsednica društva Ekologi brez meja, Urša Zgojznik. V pilotnem projektu bomo oblikovali konkreten model sodelovanja z lokalno skupnostjo na področju ravnanja in predvsem zmanjšanja zavržene hrane in ga nato ponudili v izvajanje tudi ostalim občinam.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane10. 06. 2022 By boljsisvet@lidl.si

SEDMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že sedmo knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane22. 04. 2022 By boljsisvet@lidl.si

Z OBISKOM PREDSEDNIKA RS BORUTA PAHORJA V VRTCU ANTONA MEDVEDA V KAMNIKU OBELEŽILI LETOŠNJI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je kot častni pokrovitelj 2. Slovenskega dne brez zavržene hrane obiskal Vrtec Antona Medveda v Kamniku, kjer so tamkajšnji otroci prikazali, kako se odgovorno obnašati do prehranskih izdelkov ter kako jih čim manj zavreči v smeti.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane11. 02. 2022 By boljsisvet@lidl.si

TUDI LETOS BOMO OBELEŽILI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Po uspešno izpeljanem prvem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane v letu 2021, bomo tudi aprila letos obeležili 2. Slovenski dan brez zavržene hrane. Projekt je nastal skupaj s programom Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM.
TOP