Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI ŽIVILA, DA BODO OSTALA ČIM DLJE SVEŽA?

Objavljeno:

25/02/2021

Deli:

Našo prehrano sestavljajo različne kategorije živil, ki popestrijo dnevni jedilnik in poskrbijo za dovoljšen vnos raznolikih hranil, vitaminov in mineralov, potrebnih za ohranjanje našega zdravja. Ob prihodu iz trgovine nas živila, kot so sadje in zelenjava, testenine, meso, ribe, jajca in še kaj, čakajo, da jih pospravimo na njihovo mesto. A kam jih postaviti, da bodo ta ostala čim dlje sveža in primerna za uživanje? Pravilno shranjevanje lahko močno vpliva na daljšo obstojnost živil, s čemer lahko tudi vi pridobite dodaten čas, za pripravo svoje najljubše jedi brez zavržkov.

Sadje in zelenjava

Sadje in zelenjava morajo biti na našem jedilniku prisotni vsakodnevno. A ravno zaradi raznolikosti živil, ki spadajo v to kategorijo, jih je težko pravilno shraniti. Zbrali smo nekaj ključnih nasvetov, ki bodo podaljšali njihovo obstojnost.

  • Sadje in zelenjavo operite šele, preden ju uporabite, in ne takoj, ko ju prinesete iz trgovine.
  • Zelenolistno zelenjavo, kot so solata, zelje in motovilec, pred shranjevanjem v hladilniku ovijte v papirnato brisačo.
  • Živila, kot so jabolka, banane, paradižnik, nektarine, breskve in marelice, oddajajo etilen, zato jih hranite posebej, saj vplivajo na (prehitro) zorenje drugih.
  • Vsako sadje in zelenjava ne potrebuje hladilnika. Banane, brusnice, agrume, nektarine, hruške, breskve, čebulo, paradižnik in krompir lahko hranite na sobni temperaturi ali v shrambi.
  • Stebelna zelenjava, kot so brokoli, mlada čebula in šparglji, ostane sveža dlje časa, če jo hranite kot šopek rož. Malo jo obrežite, potem pa postavite v kozarec z vodo.

Mlečni izdelki

Ključna napaka večine pri shranjevanju mlečnih živil je, da mleko ali jogurt hranijo v vratih hladilnika. To je najbolj priročno, saj je praktično na dosegu roke. A njuno obstojnost boste znatno podaljšali, če ju boste pri shranjevanju premaknili v zadnji del, kjer je temperatura najnižja.

Prav tako se vam lahko pogosto pripeti, da po uporabi sira, del, kjer ste ga odrezali, otrdi. To lahko preprečite tako, da to mesto po rezanju malenkost namastite z maslom, da ostane sveže.

Suhi izdelki

Pod suhe izdelke uvrščamo tiste, ki jih uporabljamo na dnevni bazi in v shrambi ali kuhinji zasedajo precejšen del prostora – moka, riž, kosmiči, testenine, sladkor in podobno. Ta živila bodo zdržala dlje časa, če jih boste po odprtju hranili v neprodušno zaprtih posodah namesto v originalni embalaži, kar bo pripomoglo tudi k večji organiziranosti.

A to ni vse, kar pripomore pri daljši obstojnosti. S preprostim trikom lahko denimo poskrbite za to, da se v vaši moki ali rižu ne bi oglasile nadležne žuželke. Odženite jih z lovorovim listom. Lahko se vam zgodi tudi, da se sladkor v posodi strdi. V tem primeru vanjo za nekaj dni položite svež kruh, ki bo vpil vlago in ga povrnil nazaj v prvotno stanje.

Meso in ribe

Meso je seveda potrebno hraniti v hladilniku, najbolje na spodnji polici, kjer je temperatura najnižja in s čemer preprečimo morebitno kapljanje po ostalih živilih. Če mesa ne nameravate pojesti v dnevu ali dveh, ga zapakirajte v plastično folijo ali neprodušno vrečko in shranite v zamrzovalniku. Tako bo meso dlje časa ostalo pri roki in na voljo za uporabo. Ribo je najbolj priporočljivo hraniti v hladilniku neprodušno zapakirano in položeno v posodo z ledom. Pri ravnanju s surovimi živili pa je vedno izjemnega pomena, da dosledno sledite higienskim predpisom, meso in ribe dobro popečete in upoštevate rok trajanja.

Jajca

Kljub temu, da ima večina hladilnikov priloženo ogrodje za shranjevanje jajc, je te najbolj priporočljivo shranjevati v originalnem kartonu. Če se zgodi, da v določenem trenutku ne veste, ali je jajce še sveže, ga pred uporabo položite v kozarec z vodo. Sveže jajce se bo potopilo, staro pa bo plavalo na vodi.

 

 

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Okolje    Zaposleni09. 12. 2022 By boljsisvet@lidl.si

LIDL SLOVENIJA POSTAL “ZELENA ZVEZDA”

Lidl Slovenija je ponosni prejemnik certifikata Green Star, prvega certifikata za trajnostno poslovanje in podnebno ukrepanje v Sloveniji, ki ga podeljuje CER - partnerstvo za trajnostno gospodarstvo.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija01. 10. 2022 By boljsisvet@lidl.si

NAMEN, KI JE DOBER KOT KRUH – SKUPNA PODPORA ZDRUŽENJU EUROPA DONNA SLOVENIJA

Oktober je v Lidlu Slovenija že tradicionalno obarvan v rožnato. Že tretje leto zapored smo se povezali z našim dobaviteljem Žitom, ki je v svojih pekarnah ustvaril poseben Kruh roza oktober. Kruh se bo v oktobru prodajal izključno v 63 Lidlovih trgovinah, z delom izkupička od njegove prodaje pa bomo skupaj z Žitom podprli Europo Donno Slovenija – Slovensko združenje za boj proti raku dojk.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija    Poslovni partnerji21. 09. 2022 By boljsisvet@lidl.si

TRGOVINE LIDLA SLOVENIJA ODSLEJ TUDI DEMENCI PRIJAZNE TOČKE

Lidl Slovenija se je kot prvi trgovec v Sloveniji pridružil demenci prijaznim točkam Spominčice - Alzheimer Slovenija. Zaposleni v vseh naših trgovinah imajo potrebno osnovno znanje o demenci in so usposobljeni za komunikacijo z osebami z demenco ter jim tako lahko nudijo pomoč v primeru, ko se izgubijo.
TOP