Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

KAM Z ODPADNIM JEDILNIM OLJEM?

Objavljeno:

23/03/2022

Deli:

To je olje, ki nam ostane na primer od cvrtja pohančka, pomfrija, krofov, pa tudi ostanek olja v konzervi tune. Ga zlijete v WC-školjko ali odtok v kuhinji?

Tako trenutno počne večina – nevedoč, kako škodljivo je za okolje. Odpadno jedilno olje je kuhinjski odpadek, zato ga ne smemo mešati z ostalimi odpadki in prav tako ne zlivati v kanalizacijo ali naravo.

Zakaj ne?

Ker 1 liter odpadnega jedilnega olja onesnaži preko 1000l vode.

Po podatkih iz leta 2020 v Sloveniji letno nastane več kot 300 t odpadnega jedilnega olja. Poleg tega se odpadno olje, v primeru, da ga zlijemo v odtok, z ostanki hrane nalaga na stene kanalizacije in s tem povzroča dodatne stroške čiščenja kanalizacije ter otežuje delovanje čistilnih naprav. Odpadno olje na kompostu pa preprečuje naraven razkroj in življenje mikroorganizmov, zato ga nikar ne zlivajmo tja.

Projekt zbiranja odpadnega jedilnega olja

V Lidlu Slovenija se zavedamo nevarnosti, ki jih prinaša nepravilno zavrženo jedilno olje, zato smo v duhu tega testno zagnali projekt zbiranja odpadnega jedilnega olja - sprva v trgovinah Radje ob Dravi in Ljubljana Litijska. Če bo testna faza uspešna, bomo zbiralnike naslednje leto razširili po celotni mreži naših trgovin.

Zbrano odpadno olje bomo predali pogodbenemu partnerju OK!OLJE, ki bo poskrbel za nadaljnjo predelavo v biodizel. Tako bomo obenem prispevali tudi k ohranjanju neobnovljivih virov energije.

»Veseli nas, da lahko z majhnimi koraki pripomoremo k čistejšemu okolju. Želimo si, da bi bili taki zbiralniki na voljo tudi na ostalih Lidlovih lokacijah. Zato prinesite čim več olja!« so še povedali v projektni ekipi.

Dokler ne bomo imeli zbiralnikov pred vsemi poslovalnicami pa lahko komunalne zbiralnike za odpadno olje najdete tudi na tej povezavi.

 

Bolje za okolje s Sabino Čarman

Sabina je pripravila nekaj nasvetov za ohranjanje čiste vode. Čisto vsak izmed nas lahko z majhnimi koraki poskrbi za ohranjanje čiste vode in okolja. Vabimo k ogledu spodnjega videa, kjer lahko preverite predloge in jih poskusite vnesti v tvoj vsakdan. Tako bomo lahko skupaj z majhnimi koraki še naprej ustvarjali boljši svet.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Družba12. 12. 2022 By boljsisvet@lidl.si

LETOŠNJA DONACIJA DELUXE VSEM SLOVENSKIM PORODNIŠNICAM

Letos v Lidlu Sloveniija praznujemo 15. let zato z letošnjo donacijo Deluxe zaobjemamo vso Slovenijo. Del del sredstev od prodaje prazničnih izdelkov Deluxe bomo namenili nakupu 15 grelnih gnezdec za novorojenčke za vse slovenske porodnišnice.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija01. 10. 2022 By boljsisvet@lidl.si

NAMEN, KI JE DOBER KOT KRUH – SKUPNA PODPORA ZDRUŽENJU EUROPA DONNA SLOVENIJA

Oktober je v Lidlu Slovenija že tradicionalno obarvan v rožnato. Že tretje leto zapored smo se povezali z našim dobaviteljem Žitom, ki je v svojih pekarnah ustvaril poseben Kruh roza oktober. Kruh se bo v oktobru prodajal izključno v 63 Lidlovih trgovinah, z delom izkupička od njegove prodaje pa bomo skupaj z Žitom podprli Europo Donno Slovenija – Slovensko združenje za boj proti raku dojk.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija    Poslovni partnerji21. 09. 2022 By boljsisvet@lidl.si

TRGOVINE LIDLA SLOVENIJA ODSLEJ TUDI DEMENCI PRIJAZNE TOČKE

Lidl Slovenija se je kot prvi trgovec v Sloveniji pridružil demenci prijaznim točkam Spominčice - Alzheimer Slovenija. Zaposleni v vseh naših trgovinah imajo potrebno osnovno znanje o demenci in so usposobljeni za komunikacijo z osebami z demenco ter jim tako lahko nudijo pomoč v primeru, ko se izgubijo.
TOP