Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

KAM Z ODPADNIM JEDILNIM OLJEM?

Objavljeno:

23/03/2022

Deli:

To je olje, ki nam ostane na primer od cvrtja pohančka, pomfrija, krofov, pa tudi ostanek olja v konzervi tune. Ga zlijete v WC-školjko ali odtok v kuhinji?

Tako trenutno počne večina – nevedoč, kako škodljivo je za okolje. Odpadno jedilno olje je kuhinjski odpadek, zato ga ne smemo mešati z ostalimi odpadki in prav tako ne zlivati v kanalizacijo ali naravo.

Zakaj ne?

Ker 1 liter odpadnega jedilnega olja onesnaži preko 1000l vode.

Po podatkih iz leta 2020 v Sloveniji letno nastane več kot 300 t odpadnega jedilnega olja. Poleg tega se odpadno olje, v primeru, da ga zlijemo v odtok, z ostanki hrane nalaga na stene kanalizacije in s tem povzroča dodatne stroške čiščenja kanalizacije ter otežuje delovanje čistilnih naprav. Odpadno olje na kompostu pa preprečuje naraven razkroj in življenje mikroorganizmov, zato ga nikar ne zlivajmo tja.

Projekt zbiranja odpadnega jedilnega olja

V Lidlu Slovenija se zavedamo nevarnosti, ki jih prinaša nepravilno zavrženo jedilno olje, zato smo v duhu tega testno zagnali projekt zbiranja odpadnega jedilnega olja - sprva v trgovinah Radje ob Dravi in Ljubljana Litijska. Če bo testna faza uspešna, bomo zbiralnike naslednje leto razširili po celotni mreži naših trgovin.

Zbrano odpadno olje bomo predali pogodbenemu partnerju OK!OLJE, ki bo poskrbel za nadaljnjo predelavo v biodizel. Tako bomo obenem prispevali tudi k ohranjanju neobnovljivih virov energije.

»Veseli nas, da lahko z majhnimi koraki pripomoremo k čistejšemu okolju. Želimo si, da bi bili taki zbiralniki na voljo tudi na ostalih Lidlovih lokacijah. Zato prinesite čim več olja!« so še povedali v projektni ekipi.

Dokler ne bomo imeli zbiralnikov pred vsemi poslovalnicami pa lahko komunalne zbiralnike za odpadno olje najdete tudi na tej povezavi.

 

Bolje za okolje s Sabino Čarman

Sabina je pripravila nekaj nasvetov za ohranjanje čiste vode. Čisto vsak izmed nas lahko z majhnimi koraki poskrbi za ohranjanje čiste vode in okolja. Vabimo k ogledu spodnjega videa, kjer lahko preverite predloge in jih poskusite vnesti v tvoj vsakdan. Tako bomo lahko skupaj z majhnimi koraki še naprej ustvarjali boljši svet.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija02. 06. 2023 By boljsisvet@lidl.si

NOVA SEZONA PODKASTA USTVARIMO BOLJŠI SVET

Nova, že tretja sezona podkasta Ustvarimo boljši svet prinaša novosti: nove navdihujoče goste in znanja bosta odslej nabirali dve voditeljici - Tina Cipot in Urška Ahac. S podkastom bosta sledili njuni misiji za boljši svet: da ga ustvarimo v svojem najbližjem krogu, v svoji družini - z gibanjem, športom, povezovanjem in doživetji!
Preberi več + Aktualno    Družba    Ustvarimo boljši svet za ljudi v stiski03. 05. 2023 By boljsisvet@lidl.si

POMEŽIK SONCU 2023 IN ZBIRALNE KOŠARE V VSEH LIDLOVH TRGOVINAH

Tudi letos smo pristopili k sodelovanju k dobrodelni akciji Pomežik soncu. V maju in juniju bomo tako od vsakega prodanega izdelka iz redne ponudbe znamke Lupilu in Cien Kids prispevali 10 centov za letovanje otrok s posebnimi potrebami pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS).
Preberi več + Aktualno    Družba21. 02. 2023 By boljsisvet@lidl.si

DONACIJSKA KARAVANA DELUXE SKLENILA POT V LJUBLJANI

Bogatejši za izraze hvaležnosti, topline in nepozabne vtise smo v ljubljanski porodnišnici sklenil podeljevanje tradicionalne donacije Deluxe. V okviru donacije in ob 15. obletnici podjetja na slovenskem trgu smo tokrat vsem slovenskim porodnišnicam podarili grelno gnezdece za prezgodaj rojene otroke, porodnišnica v Ljubljani pa je kot največja porodnišnica v Sloveniji prejela dve grelni gnezdeci. Skupaj so se slovenske porodnišnice razveselile 15 grelnih gnezdec.
TOP