Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

PRVI PREJEMNIKI CERTIFIKATA ZA TRAJNOSTNO GRADNJO LEED V SLOVENIJI

Objavljeno:

25/03/2020

Deli:

V Lidlu Slovenija smo za trajnostno gradnjo logističnega centra Arja vas kot prvi v Sloveniji prejeli zlati certifikat LEED, ki ga podeljuje US Green Building Council. LEED je eden najbolj prepoznavnih mednarodnih okoljskih certifikatov trajnostne gradnje in delovanja. Največ točk smo prejeli v kategorijah učinkovita poraba vode, energija in ozračje ter inovativnost in sodelovanje z lokalno skupnostjo.

Svetovno priznana in globalno ena najbolj razširjenih shem certificiranja trajnostnih gradbenih projektov obravnava ekološke, energetske, ekonomske in socialne vidike gradnje. Certifikat LEED, ki ga je razvil Green Building Council US, se podeljuje za vse tipe stavb in vrednoti v vseh gradbenih fazah, od projektiranja, do gradnje ter obratovanja in vzdrževanja objekta. V primeru našega novega logističnega centra v Arji vasi so ocenjevali trajnostno načrtovanje, gradnjo in vzdrževanje objekta.

»Približno 40 odstotkov emisij toplogrednih plinov, ki povzročajo globalno segrevanje, prihaja iz stavb, zato so trajnostne zgradbe ključne za zdravo prihodnost ljudi in podjetij. Certifikat LEED je naložba v prihodnost ter je mednarodni pokazatelj odličnosti in zavezanosti trajnostnim vrednotam. Strategije ocenjujejo neodvisni zunanji pregledovalci, ki podeljujejo točke na podlagi ciljev, ki jih je opredelila projektna skupina. Logistični center Arja vas se je s certificiranjem pridružil več kot 100 tisoč zgradbam po svetu, vključenim v najbolj razširjen sistem ocenjevanja zelenih zgradb,« o certifikatu LEED pravi Kay Killmann, generalni direktor GBCI Europe, podjetja, ki skrbi za certificiranje LEED v Evropi.

Naš nov logistični center, ki je zaživel jeseni 2019, je eden največjih in najsodobnejših logističnih centrov v Sloveniji in je bil načrtovan z mislijo na okolje. Nahaja se v osrčju Slovenije, zaradi česar omogoča kratke prometne poti in nizek odtis toplogrednih plinov, hkrati pa predstavlja okolju prijazno delovno mesto za približno 200 zaposlenih.

Pri ocenjevanju se je logistični center še posebej dobro odrezal pri učinkoviti rabi energije in vode. Merjenje energetske učinkovitosti, ki je integrirano v energetski sistem, omogoča kar 48 odstotkov prihranka stroškov, povezanih z energijo, sanitarne in vodne napeljave z nizkim pretokom pa bodo podjetju letno prihranile približno 45 odstotkov porabljene vode.

V svojih prizadevanjih za uporabo trajnostnih virov energije smo v Lidlu Slovenija naredil še korak dlje – za delno zadovoljevanje potreb po elektriki je namestil lastno sončno elektrarno z močjo enega megavata. »V Lidlu Slovenija je odgovornost do okolja eden bistvenih dejavnikov pri sprejemanju poslovnih odločitev. Zato smo pri izgradnji centra sledili vsem veljavnim standardom ter načelom trajnostne gradnje in veseli nas, da je to prepoznal tudi Green Building Council US. Da je logistični center v Arji vasi postal prva certificirana zgradba po sistemu LEED v Sloveniji, je za nas veliko priznanje, hkrati pa, zavoljo našega okolja, upamo, da na tem mestu ne bomo dolgo samevali,« je ob prejemu certifikata dejal Gregor Kosi, generalni direktor družbe Lidl Slovenija.

Zasluge za prejem zlatega certifikata LEED nosijo tudi Lidlovi poslovni partnerji, ki so s strokovnim znanjem in izkušnjami omogočili nastanek Lidlovega logističnega centra. Trajnostni projekt je namreč nastal v tesni povezavi z Občino Žalec in več kot 100 slovenskimi podjetji.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Koraki za tačke08. 12. 2020 By boljsisvet@lidl.si

TUDI LETOS PRAZNUJEMO BREZ POKA

V Lidlu Slovenija smo že nekaj let med nosilci akcije Koraki za tačke, s katero spodbujamo razmislek o odgovornem lastništvu domačih ljubljenčkov ter o tem, da je v Sloveniji še vedno preveč brezdomnih in zavrženih žival. Tako smo se lani odločili, da bomo iz prodaje umaknili pirotehniko, tako bo tudi letos. Praznujemo brez poka!
Preberi več + Aktualno    Koraki za tačke30. 10. 2020 By boljsisvet@lidl.si

USPEŠNI KORAKI ZA TAČKE

»Zbirava hrano za pse in mačke, da ne bi bile lačne brezdomne tačke,« tako se je letos glasila naša pobuda projekta Koraki za tačke, ki smo jo tudi tokrat pripravili s podporo portala Pes moj prijatelj. Hkrati smo že tradicionalno poskrbeli za zbiralno akcijo za organizacije, ki po vsej Sloveniji skrbijo za brezdomne živali. Letos smo napolnili rekordno število polnih zbiralnih košar!
Preberi več + Aktualno    Koraki za tačke15. 09. 2020 By boljsisvet@lidl.si

KORAKI ZA TAČKE: V POMOČ BREZDOMNIM ŽIVALIM

V Lidlu Slovenija zadnja leto z različnimi aktivnosti obeležimo Svetovni dan živali. Tako bo v vseh naših 60-ih trgovinah tudi letos. Vse od 15. septembra do 30. oktobra 2020 bo potekala zbiralna akcija hrane za organizacije, ki skrbijo za brezdomne živali.
TOP