Okolje

Za nas je “zeleno razmišljanje” modra odločitev, ne le prazen izraz. K svojim najpomembnejšim poslovnim odločitvam dosledno prištevamo tudi odgovornost do okolja in k temu spodbujamo svoje zaposlene, kupce, poslovne partnerje in širšo družbo.

Proti poplavi plastike.

Konec marca 2018 smo sprejeli zavezo o sistemskem zmanjševanju uporabe plastičnih materialov.

Tako načrtujemo, da bomo:

  • pri svojem poslovanju do leta 2025 za 20 odstotkov zmanjšali uporabo plastičnih materialov ter
  • da bo istega leta vsa plastična embalaža izdelkov Lidlovih blagovnih znamk izdelana na način, da jo bo mogoče 100-odstotno reciklirati ali ponovno uporabiti.

Prvi korak k uresničevanju zaveze o zmanjševanju plastike smo izvedli že 1. junija 2018, ko smo na blagajnah Lidla Slovenija ukinili prodajo navadnih nakupovalnih plastičnih vrečk.

Naslednji korak pa je slovo od plastike za enkratno uporabo – do konca 2019 bomo v svojih trgovinah prenehali prodajati plastične izdelke za enkratno uporabo, kot so slamice, plastične posodice in kozarci, krožniki, jedilni pribor in vatirane palčke s plastičnim delom. Drugi korak v to smer pa so prizadevanja za ukinitev in prilagoditev jedilnega pribora in slamic pri izdelkih, kot so napitki, pripravljene jedi, solate in podobno.

 

Skrbimo za zeleno logistiko.

Pri načrtovanju logističnih poti v Lidlu ni nič prepuščeno naključjem. Našo dovršeno mednarodno distribucijsko mrežo odlikujejo premišljene in optimizirane logistične poti. Naročanje blaga za poslovalnice in skladiščni procesi potekajo preko najsodobnejših IT in tehnoloških sistemov. Ob enem pa vseskozi skrbimo, da dostave blaga potekajo na najbolj učinkovit način.

kamion2

Skrbimo za manj zavržene hrane.

Od maja 2015 v sodelovanju z Ekošolo izvajamo projekt Hrana ni za tjavendan. V akcijo ozaveščanja za zmanjševanje in preprečevanje nastanka zavržene hrane se je že prvo leto vključilo 22 osnovnih šol, 7 vrtcev in 6 srednjih šol.

Danes jih je že štirikrat več, saj število sodelujočih izobraževalnih ustanov vključenih v projekt vsako leto narašča. V letu 2018 jih v projektu sodeluje že 96, od tega 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol, ki so vključene v program Ekošola. Projektu je dodana tudi nova kategorija šol, ki lahko sodelujejov projektu, in sicer izobraževalne ustanove za učence s posebnimi potrebami.

Rezultati v projektu so odlični, v projekt pa je vključenih že več kot 6000 otrok! Kot zanimivost, na eni od sodelujočih osnovnih šol so po treh tednih meritev količino zavržene hrane zmanjšali za kar 90 odstotkov, na več šolah pa se že po prvem mesecu izvajanja projekta količina zavržene hrane zmanjša kar za polovico.

 

Preberi več >

Problematiki zavržene hrane tudi sicer namenjamo posebno pozornost. Lotili smo se poglobljene analize in oblikovanja ukrepov za dodatno zmanjšanje presežnih prehrambnih izdelkov.

Z učinkovito optimizacijo procesov nadzora in naročanja blaga skrbimo, da je izdelkov, ki bi jim potekel rok, na naših policah čim manj. Z različnimi ukrepi in s pomočjo sistemskega naročanja uspešno preprečujemo opaznejše presežke prehrambnih izdelkov v ponudbi. V kolikor do njih kljub vsej skrbi pride, izdelke, ki so označeni z »Uporabno najmanj do«, doniramo različnim humanitarnim ustanovam po celi Sloveniji, s katerimi tudi sicer redno sodelujemo.

Obenem smo lani v sodelovanju s partnersko dobrodelno organizacijo testno vzpostavili sistem za donacijo svežih izdelkov neposredno iz trgovin. V letošnjem letu načrtujemo razširitev projekta na nadaljnje trgovine.


Skrbimo za zelene poslovalnice.

Osvetljevanje zunanjih površin prilagajamo letnemu času in skrbimo, da je svetlobna onesnaženost čim manjša.

V vseh novih poslovalnicah nam najsodobnejša tehnologija omogoča, da topel zrak iz hladilnih naprav uporabimo pri segrevanju zraka poslovalnice.

V naslednjih dveh letih bomo notranjo halogensko razsvetljavo prodajnega prostora zamenjali z LED žarnicami.

Upravna zgradba se od leta 2017 greje in hladi s pomočjo toplotne črpalke.

Ves čas skrbimo za transparentno, odgovorno, in trajnostno usmerjeno ravnanje z odpadki, ki nastajajo dnevno pri naših procesih v poslovalnicah in logističnem centru.