Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

PRISPELO VEČ KOT 200 ZGODB NA TEMO ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

17/03/2021

Deli:

V preteklem mesecu je širna Slovenija razmišljala, ustvarjala in pisala zgodbe na temo zavržene hrane. V Lidlu Slovenija smo skupaj s programom Ekošola, Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM, organizirali literarni natečaj v okviru pobude Slovenskega dne brez zavržene hrane. Izjemno smo veseli, saj je skupno število prispelih zgodb doseglo število 240. V aprilu bo pet najboljših s svojimi ilustracijami zaživelo na plakatnih mestih TAM-TAM, in tako naznanilo številne aktivnosti ob obeležbi prvega Slovenskega dne brez zavržene hrane, ki bo v soboto, 24. aprila.

Zavržena hrana je eden večjih finančnih, okoljskih in etičnih globalnih izzivov, a je ta, ob obilici drugih problematik, v javnosti žal pogosto spregledan. Po podatkih Statističnega urada RS največ zavržene hrane, kar 50 odstotkov, nastane doma. Pri tem žal ne govorimo le o odpadkih ali pretečeni hrani, ampak tudi o neuporabljeni in sveži hrani, ki bi z odgovornim ravnanjem in malo domišljije lahko postala okusen obrok.
Prav domišljija je tista skrivna sestavina, ki je partnerje spodbudila k razpisu literarnega natečaja »Zgodbe o zavrženi hrani«.

Odmevnost tematike je presenetila vse – do zaključka natečaja je prispelo skupaj kar 240 zgodb, zgodbic, pa tudi pesmic in zapisov na temo zavržene hrane. Ocenjevalna komisija je izbrala pet najboljših besedil, ki pa bodo znana šele 12. aprila, ko bodo na plakatnih mestih Tam Tam po Sloveniji zaživele v ilustrirani obliki. Podobo bodo zgodbam, ki so komisijo najbolj prepričale, nadeli slovenski ilustratorji David Krančan, Gregor Goršič, Nina Kovačič, Nea Likar in Jana Fak.

Ob zaključku ocenjevanja je komisija, ki so jo sestavljali predstavniki sodelujočih: Lidla Slovenija, programa Ekošola, Ekologov brez meja, podjetja Tam Tam in Zveze prijateljev mladine Slovenije, sporočila: »Prejeli smo izredno veliko zgodb in izbira je bila resnično težka. V natečaju so sodelovale tudi šole, čeprav je bil ta primarno namenjen družinam, a so nas razveselili tudi zapisi iz šolskih klopi. Predvsem je pomembno, da so prav vsi sodelujoči o tematiki zavržene hrane razmišljali in na tak način morda naredili korak v smeri zmanjševanja zavržkov hrane

Pri nas, v Lidu Slovenija je zavržena hrana je ena izmed izpostavljenih tem našega pravkar objavljenega trajnostnega poročila. V okviru trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet v Lidlu Slovenija namreč že leta sistematično naslavljamo problematiko zavržkov hrane, tako v samem poslovanju kot tudi širše v družbi. »Od leta 2015 sodelujemo s programom Ekošola v projektu za vrtce in šole Hrana ni za tjavendan, kjer se vsako leto projektu pridruži vse več ustanov in s tem tudi otrok ter nenazadnje njihovih staršev. Izjemno smo navdušeni nad odzivom na literarni natečaj in verjamemo, da je v družinah in v šolskih skupnostih spodbudil pogovor o problematiki zavržene hrane, morda so se celo sami zavedeli, kako ravnajo s hrano in kako lahko morda kaj izboljšajo. Tudi z majhnimi koraki lahko spremenimo svet na bolje in želimo si, da bomo lahko nekoč skupaj rekli, da je zavržena hrana del preteklosti,« je ob zaključku natečaja povedala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

24. april – Slovenski dan brez zavržene hrane

Na pobudo Lidla Slovenije in programa Ekošola bomo 24. aprila letos prvič obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. Poleg družinskega natečaja pripravljamo številne aktivnosti, ki bodo posameznike, družine, organizacije in podjetja nagovarjale k zmanjševanju zavržene hrane in pridružitvi pobudi za Slovenijo brez zavržene hrane. »Želimo si, da se Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane pridružijo posamezniki in organizacije na vseh ravneh ter da se 24. april vpiše v koledar slovenskih nacionalnih dni in nas vsako leto opominja, da je hrana pomembna in dragocena vrednota,« je svojo željo izrazil Gregor Cerar, koordinator programa Ekošola.

Pobudi za obeležbo prvega Slovenskega dne brez zavržene hrane so se pridružili tudi ostali partnerji natečaja, Ekologi brez meja, ZPMS ter podjetje Tam Tam. Več o sami pobudi lahko najdete na www.boljsi-svet.si, partnerji pa obljubljamo številne aktivnosti na temo zavržene hrane.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija01. 10. 2022 By boljsisvet@lidl.si

NAMEN, KI JE DOBER KOT KRUH – SKUPNA PODPORA ZDRUŽENJU EUROPA DONNA SLOVENIJA

Oktober je v Lidlu Slovenija že tradicionalno obarvan v rožnato. Že tretje leto zapored smo se povezali z našim dobaviteljem Žitom, ki je v svojih pekarnah ustvaril poseben Kruh roza oktober. Kruh se bo v oktobru prodajal izključno v 63 Lidlovih trgovinah, z delom izkupička od njegove prodaje pa bomo skupaj z Žitom podprli Europo Donno Slovenija – Slovensko združenje za boj proti raku dojk.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija    Poslovni partnerji21. 09. 2022 By boljsisvet@lidl.si

TRGOVINE LIDLA SLOVENIJA ODSLEJ TUDI DEMENCI PRIJAZNE TOČKE

Lidl Slovenija se je kot prvi trgovec v Sloveniji pridružil demenci prijaznim točkam Spominčice - Alzheimer Slovenija. Zaposleni v vseh naših trgovinah imajo potrebno osnovno znanje o demenci in so usposobljeni za komunikacijo z osebami z demenco ter jim tako lahko nudijo pomoč v primeru, ko se izgubijo.
Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Ponudba10. 02. 2022 By boljsisvet@lidl.si

Z NOVIMI UČNIMI PRIPOMOČKI DO BOLJŠEGA RAZVOJA GLUHIH IN NAGLUŠNIH OTROK

V sklopu letne dobrodelne donacije Deluxe, s katero pod okriljem naše trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet že vrsto let prispevamo k lepši prihodnosti otrok in mladostnikov, smo ljubljanskemu, mariborskemu in portoroškemu zavodu oziroma centru za gluhe in naglušne predali donacijo za nakup različnih učnih pripomočkov, ki so potrebni za optimalen razvoj gluhih in naglušnih otrok in mladostnikov ter za nudenje ustrezne strokovne pomoči.
TOP