Zavržena hrana, predvsem tista, ki nam v loncih ostane po kuhanju ali pa se nam neporabljena in nedotaknjena pokvari v hladilniku ali shrambi, je danes eden večjih svetovnih izzivov. Zato se Lidl Slovenija in program Ekošola v okviru projekta Hrana ni za tjavendan že sedem let trudita za zmanjševanje količin zavržene hrane, ki tudi v Sloveniji povzroča velike težave. Gospodinjstva namreč ustvarijo kar polovico od 141 tisoč ton hrane, ki v naši deželi konča med odpadki.
Priprava jedi iz ostankov obrokov in neporabljenih živil je zagotovo lahko prvi korak v smer zmanjševanja količin hrane, ki pristanejo v smeteh. Pri tem pa seveda odličen recept vedno prav pride!
Tako v naši že šesti izdaji knjižice Reciklirana kuharija v pokušnjo ponujamo 20 receptov, ki so jih tudi tokrat prispevali otroci in učenci iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol.
Letos pa v knjižici ne boste našli le okusnih receptov. Za navdih in spodbudo objavljamo tudi pet zmagovalnih zgodb, ki so jih slovenske družine ustvarile v okviru literarnega natečaja Zgodbe o zavrženi hrani. Te na edinstven način prikazujejo, kako lahko krojimo usodo naši najljubši hrani.
Želimo vam prijetno branje in ustvarjalno kuhanje – s čim manj zavržene hrane!
Dostop do knjižice je na voljo tukaj ali s klikom na fotografijo.