Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

»Nič mi ne manjka, razen vaše glasne podpore«

Dolgoletni partnerji Lidl Slovenija in Zveza za šport invalidov – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK) smo združili moči v kampanji, s katero želimo pozornost javnosti usmeriti na slovenske parašportnike in njihove zavidljive uspehe, hkrati pa med ljudmi širiti zavest, da sami lahko premagajo vse ovire, ki so jim na poti pri uresničevanju ciljev in notranjih hrepenenj. Parašportniki, ki sodelujejo v kampanji, nam sporočajo, da jim nič ne manjka. Šport ne pozna telesnih oviranosti, le pomanjkanje volje in motivacije.

Navdih za kampanjo, ki v ospredje postavlja slovenske parašportnike in njihove dosežke, je bil nekdanji paralimpijski zvezdnik Darko Đurić, ki je pred časom v intervjuju za Delo z novinarko Vesno Milek dejal: »Nikoli se nisem počutil, da mi kaj manjka«. Parašportniki nam iz dneva v dan dokazujejo, da šport ne pozna oviranosti. V bazenu, na tekaški progi ali na košarkarskem igrišču štejejo volja, želja in trud, ki si ga vložil v treninge. Kampanja »Nič mi ne manjka« zato ozavešča javnost, da šport ne izbira telesa, ampak le posameznike, ki imajo jasno postavljene cilje, hkrati pa so pripravljeni trdo delati za svoje uspehe.

V Lidlu Slovenija od leta 2016 z velikim spoštovanjem in občudovanjem spremljamo parašportnike in njihove uspehe, predvsem pa nas ti izjemni posamezniki navdušujejo po človeški plati. Njihove zgodbe nas spomnijo, da ovire ne živijo v telesu, temveč v naših glavah in zmagovalec je vsakdo, ki jih uspe preseči.

Na poletnih paralimpijskih igrah v Tokiu smo Franca Gorazda Tirška pospremili do dveh medalj za Slovenijo na paralimpijskih igrah, skupno jih tako štejemo že 51. Zimske paralimpijske igre so postregle z novim slovenskim nastopom v Pekingu, kjer je parasmučar Jernej Slivnik tekmovanje v veleslalomu končal na 13. mestu.

Olimpijada gluhih 2022

V maju pa nas čaka še eno večje tekmovanje - in sicer bodo med 1. in 15. majem v Braziliji potekale 24. olimpijske igre gluhih, osrednje prizorišče bo v mestu gostitelju Caxias do Sul, dogodki pa so predvideni tudi za sosednji mesti Farroupilha in Flores da Cunha.

Olimpijske igre gluhih prvič gosti Brazilija in prvič po letu 2005 bodo igre potekale na južni polobli. Tekmovanje bi moralo potekati že lani decembra, vendar je bilo preloženo zaradi epidemije COVID-19.

Na sporedu bo tako 209 dogodkov v 17 športih, sodelovalo bo 4500 športnic in športnikov iz 100 držav.

Normo za nastop imajo tudi štirje slovenski športniki:

Iris Breganski

atletika

Iris Breganski je mlada gluha športnica iz Radovljice in članica kluba AD Kronos. Na atletske steze tekmovanja gluhih je prvič nastopila na 4. mladinskem evropskem prvenstvu v Sofiji v Bolgariji (leta 2018), kjer je osvojila dve zlati medalji in eno srebrno medaljo. Na olimpijskih igrah gluhih bo v Braziliji nastopila prvič in sicer bo tekmovala v mnogoboju, skoku v višino in skoku v daljino.
 

Leja Glojnarič

atletika

19-letna Leja Glojnarič je vsestranska atletinja, ki najbolj uživa v skoku v višino. V tej disciplini dosega tudi najboljše rezultate, čeprav tudi tekmuje v disciplini sedmeroboja in meta v kopja. Leta 2021 je prvič nastopila na velikem tekmovanju, svetovnem prvenstvu gluhih v atletiki na Poljskem. Tekmovala je v disciplini v metu kopja in osvojila 5. mesto.

Marino Kegl

tenis

Marino Kegl je teniški igralec iz Murske Sobote, ki se je rodil popolnoma gluh. S tenisom se je začel ukvarjati pri osmih letih. Marino je kot najmlajši teniški igralec leta 2013 prvič nastopil na olimpijskih igrah gluhih v Sofiji v Bolgariji, kjer je prišel do četrtfinala. Na zadnjih olimpijskih igrah gluhih v Samsunu v Turčiji, leta 2017, je osvojil četrto mesto. Novega uspeha se je razveselil štiri leta kasneje, ko je v Grčiji, osvojil bronasto medaljo. Na olimpijske igre gluhih odhaja v Brazilijo kot tretji najboljši teniški igralec s svetovne teniške lestvice gluhih.

Tadej Enci

atletika

Tadej Enci je mlad atlet, njegova paradna disciplina je tek na 400 metrov, od katere pričakuje svoj najboljši rezultat prav na olimpijskih igrah gluhih v Braziliji.
Leta 2015 je na Poljskem prvič nastopil na evropskem prvenstvu gluhih v atletiki in tam osvojil bronasto medaljo v teku na 400 m. Leto dni kasneje si je v isti disciplini pritekel naslov dvoranskega evropskega prvaka. Leta 2018 je še posebej navdušil na dvoranskem državnem prvenstvu Slovenije v Zagrebu, ko si je v absolutni konkurenci slišečih športnikov priboril tretje mesto v teku na 400 m in s tem postal prvi gluhi atlet, ki je osvojil medaljo na članskem atletskem državnem prvenstvu Slovenije.

Kampanja "Nič mi ne manjka"

V spotu kampanje »Nič mi ne manjka« je uporabljena himna parašportnikov Ta tempo, ki jo je pred dobrim letom ustvaril Rok Terkaj – Trkaj, režijo spota pa je prevzel Miha Kačič, podpisan tudi pod uradni videospot himne.

Športne navade je potrebno vzgojiti že v mladosti

Vzgajanje zdravih športnih navad je pomembno že pri otrocih in mladostnikih, zato v Lidlu Slovenija skupaj z Zvezo ŠIS-SPK že 5. leto skupaj ustvarjamo in razvijamo program Postani športnik, ki je namenjen spreminjanju pogleda na šport, ozaveščanju javnosti in razbijanju predsodkov o vključevanju mladih invalidov v športne programe. »Prednosti športnega udejstvovanja so dobro znane, med ljudmi z oviranostmi pa ima šport še večji vpliv na boljše počutje, saj omogoča boljšo kakovost življenja in dviguje samozavest. S programom Postani športnik želimo ustvariti boljše pogoje za mlade športnike invalide, ki že danes dokazujejo, kako daleč segajo njihove zmožnosti. S tem, ko jim zagotavljamo ustrezen način vključevanja v športne aktivnosti in jih obenem motiviramo za redno telesno aktivnost vzgajamo srečne posameznike in bodoče dobitnike paralimpijskih medalj,« je povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Aktualno    Paralimpijci16. 05. 2022 By boljsisvet@lidl.si

PONOVNO ZLATA LEJA GLOJNARIČ IN BRONASTA IRIS BREGANSKI

Leja Glojnarič je osvojila novo olimpijsko zlato, tokrat v skoku v višino, slovenski uspeh pa je s tretjim mestom tudi tokrat dopolnila Iris Breganski.
Preberi več + Aktualno    Paralimpijci09. 05. 2022 By boljsisvet@lidl.si

LEJA GLOJNARIČ OLIMPIJSKA PRVAKINJA V MNOGOBOJU, IRIS BREGANSKI BRONASTA

Leja Glojnarič je postala olimpijska prvakinja v mnogoboju, slovenski uspeh pa je dopolnila še Iris Breganski, ki je osvojila bronasto medaljo.
Preberi več + Aktualno    Paralimpijci29. 04. 2022 By boljsisvet@lidl.si

SPOZNAJMO SLOVENSKE PREDSTAVNIKE NA OLIMPIJADI GLUHIH 2022

​V Braziliji je vse nared za začetek 24. olimpijade gluhih, ki bo med 1. in 14. majem potekala v brazilskem mestu Caxias do Sul. Kot ponosni podpornik Zveze za šport invalidov vam z veseljem predstavljamo 4 parašportnike, za katere bomo v naslednjih dneh stiskali pesti.
TOP