Minulo soboto, 24. aprila smo obeležili prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM. Številne aktivnosti, ki smo jih s partnerji organizirali v zadnjih dneh, so bile namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij o tem globalnem izzivu, hkrati pa smo povabili tudi k podpisu pobude za manj zavržene hrane.
Že en dan pred prvim Slovenskim dnevom brez zavržene hrane so ta dan obeležili v vrtcih in šolah, prav tako pa smo o tematiki spregovorili v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija. Voditeljici Mojci Mavec sta se v studiu pridružila Gregor Cerar, nacionalni kordinator Ekošole ter Tina Cipot, naša vodja korporativnega komuniciranja. V studiu pa je tudi dišalo, saj je Mojca Koman predstavila nekaj receptov pri katerih je uporabila ostanke hrane, ki bi sicer romali v smeti. Prispevek o zavrženi hrani je na voljo na povezavi med 0:49:19 in 1:15:39. Pogovor so zaključili z mislijo: "Naj se dan brez zavržene hrane spremeni kar v leto oz. v način življenja!"
Medtem ko na plakatnih mestih Tam Tam po vsej Sloveniji lahko občudujemo ilustracije 5 zmagovalnih zgodb natečaja Zgodbe o zavrženi hrani, pa je nato vrhunec dogajanja ob prvem Dnevu brez zavržene hrane bil v soboto, 24. aprila med 10. in 12. uro, ko smo partnerji na Facebook profilu Lidla Slovenije organizirali dogodek Slovenija kuha brez zavržene hrane.
Na dogodku v živo sta komičarka in radijska voditeljica Tanja Kocman in njena mama Duška Kocman skupaj z gledalci kuhali iz ostankov hrane. Ustvarjali sta slastne recepte in se pogovarjali z zanimivimi gosti. Recepte, ki smo jih pripravljali, so na voljo tukaj: žemeljna rulada, bananin kruh in reciklirane polnjene paprike. Več si lahko ogledate na tej povezavi.
Posamezniki, družine, podjetja in organizacije ste še vedno vabljeni k podpisu pobude za manj zavržene hrane, s katero se zavežeteo k zmanjševanju količin zavržene hrane in širjenju informacij o problematiki. Pobuda je na voljo na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si. Verjamemo, da z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.
Bodimo del rešitve, ne le problema
Za prevelike količine zavržene hrane je odgovoren vsak izmed nas, ki je kdaj zavrgel star kruh, pozabil živilo v hladilniku, dokler ni splesnelo ali v smeti odvrgel ostanke s krožnika po kosilu. Če smo del problema, bodimo tudi del rešitve. Pridružitev Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane, za katerega upamo, da bo postal del nacionalnega koledarja, je prvi korak k ozaveščanju o problematiki in bolj odgovornemu ravnanju s hrano.