Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

OBELEŽILI SMO PRVI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

26/04/2021

Deli:

Minulo soboto, 24. aprila smo obeležili prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM. Številne aktivnosti, ki smo jih s partnerji organizirali v zadnjih dneh, so bile namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij o tem globalnem izzivu, hkrati pa smo povabili tudi k podpisu pobude za manj zavržene hrane.

Že en dan pred prvim Slovenskim dnevom brez zavržene hrane so ta dan obeležili v vrtcih in šolah, prav tako pa smo o tematiki spregovorili v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija. Voditeljici Mojci Mavec sta se v studiu pridružila Gregor Cerar, nacionalni kordinator Ekošole ter Tina Cipot, naša vodja korporativnega komuniciranja. V studiu pa je tudi dišalo, saj je Mojca Koman predstavila nekaj receptov pri katerih je uporabila ostanke hrane, ki bi sicer romali v smeti. Prispevek o zavrženi hrani je na voljo na povezavi med 0:49:19 in 1:15:39. Pogovor so zaključili z mislijo: "Naj se dan brez zavržene hrane spremeni kar v leto oz. v način življenja!"

Medtem ko na plakatnih mestih Tam Tam po vsej Sloveniji lahko občudujemo ilustracije 5 zmagovalnih zgodb natečaja Zgodbe o zavrženi hrani, pa je nato vrhunec dogajanja ob prvem Dnevu brez zavržene hrane bil v soboto, 24. aprila med 10. in 12. uro, ko smo partnerji na Facebook profilu Lidla Slovenije organizirali dogodek Slovenija kuha brez zavržene hrane.

Na dogodku v živo sta komičarka in radijska voditeljica Tanja Kocman in njena mama Duška Kocman skupaj z gledalci kuhali iz ostankov hrane. Ustvarjali sta slastne recepte in se pogovarjali z zanimivimi gosti. Recepte, ki smo jih pripravljali, so na voljo tukaj: žemeljna rulada, bananin kruh in reciklirane polnjene paprike. Več si lahko ogledate na tej povezavi.

Posamezniki, družine, podjetja in organizacije ste še vedno vabljeni k podpisu pobude za manj zavržene hrane, s katero se zavežeteo k zmanjševanju količin zavržene hrane in širjenju informacij o problematiki. Pobuda je na voljo na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si. Verjamemo, da z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

Bodimo del rešitve, ne le problema

Za prevelike količine zavržene hrane je odgovoren vsak izmed nas, ki je kdaj zavrgel star kruh, pozabil živilo v hladilniku, dokler ni splesnelo ali v smeti odvrgel ostanke s krožnika po kosilu. Če smo del problema, bodimo tudi del rešitve. Pridružitev Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane, za katerega upamo, da bo postal del nacionalnega koledarja, je prvi korak k ozaveščanju o problematiki in bolj odgovornemu ravnanju s hrano.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane15. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

NA VOLJO VSEH 6 KNJIŽIC RECIKLIRANA KUHARIJA!

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že šesto knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti. Letos pa v knjižici ne boste našli le okusnih receptov. Za navdih in spodbudo objavljamo tudi pet zmagovalnih zgodb, ki so jih slovenske družine ustvarile v okviru literarnega natečaja Zgodbe o zavrženi hrani. Te na edinstven način prikazujejo, kako lahko krojimo usodo naši najljubši hrani.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane15. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

ŠOLE IN VRTCI ZMANJŠALI KOLIČINO ZAVRŽENE HRANE ZA 42 %

Slovenske šole in vrtci so se ponovno priključili projektu Hrana ni za tjavendan in uspešno zmanjšali količino zavržene hrane. Projekt programa Ekošola in Lidla Slovenija, ki je namenjen ozaveščanju mladih o problematiki zavržene hrane, je v tem šolskem letu združil 4304 otrok in 189 mentorjev iz 110 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije. Z različnimi aktivnostmi so slovenske šole in vrtci količino zavržene hrane v povprečju zmanjšali za 42 %, najbolj uspešni tudi za 95 %. Sodelujoči otroci in mentorji v Hrana ni za tjavendan so svoje aktivnosti nadgradili s pridružitvijo prvemu Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane, ki smo ga obeležili 24. aprila.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane14. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

NAJDI NAJBOLJŠE RECEPTE ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE V 6. KNJIŽICI RECIKLIRANA KUHARIJA

Zavržena hrana, predvsem tista, ki nam v loncih ostane po kuhanju ali pa se nam neporabljena in nedotaknjena pokvari v hladilniku ali shrambi, je danes eden večjih svetovnih izzivov. Zato se Lidl Slovenija in program Ekošola v okviru projekta Hrana ni za tjavendan že sedem let trudita za zmanjševanje količin zavržene hrane, ki tudi v Sloveniji povzroča velike težave. Gospodinjstva namreč ustvarijo kar polovico od 141 tisoč ton hrane, ki v naši deželi konča med odpadki.
TOP