Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

OBELEŽILI SMO PRVI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

26/04/2021

Deli:

Minulo soboto, 24. aprila smo obeležili prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM. Številne aktivnosti, ki smo jih s partnerji organizirali v zadnjih dneh, so bile namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij o tem globalnem izzivu, hkrati pa smo povabili tudi k podpisu pobude za manj zavržene hrane.

Že en dan pred prvim Slovenskim dnevom brez zavržene hrane so ta dan obeležili v vrtcih in šolah, prav tako pa smo o tematiki spregovorili v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija. Voditeljici Mojci Mavec sta se v studiu pridružila Gregor Cerar, nacionalni kordinator Ekošole ter Tina Cipot, naša vodja korporativnega komuniciranja. V studiu pa je tudi dišalo, saj je Mojca Koman predstavila nekaj receptov pri katerih je uporabila ostanke hrane, ki bi sicer romali v smeti. Prispevek o zavrženi hrani je na voljo na povezavi med 0:49:19 in 1:15:39. Pogovor so zaključili z mislijo: "Naj se dan brez zavržene hrane spremeni kar v leto oz. v način življenja!"

Medtem ko na plakatnih mestih Tam Tam po vsej Sloveniji lahko občudujemo ilustracije 5 zmagovalnih zgodb natečaja Zgodbe o zavrženi hrani, pa je nato vrhunec dogajanja ob prvem Dnevu brez zavržene hrane bil v soboto, 24. aprila med 10. in 12. uro, ko smo partnerji na Facebook profilu Lidla Slovenije organizirali dogodek Slovenija kuha brez zavržene hrane.

Na dogodku v živo sta komičarka in radijska voditeljica Tanja Kocman in njena mama Duška Kocman skupaj z gledalci kuhali iz ostankov hrane. Ustvarjali sta slastne recepte in se pogovarjali z zanimivimi gosti. Recepte, ki smo jih pripravljali, so na voljo tukaj: žemeljna rulada, bananin kruh in reciklirane polnjene paprike. Več si lahko ogledate na tej povezavi.

Posamezniki, družine, podjetja in organizacije ste še vedno vabljeni k podpisu pobude za manj zavržene hrane, s katero se zavežeteo k zmanjševanju količin zavržene hrane in širjenju informacij o problematiki. Pobuda je na voljo na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si. Verjamemo, da z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

Bodimo del rešitve, ne le problema

Za prevelike količine zavržene hrane je odgovoren vsak izmed nas, ki je kdaj zavrgel star kruh, pozabil živilo v hladilniku, dokler ni splesnelo ali v smeti odvrgel ostanke s krožnika po kosilu. Če smo del problema, bodimo tudi del rešitve. Pridružitev Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane, za katerega upamo, da bo postal del nacionalnega koledarja, je prvi korak k ozaveščanju o problematiki in bolj odgovornemu ravnanju s hrano.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane20. 04. 2021 By boljsisvet@lidl.si

VSA SLOVENIJA BO 24. APRILA KUHALA BREZ ZAVRŽENE HRANE

Prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM bomo obeležili v soboto, 24. aprila. Samo v Sloveniji na letni ravni zavržemo približno 140 tisoč ton hrane, od tega več kot polovico v naših gospodinjstvih. Številne aktivnosti, ki smo jih s partnerji organizirali v zadnjih dneh, so zato namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij o tem globalnem izzivu, hkrati pa vabimo tudi k podpisu pobude za manj zavržene hrane.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane13. 04. 2021 By boljsisvet@lidl.si

NAJBOLJŠE ZGODBE O ZAVRŽENI HRANI ZAŽIVELE V ILUSTRACIJAH

Danes so na ulicah slovenskih mest zaživeli TAM-TAM plakati z ilustracijami petih zmagovalnih zgodb literarnega natečaja Zgodbe o zavrženi hrani. V natečaju je sodelovalo več kot 200 družin, plakati pa napovedujejo prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga bomo na pobudo Lidla Slovenije in programa Ekošola obeležili 24. aprila. Pobudi so se pridružili tudi Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije ter TAM-TAM. Pobudniki projekta si želimo, da bi dan tudi uradno postal del slovenskega koledarja, ki bi ga obeležili vsako leto.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane12. 04. 2021 By boljsisvet@lidl.si

PRIDRUŽITE SE ZAVEZAM IN SKUPAJ USTVARIMO PRIHODNOST BREZ ZAVRŽENE HRANE

V okviru obeležitve Slovenskega dneva brez zavržene hrane organizatorji vabimo posameznike, družine, organizacije in podjetja, da se s podpisom zaveze na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si pridružijo pobudi za odgovorno ravnanje in zmanjševanje količin zavržene hrane.
TOP