Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

ODGOVOR(NOST)

Avtor:

Saša Vidmar

Objavljeno:

02/03/2021

Deli:

Beseda ne zveni ravno lahkotno, kajne? Prinaša breme, da nekaj moramo, da smo k nečemu obvezani. Če pa se z njo poigramo, nam ponudi ODGOVOR. Pravzaprav ključen odgovor.

Če se nam kaj ne izteče po pričakovanjih, nam spodleti ali imamo samo slab dan, je najlažje poiskati ODGOVOR(NOST) za to zunaj sebe. ODGOVORNI so šef, razmere na trgu dela, prijateljica, deževen konec tedna … seznam je lahko zares dolg. V prvem trenutku prinese določeno mero olajšanja, zares pa s prelaganjem ODGOVORNOSTI na druge prenesemo v njihove roke tudi krmilo svojega življenja. Od drugih postanejo odvisni naše počutje, odločitve, zadovoljstvo in tako po vrsti tudi vse ostalo.

Zelo podobno je pri ODGOVORNOSTI do okolja in soljudi. Samo, če smo v prvi vrsti ODGOVORNI do sebe, lahko tako delujemo tudi v odnosu do drugih – s ciljem, da sčasoma vse to postane naš način življenja in delovanja. Lepo zapisano, kajne? Kako pa pridemo do tega? Zagotovo najprej z izobraževanjem – da vsi razumemo, za kaj sploh gre in zakaj je tako pomembno delovati na način, ki prinaša boljšo prihodnost. Zakaj na primer globalno segrevanje ozračja ni težava nekje daleč in zakaj je tako pomembno, da spremenimo navade v našem mikro okolju – denimo že z enostavnim ugašanjem luči, ko zapustimo prostor, ali z bolj skrbnim ravnanjem s hrano.

Raziskava, ki jo za Lidl Slovenija med naključnimi prebivalci Slovenije vsako leto opravi raziskovalno podjetje Mediana, je pokazala, da tretjina vprašanih meni, da nima moči spremeniti sveta na bolje. Ker so majhni koraki nevidni. Pa je res tako ali samo prelagamo ODGOVORNOST na druge? Zares se vsaka sprememba, od čisto majhne na osebni ravni, do globalne, začne pri posamezniku. In tu se nam ponudi ODGOVOR – tudi majhne spremembe, če jih seštejemo, prinesejo večji premik.

Če vsakemu izmed nas uspe spremeniti vsaj eno navado v smeri boljšega sveta in če to pomnožimo s številom strank, ki redno opravljamo nakupe v naših trgovinah - se vam še vedno zdi, da posamezniki nimamo moči?

 

Blog zapis je nastal v sklopu izdaje prvega trajnostnega poročila za poslovni leti 2018 in 2019, v katerem v Lidlu Slovenija na enem mestu celovito in sistematično predstavljamo naša prizadevanja na področju upravljanja družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Avtor:

Saša Vidmar

 

Saša Vidmar je CSR koordinatorka in vodja projekta trajnostnega poročila v Lidlu Slovenija.

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Blog14. 10. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»KO SE ZAVEŠ, DA JE VSAK DAN NOVA PRILOŽNOST IN DARILO«

Oktober je že tradicionalno obarvan v rožnato in osvešča o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Ta je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Rožnate pentlje, rožnati plakati, rožnati avtobus, rožnato osvetljene znamenitosti po slovenskih občinah, rožnata oblačila in različni rožnato obarvani izdelki, nas na vsakem koraku opozarjajo na rak dojk. Številke pa niso nič kaj rožnate.
Preberi več + Blog06. 09. 2021 By boljsisvet@lidl.si

V ZLATI SEPTEMBER Z ZLATIMI PIŠKOTI ZA JUNAKE

Ali veste, kdo so junaki? Pa ne tisti iz pravljice ali filmske zgodbe. Ampak tisti pravi junaki. Izjemni junaki so doma v 3. nadstropju Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Tam vsakodnevno bijejo bitko na oddelku hemato-onkološkega inštituta. Po domače - bitko z rakom. Pri rosnih nekaj letih, ko bi njihova edina misel morala biti igra in zabava, je njihov vsakdan ležanje v postelji, številna zdravila in upanje, da bo morda jutri le boljše.
Preberi več + Blog12. 07. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»PARAŠPORTNIKI SO ME FASCINIRALI S SVOJO VOLJO, ŽELJO IN VSEM, KAR ZMOREJO«

Verjetno oz. skoraj zagotovo je bilo v Laškem. Tam je potekal eden od turnirjev v namiznem tenisu za parašportnike, 10 in še več let je od tedaj. Kot novinar Slovenskih novic sem se odpravil po zgodbo, po pogled in utrip v športno areno, ki je sicer redko prišla v medije. Takrat sta me v dvorani Tri lilije prijazno sprejeli in me opremili s prvi informacijami Andreja in Silva Razlag, parašportniki so me fascinirali s svojo voljo, željo in z vsem tem, kar zmorejo, kljub hendikepu.
TOP