Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

ODGOVOR(NOST)

Avtor:

Saša Vidmar

Objavljeno:

02/03/2021

Deli:

Beseda ne zveni ravno lahkotno, kajne? Prinaša breme, da nekaj moramo, da smo k nečemu obvezani. Če pa se z njo poigramo, nam ponudi ODGOVOR. Pravzaprav ključen odgovor.

Če se nam kaj ne izteče po pričakovanjih, nam spodleti ali imamo samo slab dan, je najlažje poiskati ODGOVOR(NOST) za to zunaj sebe. ODGOVORNI so šef, razmere na trgu dela, prijateljica, deževen konec tedna … seznam je lahko zares dolg. V prvem trenutku prinese določeno mero olajšanja, zares pa s prelaganjem ODGOVORNOSTI na druge prenesemo v njihove roke tudi krmilo svojega življenja. Od drugih postanejo odvisni naše počutje, odločitve, zadovoljstvo in tako po vrsti tudi vse ostalo.

Zelo podobno je pri ODGOVORNOSTI do okolja in soljudi. Samo, če smo v prvi vrsti ODGOVORNI do sebe, lahko tako delujemo tudi v odnosu do drugih – s ciljem, da sčasoma vse to postane naš način življenja in delovanja. Lepo zapisano, kajne? Kako pa pridemo do tega? Zagotovo najprej z izobraževanjem – da vsi razumemo, za kaj sploh gre in zakaj je tako pomembno delovati na način, ki prinaša boljšo prihodnost. Zakaj na primer globalno segrevanje ozračja ni težava nekje daleč in zakaj je tako pomembno, da spremenimo navade v našem mikro okolju – denimo že z enostavnim ugašanjem luči, ko zapustimo prostor, ali z bolj skrbnim ravnanjem s hrano.

Raziskava, ki jo za Lidl Slovenija med naključnimi prebivalci Slovenije vsako leto opravi raziskovalno podjetje Mediana, je pokazala, da tretjina vprašanih meni, da nima moči spremeniti sveta na bolje. Ker so majhni koraki nevidni. Pa je res tako ali samo prelagamo ODGOVORNOST na druge? Zares se vsaka sprememba, od čisto majhne na osebni ravni, do globalne, začne pri posamezniku. In tu se nam ponudi ODGOVOR – tudi majhne spremembe, če jih seštejemo, prinesejo večji premik.

Če vsakemu izmed nas uspe spremeniti vsaj eno navado v smeri boljšega sveta in če to pomnožimo s številom strank, ki redno opravljamo nakupe v naših trgovinah - se vam še vedno zdi, da posamezniki nimamo moči?

 

Blog zapis je nastal v sklopu izdaje prvega trajnostnega poročila za poslovni leti 2018 in 2019, v katerem v Lidlu Slovenija na enem mestu celovito in sistematično predstavljamo naša prizadevanja na področju upravljanja družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Avtor:

Saša Vidmar

 

Saša Vidmar je CSR koordinatorka in vodja projekta trajnostnega poročila v Lidlu Slovenija.

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Blog01. 09. 2022 By boljsisvet@lidl.si

SEPTEMBER JE MESEC JUNAKOV

September je mesec Junakov, mesec otroškega raka. Zlati september. Ne spreglejte Junakov, tudi oni so otroci, želijo si biti sprejeti in videni. Želijo se igrati z zdravimi otroki in vsaj za trenutek pozabiti na skrbi in težave, ki jih prinese bolezen.
Preberi več + Blog17. 05. 2022 By boljsisvet@lidl.si

5 KORAKOV ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Prav vsak od nas ima vpliv, da bo na svetu manj odpadkov ter zavržene hrane. Z majhnimi lahko koraki prispevamo k boljšemu svetu. V Sloveniji še vedno zavržemo 68 kg hrane na osebo vsako leto ...
Preberi več + Blog22. 02. 2022 By boljsisvet@lidl.si

Z OPTIMIZACIJO VREČK ZA KRUH LETNO KAR 9 TON MANJ PLASTIKE

Skoraj ne mine obisk Lidlove poslovalnice, da se v (mojem) nakupovalnem vozičku nebi znašel vsaj en sveže pečen Lidlov pekovski izdelek. Ob vsakem nakupu pa to pomeni tudi uporabo papirnate vrečke s plastičnim okencem in posledično ustvarjanje odpadkov ...
TOP