Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

POSLUŠAJ IN NAJDI NAVDIH

V Sloveniji so številni projekti, enkratni ljudje, katerih poslanstvo je spreminjati ta svet v njegovo boljšo različico. Ker verjamemo, da je treba pozitivnim zgodbam, trmastim posameznikom, vztrajnosti, motivaciji in energiji, vsem in vsemu, kar želi spremeniti svet na bolje, ponuditi priložnost, da nas navdahne, je nastal podcast Ustvarimo boljši svet.

Naj vas spodbudi in motivira, da tudi sami stopite na pot k boljšemu svetu – vsak korak šteje! Zato prisluhnite zgodbam posameznikov, ki verjamejo, da le sanjati o boljšem svetu ni dovolj.

NAROČITE SE NA PODKAST
Podkast Ustvarimo boljši svet lahko najdete na Applovi in Googlovi platformi za podkaste ter na platformah Spotify in Deezer.
Ne zamudite novih objav in se naročite.

Marko Oman, Zavetišče Ljubljana: "Ljubljenčkov ne izbirajmo z očmi."

Zavetišče Ljubljana letos praznuje 20 let obstoja, Marko Oman pa je njegov vodja že vrsto let. In nikoli ne neha opominjati, da naj bo odločitev za domačega ljubljenčka odločitev razuma in ne srca. Kajti zgodb o nesrečnih koncih kljub vse bolj ozaveščeni slovenski javnosti, ni malo.

Ana Struna Bregar, CER: "Vso tehnologijo imamo, da bi lahko dosegli trajnost. Pa tega ne naredimo."

Ana Struna Bregar, izvršna direktorica poslovnega združenja CER, Partnerstva za trajnostno gospodarstvo, pravi, da je razlog v tem, da se ne želimo spreminjati, saj smo kot človeštvo navajeni na udobje, ki nam ga sodobni svet nudi.

Urška Kolenc, Junaki 3. nadstropja: "Včasih objem in pogled povesta več kot besede."

Urška Kolenc je predsednica društva Junaki 3. nadstropja. Leta 2018 se je Urškina družina poslovila od svoje najmlajše članice, še ne dve in polletne Eme. Junaki 3. nadstropja želijo olajšati breme, ki ga družine doživljajo, ko prejmejo zloveščo diagnozo, na njihovi poti skozi zdravljenje.

Nace Breitenbeger, svetovalec na TOM telefonu: »Otroci so na daljavo ostali sami.«

Nace Breitenberger je prostovoljec z najdaljšim stažem na TOM telefon, saj se na klice javlja že skoraj 29 let. Kot dolgoletni učitelj je še zdaj zelo aktiven na pedagoškem področju, v prostem času pa predan planinarjenju in tudi planinski mentor. Pravi, da je pomembno, da se zavedamo, da smo bolj kot kdajkoli osamljeni, še posebej naši otroci.

Urška Ahac, Lidlova Vitalnica: "Vzemimo si čas za gibanje, to je pomembno!"

V novi epizodi podkasta Ustvarimo boljši svet gostimo osebno trenerko Urško Ahac iz naše Lidlove Vitalnice, s katero smo spregovorili o pomembnosti gibanja in pozitivnih učinkih, ki jih ima gibanje za naše zdravje in dobro počutje.

Urša Zgojznik in Katja Sreš, Ekologi brez meja: "Prepreči pol kilograma smeti, prepreči en odvržen jogurt!"

V novi epizodi podkasta Ustvarimo boljši svet z gostjama Uršo Zgojznik in Katjo Sreš iz Ekologov brez meja skušamo razvozlati, kako se lahko zmanjševanja odpadkov, naših sledi, ki jih z odpadki puščamo v svetu, loti vsak izmed nas.

Matej Markovič, ultratriatlonec in humanitarec: "Humanitarnost imaš v sebi ali pa nimaš."

Matej Markovič je triatlonec in humanitarec, predsednik športno-humanitarnega društva Vztrajaj - Never give up, s katerim organizira športne prireditve z dobrodelno noto. Med njihove projekte sodijo npr. Srce Sloveniji, Ruthin tek, Deset krogov za deset nasmehov.

Praznični podkast Ustvarimo boljši svet: Tudi, ko je svet nor, lahko narediš prodor!

Kako ustvarjati boljši svet? Enostavno – korak za korakom. A kako preiti od misli v misijo? Prisluhnite posebni praznični epizodi, naj vas nekateri gosti iz prve sezone podkasta Ustvarimo boljši svet, prepričajo, da dobra in odgovorna dejanja vedno štejejo.

Mojca Furlan, Društvo Reks in Mila: »Za nezaželene mačje mladiče ni dovolj domov!«

Mojca Furlan je predsednica Društva za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski "Reks in Mila", ki obstaja že sedem let. V novi epizodi podkasta želi vsem položiti na srce, da moramo biti kot skrbniki živali bolj odgovorni ter premisliti ali smo pripravljeni na žival.

Nina Kožar, Knjigobežnice: »Kaj imaš od knjige, če o njej ne govoriš?«

Nina Kožar je idejna vodja Knjigobežnic, hišic za knjige, ki jih je po celi Sloveniji že več kot 180, in obenem skupine ljubiteljev knjig na Facebooku, z več kot 7.000 člani. Z Nino smo v podkastu klepetali o tem, ali lahko s knjigami ustvarjamo boljši svet in kako vzgojiti mlade bralce. Je to res mogoče?

Darko Đurić, paralimpijec: »Mlade lahko naučim, da je treba vztrajati.«

Darko Đurić je lani končal svojo športno pot in se nedvomno uvršča med najuspešnejše parašportnike pri nas. V 7. epizodi podkasta smo se z njim pogovarjali o tem, kako, čeprav je na svet prijokal brez obeh nog in ene roke, živi v svoji, prav posebni definiciji cone udobja, kako premaguje izzive in vedno znova gradi svoje sanje.

Uroš Brezovšek, ZPMS, Pomežik soncu: »Otroci potrebujejo oddih brez težkega nahrbtnika življenja.«

Uroš Brezovšek že 26 let soustvarja različne vsebine in programe na ZPMS. V podkastu nam pove, zakaj je pomembno, da imajo otroci možnost letovanja brez težkega nahrbtnika, ki jim ga naloži njihov vsakdan ter zakaj je to dragocena izkušnja za življenje.

Zgodbe o zavrženi hrani

Tokrat vas vabimo, da prisluhnete zgodbam o zavrženi hrani. Marca smo namreč Lidl Slovenija in partnerji, programom Ekošola, Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM, razpisali literarni natečaj za družine o zavrženi hrani. Zbrali smo kar 240 zgodb na temo zavržene hrane, med vsemi pa smo izbrali pet najboljših, ki so dobile vsaka svojo ilustracijo.

Hana Košan, koordinatorka društva Kralji ulice: »Poiskati pomoč in reči, da si kralj ulice, ni tako enostavno.«

Hana Košan je v društvu Kralji ulice aktivna že od svojih študentskih časov. Kot pojasnjuje, Kralji ulice niso le časopis, pač pa gre za celostno obravnavo posameznikov, ki so se znašli brez strehe nad glavo. Ali pa še bodo.

Sabina Čarman: »Odpadke smo zmanjšali za 80%.«

Sabina Čarman se je pred leti odločila, da bo z družino skušala živeti po »zero waste« pristopu. Kot pravi sama, skušajo kolikor je le mogoče živeti brez oziroma s čim manj odpadki. V štirih letih, pravi, so svoje odpadke zmanjšali za kar 80 %. Kako ji je to uspelo – prisluhnite v novi epizodi podkasta Ustvarimo boljši svet!

Ninna Kozorog, Humanitarček: »Pomoč mora biti dostojna in dostojanstvena.«

Ninna Kozorog je pogonska sila Humanitarčka, društva, ki je s svojimi aktivnostmi usmerjen predvsem v reševanje stisk starejših. Brez dlake na jeziku, jasno in skozi desetletje izkušenj pri tem opozarja, da mora biti pomoč komurkoli vedno dostojna in dostojanstvena.

Rok Terkaj - Trkaj: »Glasba spreminja svet.«

Z Rokom Terkajem - Trkajem, slovenskim raperjem, smo se sprehodili po njegovih projektih, v katere vlaga izredno veliko energije in volje, da premakne stvari na bolje. Kako z glasbo poskuša spreminja svet in zakaj nikoli ne bo imel debele kože pa prisluhnite v prvi oddaji podkasta Ustvarimo boljši svet.

Zakaj podkast o boljšem svetu?

Kar tretjina vprašanih je v Lidlovi raziskavi o družbeni odgovornosti odgovorila, da čuti, da lahko tudi sami naredijo veliko, da bo naš svet postal boljši in lepši. Številni projekti in enkratni posamezniki želijo spreminjati ta svet v njegovo boljšo različico. Ti so odličen navdih za naš podcast. Naj bodo vaša in naša in iskren navdih pri korakih do boljšega sveta.

TOP