Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

POSLUŠAJ IN NAJDI NAVDIH

V Sloveniji so številni projekti, enkratni ljudje, katerih poslanstvo je spreminjati ta svet v njegovo boljšo različico. Ker verjamemo, da je treba pozitivnim zgodbam, trmastim posameznikom, vztrajnosti, motivaciji in energiji, vsem in vsemu, kar želi spremeniti svet na bolje, ponuditi priložnost, da nas navdahne, je nastal podcast Ustvarimo boljši svet.

Naj vas spodbudi in motivira, da tudi sami stopite na pot k boljšemu svetu – vsak korak šteje! Zato prisluhnite zgodbam posameznikov, ki verjamejo, da le sanjati o boljšem svetu ni dovolj.

NAROČITE SE NA PODKAST
Podkast Ustvarimo boljši svet lahko najdete na Applovi in Googlovi platformi za podkaste ter na platformah Spotify in Deezer.
Ne zamudite novih objav in se naročite.

Mojca Furlan, Društvo Reks in Mila: »Za nezaželene mačje mladiče ni dovolj domov!«

Mojca Furlan, sicer po poklicu učiteljica, je v svojem prostem času reševalka, skrbnica, osveščevalka, ozaveščevalka na področju zavrženih živali v Sloveniji. Je predsednica Društva za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski "Reks in Mila", ki obstaja že sedem let. Člani društva vsak dan prostovoljno in predano skrbijo za živali brez doma in tiste, ki živijo pri lastnikih, pa ti zanje ne morejo več ustrezno skrbeti. Mojca brez dlake na jeziku pove, s kakšnimi zgodbami se dnevno srečuje, predvsem pa opozarja, da je nujno, da smo kot skrbniki živali bolj odgovorni.

Nina Kožar, Knjigobežnice: »Kaj imaš od knjige, če o njej ne govoriš?«

Nina Kožar je komunikatorka in urednica - ter velika ljubiteljica knjig. Je idejna vodja Knjigobežnic, hišic za knjige, ki jih je po celi Sloveniji že več kot 180, in obenem skupine ljubiteljev knjig na facebooku z več koz 7.000 člani. Z Nino smo v podkastu klepetali o tem, ali lahko s knjigami ustvarjamo boljši svet in kako vzgojiti mlade bralce. Je to res mogoče? Nina je zagovornica pogovorov o knjigah in pravi: »Kaj imaš od knjige, če jo prebereš in zakleneš vase in o tem z nikomer ne govoriš?«

Darko Đurić, paralimpijec: »Mlade lahko naučim, da je treba vztrajati.«

Darko Đurić, nekdanji paraplavalec, je lani končal svojo športno pot, ki je bila, kot pravi sam, tlakovana tako z vzponi in padci, a s številnimi osvojenimi naslovi na svetovnih in evropskih prvenstvih, se Darko gotovo uvršča med najuspešnejše parašportnike pri nas. V 7. epizodi podkasta Ustvarimo boljši svet smo se z njim pogovarjali o tem, kako, čeprav je na svet prijokal brez obeh nog in ene roke, živi v svoji, prav posebni definiciji cone udobja, kako premaguje izzive in vedno znova gradi svoje sanje.

Več o kampanji »Nič mi ne manjka«, katere navdih je bil tudi Darko.

Uroš Brezovšek, ZPMS, Pomežik soncu: »Otroci potrebujejo oddih brez težkega nahrbtnika življenja.«

Gost tokratnega podkasta Ustvarimo boljši svet je Uroš Brezovšek, ki že 26 let soustvarja različne vsebine in programe na Zvezi prijateljev mladine Slovenije. V programu Pomežik soncu, ki ga ZPMS izvaja neprekinjeno od leta 1999, je prostovoljec pri programih letovanja. Uroš v pogovoru s Tino Cipot razloži, zakaj je pomembno, da imajo otroci možnost letovanja brez težkega nahrbtnika, ki jim ga kdaj naloži njihov vsakdan, in zakaj je letovanje lahko tudi dragocena šola za življenje.

Zgodbe o zavrženi hrani

To pot je podkast nekoliko drugačen – vabimo vas, da prisluhnete zgodbam o zavrženi hrani. Marca smo namreč Lidl Slovenija in partnerji, programom Ekošola, Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM, razpisali literarni natečaj za družine o zavrženi hrani. Zbrali smo kar 240 zgodb na temo zavržene hrane, med vsemi pa smo izbrali pet najboljših, ki so dobile vsaka svojo ilustracijo.

Hana Košan, koordinatorka društva Kralji ulice: »Poiskati pomoč in reči, da si kralj ulice, ni tako enostavno.«

Socialna pedagoginja Hana Košan je v Kraljih ulice aktivna že od svojih študentskih časov. Kot pojasnjuje, Kralji ulice niso le časopis, pač pa gre za celostno obravnavo posameznikov, ki so se znašli brez strehe nad glavo. Ali pa se kmalu bodo. In če zadnje leto vsi govorimo – ostanimo doma, se postavlja vprašanje … kako ostaneš doma, če nimaš doma?

Sabina Čarman: »Odpadke smo zmanjšali za 80%.«

Sabina Čarman se je pred leti odločila, da bo z družino skušala živeti po »zero waste« pristopu. Kot pravi sama, skušajo kolikor je le mogoče živeti brez oziroma s čim manj odpadki. V štirih letih, pravi, so svoje odpadke zmanjšali za kar 80 %. Kako ji je to uspelo – prisluhnite v podkastu!

Ninna Kozorog, Humanitarček: »Pomoč mora biti dostojna in dostojanstvena.«

Ninna Kozorog, zdravnica, nevrologinja in nevrofiziologinja, je pogonska sila Humanitarčka, društva, ki je s svojimi aktivnostmi usmerjen predvsem v reševanje stisk starejših. Brez dlake na jeziku, jasno in skozi desetletje izkušenj pri tem opozarja, da mora biti pomoč komurkoli vedno dostojna in dostojanstvena.

Rok Terkaj - Trkaj: »Glasba spreminja svet.«

Z Rokom Terkajem smo se sprehodili po njegovih projektih, v katere vlaga izredno veliko energije in volje, da premakne stvari na bolje. Kako z glasbo spreminja svet in zakaj nikoli ne bo imel debele kože prisluhnite v prvi oddaji podkasta Ustvarimo boljši svet.

Zakaj podkast o boljšem svetu?

Kar tretjina vprašanih je v Lidlovi raziskavi o družbeni odgovornosti odgovorila, da čuti, da lahko tudi sami naredijo veliko, da bo naš svet postal boljši in lepši. Številni projekti in enkratni posamezniki želijo spreminjati ta svet v njegovo boljšo različico. Ti so odličen navdih za naš podcast. Naj bodo vaša in naša in iskren navdih pri korakih do boljšega sveta.

TOP