Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

PREDSTAVITEV SLOVENSKE PARALIMPIJSKE REPREZENTANCE

Objavljeno:

10/08/2021

Deli:

​Športni predah v Tokiu ne bo trajal dolgo. Čez 15 dni se namreč začenjajo 16. paralimpijske igre. Slovenski paralimpijci so se pred odhodom na igre predstavili pred poslovalnico na Toplarniški ulici v Ljubljani. Spoznajte sedem parašportnikov, ki bodo v Tokiu lovili že 50. slovensko medaljo na paralimpijskih igrah.

SEDEM SLOVENCEV V ŠESTIH ŠPORTIH

Slovensko ekipo tokrat sestavlja sedem športnikov v šestih panogah. Večina se je na igre uvrstila prek kvalifikacij ali z doseženimi normami, nekateri pa tudi s posebnimi vabili prirediteljev.

NA IGRAH BODO NASTOPILI:

Foto: Peter Giodani

1. Franc Pinter, parastrelstvo

Franc Pinter Ančo je prava legenda parašporta v Sloveniji in širše. Parašportu je zapisan že več kot 40 let, to pa bodo njegove že 8. paralimpijske igre, na katerih je zbral vse skupaj že 4 medalje.

Franček Gorazd Tiršek, parastrelstvo

Pred parastrelcem Frančkom Gorazdom Tirškom so tretje pralimpijske igre. V Londonu, leta 2012 , in v Riu, leta 2016, je osvojil srebrni medalji. Njegova pričakovanja za letos so seveda velika. Je po dveh srebrnih medaljah čas za zlato?

Tim Žnidaršič Svenšek, paraplavanje

17- letni paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek je debitant na letošnjih paralimpijskih igrah. Tim želi na igrah dokazati sebi in drugim, kaj vse zmore. Njegov cilj je, da se na 50 metrov delfin spusti pod 36 sekund, na 100 metrov hrbtno pa pod minuto in 25 sekund.

 Anej Doplihar, parakolesarstvo

28-letni Anej Doplihar je še en debitant na letošnjih igrah. Nastopal bo na cestni dirki in v kronometru. Anej pravi, da bodo igre največja stopnica v njegovi karieri.

Dejan Fabčič, paralokostrelstvo

Dejan Fabčič je pravi fenomen. Odhaja že na svoje tretje paralimpijske igre v tretjem različnem športu. Od leta 2002 se ukvarja s tekmovalnim parašportom. Začel je s plavanjem, nadaljeval s parakajakom, zdaj pa ga čaka tekmovanje v paralokostrelstvu. V Tokiu bo lovil svojo prvo paralimpijsko medaljo. Dejan bo tudi letošnji zastavonoša.

Henrik Plank, paraatletika-met diska

V atletsko areno se po letu 2012 vrača metalec diska Henrik Plank. Prvič je tekmoval na igrah leta 2008 v Pekingu, kjer je bil 9. v metu diska, 10. v metu kopja ter 13. v suvanju krogle. V Londonu je tekmoval v metu kopja in suvanju krogle, zdaj pa je osredotočen le na disk. Tudi Henrik bo lovil svojo prvo medaljo.

Luka Trtnik, paranamizni tenis

Po Mateji Pintar Pustovrh imamo Slovenci vnovič potnika v namiznem tenisu. To je postal 23-letni Luka Trtnik, ki se veseli svojih prvih iger. Pravi, da ni še povsem dojel, da res potuje v Tokio. Pot v Tokio pa je zanj tudi potrditev, da je na dobri poti!

NA OGLED POSEBNA RAZSTAVA 

V neposredni bližini odštevalnika smo, skupaj z Zvezo za šport invalidov -Slovenskim paralimpijskim komitejem, otvorili priložnostno razstavo Navijamo za naše paralimpijce ter posadili japonsko češnjo. Simbolično so jo zalili japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromiči Matsušima, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenija –  Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar ter ponosni pokrovitelji Zveze ŠIS-SPK, med katerimi je že od leta 2016 tudi Lidl Slovenija.

Za sreco smo posadili japonsko cesnjo.jpg

PRIPRAVLJENI NA NAVIJANJE?

Paraolimpijske igre v Tokiu bodo potekale od 24. avgusta do 5. septembra. 

Vabljeni, da preberete tudi blog zapise, ki so nastali v sklopu kampanje Nič mi ne manjka in kje so strnjeni tudi nekateri spomini iz preteklih olimpijskih iger in tekmovanj. Več s klikom TUKAJ.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Blog06. 09. 2021 By boljsisvet@lidl.si

V ZLATI SEPTEMBER Z ZLATIMI PIŠKOTI ZA JUNAKE

Ali veste, kdo so junaki? Pa ne tisti iz pravljice ali filmske zgodbe. Ampak tisti pravi junaki. Izjemni junaki so doma v 3. nadstropju Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Tam vsakodnevno bijejo bitko na oddelku hemato-onkološkega inštituta. Po domače - bitko z rakom. Pri rosnih nekaj letih, ko bi njihova edina misel morala biti igra in zabava, je njihov vsakdan ležanje v postelji, številna zdravila in upanje, da bo morda jutri le boljše.
Preberi več + Blog12. 07. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»PARAŠPORTNIKI SO ME FASCINIRALI S SVOJO VOLJO, ŽELJO IN VSEM, KAR ZMOREJO«

Verjetno oz. skoraj zagotovo je bilo v Laškem. Tam je potekal eden od turnirjev v namiznem tenisu za parašportnike, 10 in še več let je od tedaj. Kot novinar Slovenskih novic sem se odpravil po zgodbo, po pogled in utrip v športno areno, ki je sicer redko prišla v medije. Takrat sta me v dvorani Tri lilije prijazno sprejeli in me opremili s prvi informacijami Andreja in Silva Razlag, parašportniki so me fascinirali s svojo voljo, željo in z vsem tem, kar zmorejo, kljub hendikepu.
Preberi več + Blog28. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»V GLAVI SEM NAREDILA KLIK IN SPOZNALA, DA MI NIČ NE MANJKA.«

Pred šestimi leti sem začela igrati odbojko sede, od takrat igram za reprezentanco pod okriljem Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja. Prej niti nisem vedela za zvezo. Odkar pa sem tu, sem spoznala tudi ostale parašporte.
TOP