Statistični podatki kažejo, da povprečen Slovenec porabi 12 kg jajc na leto (vir: SURS), kar je nekaj manj kot 4 jajca na teden. Tudi prihajajočo veliko noč si ne moremo predstavljati brez jajc, kajne?
6 let od naše zaveze
Letos mineva že 6 let, odkar smo se v Lidlu Slovenija zavezali, da bomo v naših trgovinah kupcem ponujali le še sveža jajca z minimalnim standardom hlevske reje, čeprav so jajca iz razširjene baterijske reje v Sloveniji zakonsko še vedno dovoljena. S 1. 7. 2017 smo to zavezo tudi uresničili.
Tesno sodelujemo s slovenskimi dobavitelji
Trudimo se, da kupcem, ki se čedalje bolj zavedajo pomena trajnostno pridelanih živil, ponujamo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Prav zato smo z našima dobaviteljema jajc, podjetjema Meja Šentjur in Ramuta, sklenili dogovor za bolj trajnostno proizvodnjo jajc in jima omogočili dovolj časa za prilagoditev in nemoten prehod na nov način pridelave. Pri tem smo sledili trendom in primerom dobrih praks iz tujine, saj tako pridelana sveža jajca že ponujajo v Lidlu Avstrija, Nemčija, Švica, Belgija, Španija, Nizozemska, Danska, Finska in Švedska.
Trajnostne zaveze smo nadgradili
V naših poslovalnicah so kupcem na voljo izključno sveža jajca slovenskega porekla. Šli smo še korak dlje in si zadali cilj, da bodo do leta 2020 tudi vsi izdelki lastnih blagovnih znamk, ki vsebujejo jajca, proizvedeni izključno iz svežih jajc z minimalnim standardom hlevske reje. Ob koncu poslovnega leta 2020 smo ta cilj tudi uresničili.
Tudi v prihodnosti bomo naša prizadevanja za zagotavljanje primerne trajnostne nabave svežih jajc in izdelkov iz njih, vseskozi nadgrajevali. Aktivno bomo sodelovali z dobavitelji, dopolnjevali naš nabor izdelkov, ki bo vključeval jajca iz hlevske reje, in sprejemali nove ukrepe ter bomo tako še naprej z majhnimi koraki ustvarjali boljši svet.