Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

PRISLUHNI UTRIPU BOLJŠEGA SVETA – PODKAST USTVARIMO BOLJŠI SVET VABI K POSLUŠANJU

Avtor:

Tina Cipot

Objavljeno:

10/03/2021

Deli:

Kar nekaj časa se že zdi, kot da se je vse skupaj postavilo na glavo. Svet se spopada s pandemijo, dan je enak dnevu. Utrujeni in naveličani željno čakamo, ko bo vse spet tako, kot je bilo. A ne morem mimo misli, kaj pa če bi bilo lahko bolje? Za vse nas? Kaj če bi bil svet in mi z njim boljši, bolj prijazni, obzirni, sočutni – do ljudi in okolja? Verjamete, da je za to potrebna le odločitev?

Decembra lani je luč sveta ugledal podkast Ustvarimo boljši svet. Pozitivnim zgodbam, trmastim posameznikom, vztrajnosti, motivaciji in energiji, vsem in vsemu, kar želi spremeniti svet na bolje, je namreč potrebno ponuditi priložnost, da nas navdahne. Nas spodbudi in motivira.

Le zakaj, se sprašujete? V Lidlu Slovenija smo trajnostno pobudo Ustvarimo boljši svet oblikovali že leta 2013. Prepričani smo, da lahko prav vsak vedno naredi nekaj dobrega. Zase in predvsem za druge, za okolje, nekaj premakne na bolje v svojem koščku sveta. Tudi mi, kot podjetje. Ko smo leta 2017 v Lidlu Slovenija izvedli raziskavo o družbeni odgovornosti in trajnostnem razvoju, smo med vprašanja vključili tudi naslednje: V kolikšni meri se vam zdi, da lahko sami s svojim ravnanjem in odločitvami prispevate k doseganju ciljev trajnostnega razvoja?

Skoraj četrtina vprašanih je odgovorila nič ali malo. Več kot polovica teh pa je svoje besede podkrepila z razlagami: »Posameznik ni dovolj.« »Posameznik nima dovolj moči, da bi karkoli spremenil.«

Raziskavo smo ponovili lansko leto in ugotovili, da se v treh letih ni veliko spremenilo. Še vedno četrtina vprašanih meni, da vsak sam ne more narediti veliko. Verjetno je v tem nekaj resnice. Bojevati se sam in premikati svet na bolje, je izredno težko. Morda celo nemogoče. A znanec mi je že pred leti dejal: »Morda se ti samo zdi, da si sama, dokler ne spregovoriš. Nato kar naenkrat ugotoviš, da jih je s tabo še veliko in da ste vsi na isti poti

Zato je prav razveseljiv pogled na drugi del podatkov iz omenjene raziskave. Kar tretjina vprašanih je na isto vprašanje odgovorila – veliko, zelo veliko lahko prispevam.

V Sloveniji so številni projekti, enkratni ljudje, katerih poslanstvo je spreminjati ta svet v njegovo boljšo različico. In ravno ti so odličen navdih za naš podkast Ustvarimo boljši svet. Naj bodo vaša, naša in moja spodbuda, iskren navdih pri korakih do boljšega sveta.

V podkastu Ustvarimo boljši svet smo doslej gostili že tri izjemne ambasadorje boljšega sveta, vsak ga ustvarja po svoje: Ninna Kozorog, zdravnica in pogonska sila Humanitarčka, je povedala, zakaj je pomembno, da v svoji želji po delanju dobrega ne smemo pozabiti na dostojanstvo tistih, ki jim pomoč namenjamo, Rok Terkaj je spregovoril o svojih številnih projektih, s katerimi želi ta svet, v ritmu rap glasbe, spraviti v njegovo boljšo različico, Sabina Čarman, blogerka in »zero waste« ambasadorka, pa o tem, kako je s svojo družino odpadke v le nekaj letih zmanjšala za 80 %.

Na podkast se lahko naročite na Applovi in Googlovi aplikaciji za podkaste ter na platformah Spotify in Deezer. Prisluhnete pa mu lahko tudi s klikom TUKAJ.

Blog zapis je nastal v sklopu izdaje prvega trajnostnega poročila za poslovni leti 2018 in 2019, v katerem v Lidlu Slovenija na enem mestu celovito in sistematično predstavljamo naša prizadevanja na področju upravljanja družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Avtor:

Tina Cipot

 

Tina Cipot je vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Blog01. 09. 2022 By boljsisvet@lidl.si

SEPTEMBER JE MESEC JUNAKOV

September je mesec Junakov, mesec otroškega raka. Zlati september. Ne spreglejte Junakov, tudi oni so otroci, želijo si biti sprejeti in videni. Želijo se igrati z zdravimi otroki in vsaj za trenutek pozabiti na skrbi in težave, ki jih prinese bolezen.
Preberi več + Blog17. 05. 2022 By boljsisvet@lidl.si

5 KORAKOV ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Prav vsak od nas ima vpliv, da bo na svetu manj odpadkov ter zavržene hrane. Z majhnimi lahko koraki prispevamo k boljšemu svetu. V Sloveniji še vedno zavržemo 68 kg hrane na osebo vsako leto ...
Preberi več + Blog22. 02. 2022 By boljsisvet@lidl.si

Z OPTIMIZACIJO VREČK ZA KRUH LETNO KAR 9 TON MANJ PLASTIKE

Skoraj ne mine obisk Lidlove poslovalnice, da se v (mojem) nakupovalnem vozičku nebi znašel vsaj en sveže pečen Lidlov pekovski izdelek. Ob vsakem nakupu pa to pomeni tudi uporabo papirnate vrečke s plastičnim okencem in posledično ustvarjanje odpadkov ...
TOP