BODOČI PRIDELOVALCI VIN NA OBISKU PRI IZKUŠENIH KOLEGIH

Že tradicionalno smo mladim vinarjem v okviru natečaja Lidlov mladi vinar omogočili vpogled v njihovo prihodnost. Teoretičnemu delu njihovega strokovnega izobraževanja smo dodali praktični del. Po tem, ko so pripravili svoje vino in začeli udejanjati znanje, pridobljeno za klopmi, še med trtami, so se po nova znanja in »kilometrino« podali k našemu partnerskemu podjetju v projektu P&F Jeruzalem Ormož.

Sončno jutro jih je pospremilo na Zidanico Malek, kjer so mladi vinarji ob degustaciji izbranih vin pridobivali ne samo informacije o sami pridelavi vin, izjemoma so bili deležni pokusiti še eno izmed arhivskih vin iz omejenega dela kleti.

slika-1

slika-2
Ker se je dan šele začel, vinarji pa so bili željni novih okusov in spoznanj so se odpravili v arhitekturno izjemno zanimivo klet, kjer iz grozdnih jagod nastaja vino. Petnadstropna klet P&F Jeruzalem Ormož v Ormožu, po kateri vas vodijo ozke stopnice, je očem skrita v hribu. Da bi v postopku same obdelave grozdja le-to bilo v čim manjši meri izpostavljeno kisiku, je klet, ki ima najvišje nadstropje na vrhu hriba, tudi sprejemnica sadja. Na vrhnjem nadstropju torej vinogradniki pripeljejo grozdje in ga spustijo v stiskalnico, nakar sok zaradi gravitacije sam teče v nižja nadstropja. Ravno zaradi tega je prisotnost kisika med samo obdelavo zmanjšana na najnižjo stopnjo, s tem pa tudi dodajanje drugih sestavih, ki izničujejo prerano delovanje kisika. Posledica: okusnejše vino!

slika-3

slika-4

slika-5

Nabiranje teoretičnega znanja in pridobivanje novih spoznanj vsekakor potrebujeta tudi praktičen test. Za zaključek so vinarji preverjali kakovost postopkov pridelave vina in okusa vin še v okuševalnici vin, kjer so na delo znova postavili svoje brbončice in primerjali tako letnike kot tudi kislost, sladkobo ter vsebnost kislin med nekaj različnimi produkti.

slika-6

slika-7
Z novimi spoznanji, medfakultetnimi izkušnjami ter idejami so se že na poti nazaj porodile debate in misli, kako njihovo delo obogatiti in izdelati boljša vina. Morda pa smo tokrat med mladimi vinarji imeli celo bodočega vrhunskega strokovnjaka na področju pridobivanja grozdja in vin!

 

Povej svoje mnenje:

Lidl Slovenija odpira vrata perspektivnim mladim vinarjem

Lidl Slovenija že sedmo leto zapored prireja natečaj Lidlov mladi vinar. V partnerstvu z Radostnimi prireditvami, ki med drugim organizira dogodek Vinski univerzum, vabi k sodelovanju perspektivne mlade vinarje, ki že samostojno pridelujejo vino in želijo svoj izdelek predstaviti širši Sloveniji. Šest mladih vinarjev do 35 let, ki bodo s kakovostnim vinom najbolj prepričali strokovno komisijo, bo novembra svoje vino ponudilo v Lidlovih trgovinah po celi Sloveniji in s tem dobilo pomembno poslovno priložnost, da se s svojim vinom predstavijo širšemu slovenskemu trgu.

Znan je Lidlov mladi vinar za leto 2018

Zaključila se je še ena sezona natečaja Lidlov mladi vinar – to je postal perspektivni 29-letni Martin Erzetič (Čarga 1767) iz Goriških Brd, ki je zmagal z vinom merlot, pozna trgatev. Med štiri finaliste so se poleg Erzetiča uvrstili še Peter Gönc iz Gönc Winery s sivim pinotom, Jakob Bizjak iz Domačije Bizjak s cabernet sauvignonom ter mlada vinarka Špela Štokelj iz Posestva Štokelj z vinom pinela.

LIDLOV MLADI VINAR 2017 JE JERNEJ ŽORŽ IZ VIPAVSKE DOLINE

Letošnji natečaj Lidlov mladi vinar je zaključen. Na Slovenskem festivalu vin smo razglasili absolutnega zmagovalca natečaja – to je postal perspektiven mladi vinar Jernej Žorž iz Vinske kleti Žorž, ki je prepričal z vinom avtohtone slovenske sorte zelen.

IŠČEMO NOVE VZHAJAJOČE VINARSKE ZVEZDE

Skok v poletje v Lidlu Slovenija zaznamuje pričetek natečaja Lidlov mladi vinar, ki letos poteka že petič zapored. Tudi letošnji projekt nastaja v sodelovanju s partnerjem – Slovenskim festivalom vin, bo pa tokrat postregel s pomembno novostjo: v okviru natečaja bodo to pot iskali perspektivne mlade vinarje, ki že samostojno pridelujejo vino.

Ekipa Kaplja do roba zmagala v natečaju Lidlov mladi vinar

Projekt Lidlov mladi vinar, ki ga v Lidlu Slovenija izvajamo četrto leto zapored, je dosegel vrhunec. Letošnji zmagovalci so postali člani ekipe Kaplja do roba z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Ekipa je pridelala vino sorte rebula, ki so ga poimenovali Žuta gutta.