ČIM MANJ ZAVRŽENE HRANE TUDI V ŠOLSKEM LETU 2017/2018

Že četrto leto zapored smo združili moči s programom Ekošola in v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet tudi v letu 2017/2018 nadaljujemo s projektom Hrana ni za tjavendan. Projekt je namenjen ozaveščanju o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambnih izdelkov. Število sodelujočih izobraževalnih ustanov vsako leto narašča, letos jih sodeluje že 96, od tega 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol, ki so vključene v program Ekošola.

Lani je v projektu sodelovalo skoraj 6.000 učencev in 240 učiteljev, številnim izobraževalnim ustanovam pa je do danes uspelo doseči zavidljive rezultate. Na eni od osnovnih šol so na primer po treh tednih meritev količino zavržene hrane zmanjšali za kar 90 odstotkov, drugje se je po prvem mesecu izvajanja projekta količina zavržene hrane zmanjšala kar za polovico (iz 220 litrov na 100 litrov).

Z nalogami in izzivi do odgovornega razmišljanja o viških hrane

Sodelujoče ustanove bodo v okviru projekta zastavile uporabne rešitve s ključnim namenom zmanjševanja količin zavržene hrane. Otrokom bo pri nalogah tudi letos pomagala privlačna knjižica Gospa Kuhla, ki bo vrtčevske otroke in učence prve triade osnovne šole skozi zgodbo in s praktičnimi nalogami usmerjala ter predstavljala pomen in načine odgovornega ravnanja s hrano. Za dijake srednjih šol smo pripravili drugačen izziv, ki se je že lani izkazal za izjemno uspešnega – na temo ustreznega ravnanja z zavrženo hrano bodo morali po svojem scenariju posneti kratek filmček.

V okviru projekta bo tudi letos potekal natečaj Reciklirana kuharija, kjer bodo zbirali zanimive in inovativne recepte, ustvarjene iz ostankov drugih obrokov oziroma jedi. Lani je v natečaju sodelovalo 20 slovenskih šol in vrtcev, prispevali pa so več kot 80 receptov. Natečaj bo potekal kot ena od dejavnosti projekta, za katero ob izvedbi ustanove dobijo dodatno točko pri končnem ocenjevanju.

V letošnjem letu tudi nekaj novosti

Letošnji natečaj pa bo postregel tudi z nekaj novostmi. Organizatorji projekta so dodali novo kategorijo šol, ki bodo sodelovale v projektu, in sicer izobraževalne ustanove za učence s posebnimi potrebami. Že v lanskem letu se je namreč kar nekaj tovrstnih šol odločilo sodelovati v projektu, letos pa jim zato v projektu namenjajo posebno pozornost. Poleg tega bomo v sodelovanju s programom Ekošola v vsaki skupini izobraževalnih ustanov izbrali pilotne šole, s katerimi bomo tesneje sodelovali, jim pomagali pri izvedbi projekta in organizirali predavanje za starše. Mentorji sodelujočih šol se bodo v februarju srečali tudi na delavnici, kjer jim bodo strokovnjaki s področja zavržene hrana predstavili predlog aktivnosti, ki jih lahko uporabijo pri delu z učenci na temo zmanjševanja zavržene hrane.

V Lidlu odgovoren odnos do okolja in hrane še posebej pomemben

V Lidlu Slovenija smo izredno zadovoljni s potekom projekta, saj je številnim izobraževalnim ustanovam v štirih letih projekta uspelo doseči zavidljive rezultate. Sicer pa tudi v našem podjetju z različnimi ukrepi skrbimo, da so količine zavržene hrane čim manjše – od skrbnega načrtovanja logističnih poti do različnih dobrodelnih aktivnosti. Trenutno testno izvajamo tudi projekt Viški hrane v sodelovanju z Lions klubom iz Celja in si želimo to pobudo dolgoročno razširiti na vse trgovine v Sloveniji.

Prizadevamo si, da bo projekt Hrana ni za tjavendan tudi v letošnjem letu vsaj tako, če ne še bolj uspešen kot v prejšnjih letih.

 

Povej svoje mnenje:

Blogerji spremljali količine zavržene hrane

Prvi teden našega Hrana ni za tjavendan izziva je za nami, naši blogerji pa so pridno merili količine zavržene hrane v svojih gospodinjstvih in nam odkrito zaupali, kako uspešno se oni spopadajo s količinami zavržene hrane.

Z blogerji v boj proti prevelikim količinam zavržene hrane

Da hrana res ni za tjavendan so nas učili že davno, a podatki kažejo, da ljudje še vedno vsako leto zavržemo ogromne količine hrane. Za občutek: V Sloveniji letno zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov. Precej šokantno, kajne?

V SEZONI 2018/2019 REKORDNO ŠTEVILO IZOBRAŽEVALNIH USTANOV V BOJ PROTI PREVELIKIM KOLIČINAM ZAVRŽENE HRANE

Program Ekošola in Lidl Slovenija že peto leto zapored izvajata projekt Hrana ni za tjavendan, ki nagovarja otroke, mladostnike, učitelje in starše k zmanjševanju količin zavržene hrane ter k razmisleku o socialnih, okoljskih in ekonomskih problematikah, povezanih z zavrženo hrano. V šolskem letu 2018/2019 se je v projekt prijavilo rekordnih 111 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.

Kam z ostanki hrane po praznikih?

Prvi del praznikov je že za nami, pred nami pa je le še zadnje dejanje tega leta. Večina ljudi med prazniki zase in za svoje bližnje pripravi prave pojedine in ne malokrat se zgodi, da nam veliko hrane ostane. A najpomembneje je, da hrane ne vržemo stran, temveč jo z malce domišljije spremenimo v okusne in vabljive popraznične jedi.

Naložite si vse tri knjižice Reciklirana kuharija!

V okviru natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo že nekaj let zapored, smo doslej skupaj z Ekošolo pripravili že tri knjižice z enostavnimi, recikliranimi recepti ter jih poimenovali Reciklirana kuharija. Ker vemo, da tudi najbolj veščim kuharjem tu in tam zmanjka idej za pripravo jedi, tokrat vse tri knjižice objavljamo na enem mestu