DARKO ĐURIĆ: BORBENA DUŠA, KI NE POZNA OVIR

»Ovire so izziv, ki jih je treba premagati in najti pot, da prideš do cilja, ki si si ga zastavil,« pravi eden od slovenskih adutov na letošnjih paraolimpijskih igrah v Riu, 26-letni Darko Đurić, plavalec, ki v radovljiškem bazenu vztrajno in z napredkom plava proti svojemu cilju. Na igrah bo nastopil v štirih panogah (50m delfin, 50m, 100m in 200 m prosti slog).

darko_đurić_razinger_jun16-3

Darka je življenje zaznamovalo že ob njegovem prvem vdihu – rodil se je namreč brez nog in leve roke, starša sta se mu odrekla. Pri dveh letih je našel nov, ljubeč dom in družino, ki ga je imela rada ter mu dala tisto, kar je kot otrok najbolj potreboval – ljubezen. Pri odraščanju se je soočal z različnimi protezami, na katere se je moral vedno znova navajati. Darko je tako borec že od rojstva, z enim in edinim ciljem: biti samostojen in neodvisen od drugih. Pri tem mu je bila v veliko pomoč podpora njegove družina, ki je poskrbela za to, da je imel Darko prijetno otroštvo.

Predstavitev1 (2)

»Zadovoljen sem, hendikepa sploh ne čutim ali ga ne vidim. Vsem višjih silam sem hvaležen za vse, kar je bilo.«

fotonejcbalantic_arboretum_razstava-2334

Darka je šport vedno zanimal, hendikepiranost pa ga ni izključevala iz družbe svojih vrstnikov, saj so se že od malih nog z otroci skupaj igrali na igrišču, vse od košarke pa do nogometa, ki so ga prijatelji prilagodili zanj. Na eni izmed kolonij se je navdušil nad igranjem odbojke sede, a ta šport tudi kmalu opustil, saj je pogrešal več tekmovalnosti. Darko je kmalu zatem svoj smisel našel v plavanju in leta 2005 prvič nastopil na državnem prvenstvu invalidov. Plavalni trenerji so odkrili njegovo talentiranost in ga spodbujali na njegovi športni poti.

fotonejcbalantic_arboretum_razstava-3004

»Uživam v vadbi, motiva mi ne manjka. Ko dosežem en cilj, hočem še višje.«

Darko, ki se je letos preselil na svoje in je znan po tem, da ne tarna nad življenjem, je bil v svojem življenju večkrat soočen z nespodbudnimi besedami: »Darko, ti pa tega ne zmoreš.« Ravno te besede so bile tiste, ki so ga vedno znova spodbudile k temu, da se je s še večjo vnemo lotil vseh izzivov, ki so mu prišli na pot. Vedno mu pri tem ni uspelo, a je vsaj poskusil.

Darko za nastop v Riu pravi: »Če odplavam, kot znam, je medalja realno dosegljiva. Ni pa vse odvisno od mene. Ker ima javnost visoka pričakovanja, pomeni, da me ceni in spoštuje.«

Povej svoje mnenje:

Odštevamo do paralimpijskih iger v Tokiu

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) je danes dopoldne v družbi športnic in športnikov invalidov pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici slavnostno razkrila odštevalnik do Paralimpijskih iger v Tokiu 2020.

Pred Lidlovo trgovino otvoritev paralimpijskega odštevalnika

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paralimpijske igre. To sredo, 28. avgusta 2019, ob 10. uri bo pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici 10 v Ljubljani dogodek ob začetku odštevanja do paraolimpijskih iger.

Trkaj pripravlja himno športnikov invalidov

Raperja Trkaja v poletnih mesecih navdihujejo športniki invalidi. V sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije-Paralimpijskim komitejem (ZŠIS-PK) in nami pripravlja posebno pesem – himno o športnikih invalidih, njihovi neustavljivi motivaciji in moči ter dosežkih, s katerimi premikajo meje – tudi v glavah drugih ljudi. Trkaj se je s športniki invalidi v poletnih dneh srečal, se preizkusil v košarki na vozičkih in z njimi spregovoril o njihovem dojemanju invalidnosti, motivaciji ter pomenu športa v njihovem življenju.

URI Soča gostil Parafest

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite, URI – Soča ter Lidl Slovenija so za paciente na URI – Soča, mlade invalide in ostale obiskovalce pripravili PARAFEST – dan športa invalidov. Na dogodku so uspešni športniki invalidi in paralimpijci predstavili najbolj priljubljene parašporte, ki so jih lahko obiskovalci preizkusili.

Misija Samozavest za invalidne otroke in njihove starše

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in Lidl Slovenija sta v okviru programa Postani športnik, s katerim spodbujata mlade invalide k vključevanju v šport, pripravila projekt MISIJA SAMOZAVEST. Z njim z motivacijskimi videi nagovarjajo mlade invalide ter njihove starše, naj šport postane del njihovega življenja, saj prinaša številne koristi. K projektu je ob lansiranju pristopilo več kot 250 otrok z različnimi oblikami invalidnosti iz 24 slovenskih osnovnih in srednjih šol.