DEJAN FABČIČ: VZTRAJNOST, KI NE POZNA MEJA

Včasih plavalec prsno in hrbtno na 100m, danes parakajakaš v šprintu na 200m, vsestranski športni talent Dejan Fabčič se je rodil brez golenskih kosti. Po več kot dvajsetih operacijah v otroštvu, je svoje življenje zapisal zdravstvu (je namreč zdravnik) in športu. Dejan se je zavedal, da bo že zavoljo zdravja potrebno, da ga šport in rekreacija spremljata na njegovi življenjski poti.

dejan_fabčič_razinger_zip3

„Človek se mora znati veseliti malih uspehov, do katerih prideš z malimi koraki.“

S pridnim in vztrajnim delom ter s spodbudo bližnjih in odličnih trenerjev je Dejan beležil lepe uspehe, med drugim tudi 6. mesto, ki ga je v plavanju dosegel na paraolimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu.

„Po igrah v Pekingu sem končal s plavalno kariero, tudi zavoljo družine in specializacije v službi. Zatem sem se zredil za 15 kilogramov. Zavedal sem se, da moram nekaj narediti, sicer se bom povsem zapustil. Saj veste, kako je z nami invalidi: ob prekomerni teži imamo težave s protezami.« Dejan je koordinate preusmeril k drugi disciplini in se sprva veslanja lotil le rekreativno, od leta 2013 pa profesionalno sodeluje v parakajaku, ki je tudi postal paraolimpijska panoga.

fotonejcbalantic_arboretum_razstava-4959

„Najprej me žene moja vztrajnost, nikoli ne smeš obupati!“

Na evropskem prvenstvu v Moskvi letos je Dejan dosegel tretje mesto in si s tem priboril prva kajakaško medaljo v svoji karieri. Nastop v Riu zanj pomeni veliko priložnost za še en odličen nastop, to priložnost bo poskusil tudi maksimalno dobro izkoristiti.

fotonejcbalantic_arboretum_razstava-2763

Dejan, sicer zdravnik specialist interne medicine v Zdravstvenem domu Nova Gorica, energijo črpa iz navdihujočega nasmeha družine, ki ga razume in podpira pri njegovi športni karieri. Dejanu ciljev in želja nikoli ne zmanjka, pri čemer rad poudari, da če delaš stvari z veseljem in veš, da si pri tem uspešen, potem energija za te stvari pride sama po sebi in tudi od drugih, srčnih ljudi.

 

Povej svoje mnenje:

Odštevamo do paralimpijskih iger v Tokiu

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) je danes dopoldne v družbi športnic in športnikov invalidov pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici slavnostno razkrila odštevalnik do Paralimpijskih iger v Tokiu 2020.

Pred Lidlovo trgovino otvoritev paralimpijskega odštevalnika

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paralimpijske igre. To sredo, 28. avgusta 2019, ob 10. uri bo pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici 10 v Ljubljani dogodek ob začetku odštevanja do paraolimpijskih iger.

Trkaj pripravlja himno športnikov invalidov

Raperja Trkaja v poletnih mesecih navdihujejo športniki invalidi. V sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije-Paralimpijskim komitejem (ZŠIS-PK) in nami pripravlja posebno pesem – himno o športnikih invalidih, njihovi neustavljivi motivaciji in moči ter dosežkih, s katerimi premikajo meje – tudi v glavah drugih ljudi. Trkaj se je s športniki invalidi v poletnih dneh srečal, se preizkusil v košarki na vozičkih in z njimi spregovoril o njihovem dojemanju invalidnosti, motivaciji ter pomenu športa v njihovem življenju.

URI Soča gostil Parafest

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite, URI – Soča ter Lidl Slovenija so za paciente na URI – Soča, mlade invalide in ostale obiskovalce pripravili PARAFEST – dan športa invalidov. Na dogodku so uspešni športniki invalidi in paralimpijci predstavili najbolj priljubljene parašporte, ki so jih lahko obiskovalci preizkusili.

Misija Samozavest za invalidne otroke in njihove starše

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in Lidl Slovenija sta v okviru programa Postani športnik, s katerim spodbujata mlade invalide k vključevanju v šport, pripravila projekt MISIJA SAMOZAVEST. Z njim z motivacijskimi videi nagovarjajo mlade invalide ter njihove starše, naj šport postane del njihovega življenja, saj prinaša številne koristi. K projektu je ob lansiranju pristopilo več kot 250 otrok z različnimi oblikami invalidnosti iz 24 slovenskih osnovnih in srednjih šol.