Ekipa Kaplja do roba zmagala v natečaju Lidlov mladi vinar

Projekt Lidlov mladi vinar, ki ga v Lidlu Slovenija izvajamo četrto leto zapored, je dosegel vrhunec. Letošnji zmagovalci so postali člani ekipe Kaplja do roba z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Ekipa je pridelala vino sorte rebula, ki so ga poimenovali Žuta gutta.

lidlov-mladi-vinar

Maša Zalar, Andi Špacapan, Sašo Rupnik, Polona Srik, Sara Stadler, Žan Bric in Veronika Frelih so zmagovalci četrtega natečaja Lidlov mladi vinar. Člane strokovne komisije so prepričali s kakovostjo in predanim delom pri pridelavi vina ter s pravo mero kreativnosti in inovativnosti pri pripravi svoje vinarske zgodbe. Ekipa, ki si je nadela ime Kaplja do roba, prihaja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, pridelali pa so vino sorte rebula.

ki3b3644

Zmagovalna ekipa bo za nagrado prejela tridnevno ekskurzijo v sosednjo vinorodno deželo, partner natečaja, podjetje P&F Jeruzalem, pa bo vsakemu članu zmagovalne ekipe podelil še denarno nagrado v višini 50 evrov.

»Zmaga na natečaju Lidlov mladi vinar je potrditev dobrega dela in volje, ki smo ju vlagali v projekt. Vse to se odraža v naši zgodbi o vinu in upamo si trditi, da je bilo to eno izmed najlepših doživetij do sedaj. Za vse nasvete in vzpodbudo pa se zahvaljujemo tudi našima mentorjema,« so takoj po razglasitvi zmagovalcev, ki so jo pospremili z radostnim vriskom, dejali člani ekipe Kaplja do roba. Poleg treh ekip iz Biotehniške fakultete so v letošnjem natečaju sodelovale še ekipa iz Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo, ki je pridelovala malvazijo, ekipa iz mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede je pridelovala sauvignon, prvič pa so k natečaju pristopili tudi iz novomeškega centra GRM – center biotehnike in turizma, kjer so pridelovali cviček.

Kot je ob razglasitvi zmagovalcev na 19. Slovenskem festivalu vin poudaril Gregor Bregač, vodja nabave prehrambnih izdelkov v Lidlu Slovenija, so udeleženci natečaja dokazali, da je mladih upov vinarstva v Sloveniji kar nekaj. Imajo dobre ideje in mladostni zagon, kar jim bo na njihovi vinarski poti zagotovo le koristilo.

ki3b3179

Vsa vina, ki so jih pridelale sodelujoče ekipe, so predstavljena obiskovalcem Slovenskega festivala vin. »Sodelovanje s podjetjem Lidl Slovenija letos postaja že tradicionalno. Tudi mi si prizadevamo, da mlade izobražujemo o vinu in vinarstvu in jih spodbujamo k odločitvi za tovrstno poslovno pot. Zato z veseljem sodelujemo pri projektu kot strokovni sodelavci in partnerji, ki dajejo nadobudnim vinarjem tudi možnost, da svoje vino predstavijo na festivalu,« je povedal direktor Slovenskega festivala vin, Rado Stojanovič.

Nova znanja in izkušnje pozdravljajo tudi mentorji ekip

Na delo svojih ekip so bili ponosni tudi mentorji iz fakultet, ki so se strinjali, da tovrstni projekti nadgrajujejo njihov učni načrt in zato želijo med študenti vsako leto spodbujati sodelovanje. Po njihovem mnenju so ekipe sodelovanje v natečaju vzele zelo resno in pokazale veliko zanimanje za nego ter pridelavo vina in članom komisije postregle s kakovostnimi mladimi vini.

ki3b3795

Že drugo leto zapored v natečaju sodeluje tudi podjetje P&F Jeruzalem. Sodelovanje je na kratko povzel direktor podjetja P&F Jeruzalem, Mitja Herga in dejal: »Že lani smo ugotovili, da je naše sodelovanje v projektu pravilna poteza, zato smo s tem nadaljevali tudi letos. Projekt namreč že več let dokazuje, da se lahko iz sodelovanja med gospodarstvom in akademsko sfero rodi trdno znanje. Veseli smo, da smo lahko tudi mi vsaj delno pripomogli k pridobivanju novega znanja naših bodočih vinarjev. Povabili smo jih tudi v naše podjetje in naše kleti, kjer so si ogledali tehnološki proces pridelave vina, z njimi pa smo delili tudi dobre prakse poslovanja na področju vinarstva.«

Ekipe so se tudi izkazale s pripravo in objavo člankov o svojih izkušnjah iz vinograda in kleti na spletnem blogu Mladivinar.si, kar je prav tako štelo pri skupni oceni njihovega dela. Kot je poudarila komisija za izbor Lidlovega mladega vinarja, so študentje pokazali veliko razumevanje vinogradniške in vinarske panoge, saj so skrbno pridelali mlada vina in pripravili trženjske načrte. Je pa res, da mladi potrebujejo še veliko dodatnega znanja in izkušenj, predvsem na področju celovitega razmišljanja o izdelku, od steklenice, etikete do prodajnih kanalov in trženjskih orodij, ki so za uspešno vinarsko pot prav tako pomembna kot kakovost pridelanega vina.

Povej svoje mnenje:

LIDLOV MLADI VINAR 2017 JE JERNEJ ŽORŽ IZ VIPAVSKE DOLINE

Letošnji natečaj Lidlov mladi vinar je zaključen. Na Slovenskem festivalu vin smo razglasili absolutnega zmagovalca natečaja – to je postal perspektiven mladi vinar Jernej Žorž iz Vinske kleti Žorž, ki je prepričal z vinom avtohtone slovenske sorte zelen.

IŠČEMO NOVE VZHAJAJOČE VINARSKE ZVEZDE

Skok v poletje v Lidlu Slovenija zaznamuje pričetek natečaja Lidlov mladi vinar, ki letos poteka že petič zapored. Tudi letošnji projekt nastaja v sodelovanju s partnerjem – Slovenskim festivalom vin, bo pa tokrat postregel s pomembno novostjo: v okviru natečaja bodo to pot iskali perspektivne mlade vinarje, ki že samostojno pridelujejo vino.

Ocenjevanje vin in trženjskih načrtov

Projekt Lidlov mladi vinar, ki ga v Lidlu Slovenija izvajamo četrto leto zapored, je dosegel svoj vrhunec. V sredini novembra smo na sedežu podjetjan Lidl Slovenija gostili strokovno komisijo, ki je ocenjevala vina, ki jih so jih fakultete pridelale v okviru natečaja.

BODOČI PRIDELOVALCI VIN NA OBISKU PRI IZKUŠENIH KOLEGIH

Že tradicionalno smo mladim vinarjem v okviru natečaja Lidlov mladi vinar omogočili vpogled v njihovo prihodnost. Teoretičnemu delu njihovega strokovnega izobraževanja smo dodali praktični del. Po tem, ko so pripravili svoje vino in začeli udejanjati znanje, pridobljeno za klopmi, še med trtami, so se po nova znanja in »kilometrino« podali k našemu partnerskemu podjetju v projektu P&F Jeruzalem Ormož.

Lidlov mladi vinar se nadaljuje z okrepljeno ekipo

Po prejetih prijavah na že četrti natečaj za študente vinarstva in vinogradništva Lidlov mladi vinar se tudi letos obeta zanimiv boj. Letos bo potrebnega še več truda in iznajdljivosti. Natečaju se je namreč pridružila še ena fakulteta, in sicer GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma. Letos tako v natečaju sodeluje kar šest ekip štirih slovenskih fakultet.