Glas za otroke, ki ne morejo komunicirati

Med nami so otroci in odrasli, ki zaradi motenj v razvoju, posledic poškodb ali bolezni na gibalih in živčevju težko ali celo ne morejo komunicirati. Njim so namenjene naprave za nadomestno komunikacijo, t. i. komunikatorji. A ker so te naprave zelo drage, smo se v Lidlu Slovenija odločili, da bomo del sredstev od prodaje izdelkov blagovne znamke Deluxe namenili URI Soča za nakup opreme in pripomočkov za nadomestno komunikacijo.

Za večino od nas je komuniciranje nekaj povsem običajnega. Vendar pa te možnosti nimajo vsi. »Otrok, ki ne govori, ima le z nadomestno komunikacijo možnost, da se izrazi, vendar je to zelo zapleten proces. Proces izbire in učenja uporabe računalniškega komunikatorja je del razvoja nadomestne komunikacije in se uporabi takrat, ko je otrok že osvojil zmožnost komunikacije, ki jo moramo razvijati od samega začetka razvoja. Komunikacija je že nasmeh, pogled, jok. Od tu naprej pa natančnejše stvari, kazanje z roko, prvi začetki besed, prve besede in naprej prvi preprosti stavki,« pove prim. Hermina Damjan, dr. med., zdravnica fizikalne medicine in predstojnica otroškega oddelka na URI Soča. Če ima otrok možnost, da se bo pri njem razvil govor, ga uporaba nadomestne komunikacije pri razvoju pravega govora ne bo ovirala. To je lahko pomoč, da otrok spregovori. Če pogojev za razvoj govora nima, je pa zmožen komunikacije, lahko dobi komunikator.

Zahtevnega komunikatorja se ne naučimo uporabljati kar čez noč, prav tako ni vsak otrok primeren zanj. »To so dragi pripomočki, zato je smiselno postopno uvajanje in učenje pred predpisom. V tujini imajo ustanove na zalogi komunikatorje, tako, da jih pri pacientih lahko preizkusijo in jim jih tudi izposodijo za trening uporabe doma. Za tako zalogo (‘pool’) pripomočkov pa je potrebnih precej finančnih sredstev,« še dodaja Hermina Damjan.

Ker se cene komunikatorjev gibljejo med 5 in 15 tisoč evri, smo v Lidlu Slovenija korak k lažjemu nakupu napravili tako, da smo strokovnjakom z URI Soča namenili del sredstev od prodaje izdelkov Deluxe. Gre za drugo donacijo, ki smo jo iz naslova prodaje izdelkov Deluxe namenili za nakup naprav – leta 2013 smo Kliničnemu oddelku za neonatologijo Pediatrične klinike v Ljubljani podarili defibrilator, posebej prilagojen za novorojenčke.

Naši biseri, ki do pravega sijaja potrebujejo malo več brušenja, bodo tudi z uporabo nadomestne in dopolnilne komunikacije lahko izrazili svojo osebnost in se primerno vključili v družbo vrstnikov, ki bo v njihovi družbi postala še bolj pisana in bogata.

Organizator:

Univerzitetni rehabilitacijski Inštitut Republike Slovenije – Soča
Linhartova cesta 51
1000 Ljubljana, Slovenija

Kontakt:

T: +386 1 475 81 00
F: +386 1 437 20 70

Povej svoje mnenje:

DELUXE DONACIJA ZA ŠE UČINKOVITEJŠO REHABILITACIJO OTROK NA URI – SOČA

Vsak izmed nas kdaj potrebuje nekoga, ki bi mu priskočil na pomoč. Tega se zavedamo tudi v Lidlu Slovenija, zato vsako leto pod okriljem naše trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet v prazničnem božično-novoletnem času v okviru naše praznične linije izdelkov Deluxe zbiramo donatorska sredstva. Tokrat smo razveselili paciente in zaposlene na URI-Soča, saj smo zbrana sredstva namenili za nakup naprave Nirvana.

Z Deluxe donacijo za rehabilitacijo otrok

Lidl Slovenija in Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS – POK) smo 22. februarja 2017 napovedali nadaljnje sodelovanje z vrsto novih navdihujočih zgodb. Napoved nadaljnjega sodelovanja smo združili z letno donatorsko akcijo Deluxe, ki jo Lidl Slovenija pod trajnostnim konceptom Ustvarimo boljši svet letos prireja četrtič zapored. Otroški oddelek na URI – Soča je s prevzemom donacije bogatejši za dve sodobni gibalni napravi za podporo pri rehabilitaciji otrok.

Navdih za letošnjo donacijo Deluxe so športniki invalidi

Športniki invalidi, paraolimpijca Veselka Pevec in Darko Đurić ter paraplavalec Nino Batagelj, so napovedali letošnjo Lidlovo dobrodelno akcijo Deluxe ter se družili z otroki na Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu RS – Soča (URI Soča). Športnike je sprejela dr. Katja Groleger Sršen, dr. med., vodja oddelka za rehabilitacijo otrok, pridružil se pa jim je še Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja (ZŠIS-POK), katere ponosni podpornik je Lidl Slovenija.

Donacija Deluxe 2016: Letos v podporo gibalnim aktivnostim pri rehabilitaciji otrok

Letošnje leto je v Lidlu Slovenija prepleteno z navdihom. Poleg naših zvestih kupcev so nam velik navdih slovenski športniki invalidi, ki so močno zaznamovali naše aktivnosti v okviru trajnostnega koncepta Ustvarimo boljši svet, in so nam pokazali kako pomembna sta trdna volja duha in telesa. Letošnja donacija Deluxe je tako povezana z rehabilitacijo gibalnih sposobnosti pri otrocih na URI Soča.