HRANA NI ZA TJAVENDAN: BLOGERJI PRIPRAVLJALI OKUSNE RECEPTE IZ OSTANKOV JEDI

V sklopu projekta Hrana ni za tjavendan že četrto leto zapored skupaj z Ekošolo skrbimo za osveščanje otrok in mladih o zmanjšanju količine zavržene hrane.

V sklopu projekta Hrana ni za tjavendan že četrto leto zapored skupaj z Ekošolo skrbimo za osveščanje otrok in mladih o zmanjšanju količine zavržene hrane. Ker smo si želeli razširiti projekt tudi med druge ciljne skupine, smo se povezali z ustvarjalkami blogov Mamina maza, 220 stopinj poševno, Our way everyday in Srečna.si, ki so se podale na lov za okusnimi recepti s hrano, ki bi drugače pristala v smeteh. Skupaj z blogerkami smo dober mesec spodbujali širšo javnost k odgovornejšemu ravnanju s hrano.

Blogerke so svoje kuharske spretnosti preizkusile v kreiranju receptov iz ostankov kruha, pečenega mesa ali rib, priloge (riž ali krompir) in prezrelega sadja. Naši Facebook sledilci so lahko vsak teden z všečkom glasovali za svoj najljubši recept in s tem podprli avtorico recepta. Zmagovalki izziva sta bili Tamara in Natalija, ustvarjalki vloga Our Way Everyday, več o njunem odnosu do hrane in okusnih receptih, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Tamara Fortuna, ustvarjalka bloga Srečna.si, srečna mamica dveh hčera in DJ-eva žena, ki verjame, da gre ljubezen skozi želodec, je takole opisala svoj odnos do hrane: »Bila sem vzgojena v obilju hrane, ampak vedno so me učili, da se hrane ne meče vstran. Včasih so rekli, da je kdo od staršev kot “kanta za smeti” in vsi smo se smejali. Ja, včasih so vse za nami raje pojedli, kot da bi metali vstran. Zdaj pa jaz raje manj skuham oziroma ostanke recikliram in jih vse porabimo. Ne mečemo vstran niti koščka kruha, kajti jaz ga sproti narežem na koščke in dam v zmrzovalnik, kjer počaka, dokler ga ne porabim za kakšne kruhove jedi, ki jih imamo zelo radi kor prilogo.«

Tamara je v štirih tednih za Facebook in Instagram sledilce ustvarila štiri recepte. Star kruh je porabila za srečne prigrizke iz recikliranega kruha, ki so primerni za goste ali za družinsko malico. V srečnem klubskem sendviču je uporabila ostanke pečenega mesa, ki so ostali po žar pikniku, ostanke testenin pa je prelevila v testeninsko omleto, ki jo je sama ljubkovalno poimenovala kar »reciklaža po Italijansko«. Ker najslajše seveda pride na koncu, je v zadnjem izzivu bralce navdušila z Retro sladolednim užitkom, ki menda še posebej tekne nujnima hčerama.

Sladica iz prezrelega sadja: Retro sladoledni užitek

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 zmrznjen, narezan in zelo zrel avokado
  • 4 zmrznjene, narezane in zelo zrele banane
  • pest olupljenih in zmletih pistacij
  • 1 majhna žlica limoninega soka
  • 1 zmrznjen narezan mango
  • kokosova moka
  • vaniljev bourbonski sladoled
  • žlica ali dve vaniljeve skute / grškega jogurta / sladke smetane za stepanje
  • bučno olje
  • bučna mleta semena
  • stopljena čokolada (50-100g)

Navodila za pripravo najdete tukaj.

Anja Oman, ustvarjalka bloga Mamina maza in vodja skupine Mami blogerke, je pred kratkim ponovno postala mamica in se zaveda, kako pomemben je vsak prost trenutek. Star kruh je tako porabila za pripravo ekspresne pomladne sladice iz starega kruha in borovnic, z ostanki pečenega mesa pa je v manj kot 30 minutah pripravila okusno indijsko jed –  tikko masalo z recikliranim mesom ali ribo. Ostanke riža je uporabila v najljubši sladici mnogih – slastnih brezglutenskih palačinkah, ki jih lahko postrežemo tudi v kozarcu, v zadnjem izzivu pa je  iz prezrelega sadja pripravila še preproste sladoledne lučke, ki bodo v toplejših mesecih brez dvoma teknile vsakomur.

Anja, ki je tudi in inštruktorica Plesnega pilatesa pravi, da ima rada življenje, ljudi in reševanje izzivov, ki nam jih ponuja sodobna družba: »Moj odnos do »stare hrane« ni najbolj odgovoren in priznam, da se je pri nas veliko hrane znašlo v smeteh. Ko o tem malo razmišljaš, ugotoviš, da to ni samo neodgovorno, ampak je v resnici prav žalostno. Ker verjamem, da bodo svet izboljšali prav naši otroci, se zavedam, da jim moram biti v vzor in najprej spremeniti svoj odnos, oni pa bodo sledili. V izzivu nisem samo uživala ob pripravi novih receptov, ampak sem se dodobra zamislila in se odločila, da bomo občutno zmanjšali metanje hrane v smeti.«

Ekspresna Tikka masala iz ostankov pečenega mesa  

Sestavine za 4 osebe:

  • ostanek mesa ali ribe (lahko tudi govedina in piščanec skupaj)
  • 200 ml kokosovega mleka ali sladke smetane
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 1 velika čebula
  • maslo
  • ingver, kumina, koriander, poper, sol
  • tikka masala pasto (lahko jo naredimo tudi sami)
  • riž
  • jogurt

Navodila za pripravo najdete tukaj.

 

Urška Fartelj, avtorica spletne strani 220 stopinj poševno, kjer deli ljubezen do kuhanja in peke, uživa v ustvarjanju receptov, ki so enostavni, sveži in družini prijazni.

»Kuharske zgodbe mi pomagata ustvarjati tudi otroka in se tako že od zgodnjega otroštva učita razvijati zdrav odnos do hrane. V naši kuhinji težimo k pripravljanju raznovrstnih, vendar manjših obrokov hrane. Sploh pri sladicah, ki jih radi delimo s prijatelji.« – Urška Fartelj

V prvem izzivu je Urška sledilce razveselila s kar tremi recepti iz starega kruha. Pripravila je Bilicof krüj, Pajani krüj in bruskete. Hkrati je na Facebooku delila še par nasvetov, kako shranjevati kruh, da ostane dlje časa svež. Vsi ljubitelji kanapejev lahko uporabite njen recept in iz preostanka pečenih rib pripravite okusne kanapeje z ribjo pašteto, če pa vam je pri kosilu ostalo nekaj dodatnega riža, pa si lahko za sladico privoščite rižev puding z belo čokolado in karamelizirano skorjico a la creme brulee.

Kanapeji z ribjo pašteto iz ostankov pečenih rib

Sestavine za ribjo pašteto:

  • 1 večja pečena riba (ostanki orade, brancina, … )
  • 4 inčuni
  • 1 strok česna
  • 1-2 žlici limoninega soka
  • 2-3 žlice tatarske majoneze
  • 1 žlička gorčice
  • 2 žlici olivnega olja
  • ščep soli
  • sveže mlet poper

Sestavine za kanapeje in navodila za pripravo najdete tukaj.

Tamara in Natalija, prijateljici in v prostem času vlogerki na YouTube kanalu Our way everyday, sta s svojimi recepti najbolj prepričali Facebook sledilce, saj sta zanje prejeli največ odzivov. Kaj je bil njun največji izziv pri pripravi jedi in kateri recept jima je najbolj pri srcu, si lahko pogledate v videu.

Izzivov sta se lotili na sproščen in zabaven način in prav takšni so tudi njuni recepti. Star kruh sta porabili za odličen kruhov narastek z jabolčnim nadevom in sladoledom. Iz ostankov mesa so nastale mehiške piščančje tortilje z zelenjavo, za pripravo testenin s sirom, šunko in pršutom pa sta uporabili tudi druge sestavine, ki rade ostajajo pri pripravi jedi (koščki sira, polovičke bučk, paprike, paradižnika, zadnji del šunke). Za konec sta iz zrelega sadja pripravili še enostaven bananin sladoled, za katerega sta izmed vseh receptov s sadjem prejeli največ všečkov.

Sestavine za bananin sladoled:

  • 3 zelo zrele banane
  • Polovica vanilijevega stroka (lahko tudi vanilijeva aroma)
  • Mleko (po občutku)
  • Pisane mrvice
  • Sesekljani praženi lešniki, mandlji in kakav
  • Granola
  • Temna ali mlečna čokolada

Sestavine za kanapeje in navodila za pripravo najdete tukaj.

V širokem naboru receptov lahko vsakdo najde nekaj zase in s ponovno uporabo hrane vsaj malce pripomore k zmanjšanju zavržene hrane. Vsi recepti so objavljeni na spletni strani Lidlov navdih, če pa so vašo pozornost pritegnili recepti le iz določene jedi (ostanka mesa, priloge ali kruha), si jih lahko ogledate v albumih na naši Facebook strani. Tisti, ki bi želeli svojo prehrano še dodatno popestriti, si lahko prenesete tudi brezplačno knjižico Reciklirana kuharija, kjer najdete še več idej za pripravo okusnih obrokov.

Povej svoje mnenje:

Recimo plastiki NE – prinesimo svojo vrečko!

Plastika ima močen vpliv na življenje živali, saj se lahko zapletejo v plastične nosilne vrečke ali delce plastike pomotoma zamenjajo za hrano. Tako se ne morejo več prehranjevati, plavati, leteti, teči ali se razmnoževati.

V Lidlu Slovenija se pridružujemo pobudi IMAM SVOJO VREČKO!

Zmanjševanje porabe plastičnih materialov je eden izmed pomembnih ciljev, h kateremu stremimo v Lidlu Slovenija. Zato smo se z veseljem pridružili ozaveščevalni kampanji Ministrstva za okolje in prostor, ki želi opozoriti na negativne posledice pretirane potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk na okolje in nosi slogan »Imam svojo vrečko!«. Kampanja bo v trgovinah potekala v letošnjem septembru, v osnovnih šolah pa celo šolsko leto 2018/2019.

Več kot 5.200 otrok za manj zavržene hrane

Danes, 8. junija, se je zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki smo ga že četrto leto zapored izvedli v sodelovanju s programom Ekošola. Letos je v projektu sodelovalo več kot 5.200 učencev in 150 mentorjev, sodelovale pa so tudi šole s prilagojenim programom. Na zaključnem dogodku smo nagradili ustanove, ki so pri tem dosegle najboljše rezultate.

NA LIDLOVIH BLAGAJNAH OD 1. JUNIJA NIČ VEČ PLASTIČNIH VREČK

V Lidlu Slovenija smo se odločili, da s 1. junijem na naših blagajnah ne bo več navadnih plastičnih vrečk. To je naš prvi korak k uresničevanju zaveze o zmanjševanju plastike, v okviru katere načrtujemo, da bomo pri svojem poslovanju do leta 2025 za 20 odstotkov zmanjšali uporabo plastičnih materialov ter da bo istega leta vsa plastična embalaža izdelkov Lidlovih blagovnih znamk izdelana na način, da jo bo mogoče 100-odstotno reciklirati ali ponovno uporabiti.