Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

HRANA NI ZA TJAVENDAN: BLOGERJI PRIPRAVLJALI OKUSNE RECEPTE IZ OSTANKOV JEDI

Objavljeno:

24/05/2018

Deli:

V sklopu projekta Hrana ni za tjavendan že četrto leto zapored skupaj z Ekošolo skrbimo za osveščanje otrok in mladih o zmanjšanju količine zavržene hrane.

V sklopu projekta Hrana ni za tjavendan že četrto leto zapored skupaj z Ekošolo skrbimo za osveščanje otrok in mladih o zmanjšanju količine zavržene hrane. Ker smo si želeli razširiti projekt tudi med druge ciljne skupine, smo se povezali z ustvarjalkami blogov Mamina maza, 220 stopinj poševno, Our way everyday in Srečna.si, ki so se podale na lov za okusnimi recepti s hrano, ki bi drugače pristala v smeteh. Skupaj z blogerkami smo dober mesec spodbujali širšo javnost k odgovornejšemu ravnanju s hrano.

Blogerke so svoje kuharske spretnosti preizkusile v kreiranju receptov iz ostankov kruha, pečenega mesa ali rib, priloge (riž ali krompir) in prezrelega sadja. Naši Facebook sledilci so lahko vsak teden z všečkom glasovali za svoj najljubši recept in s tem podprli avtorico recepta. Zmagovalki izziva sta bili Tamara in Natalija, ustvarjalki vloga Our Way Everyday, več o njunem odnosu do hrane in okusnih receptih, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Tamara Fortuna, ustvarjalka bloga Srečna.si, srečna mamica dveh hčera in DJ-eva žena, ki verjame, da gre ljubezen skozi želodec, je takole opisala svoj odnos do hrane: »Bila sem vzgojena v obilju hrane, ampak vedno so me učili, da se hrane ne meče vstran. Včasih so rekli, da je kdo od staršev kot “kanta za smeti” in vsi smo se smejali. Ja, včasih so vse za nami raje pojedli, kot da bi metali vstran. Zdaj pa jaz raje manj skuham oziroma ostanke recikliram in jih vse porabimo. Ne mečemo vstran niti koščka kruha, kajti jaz ga sproti narežem na koščke in dam v zmrzovalnik, kjer počaka, dokler ga ne porabim za kakšne kruhove jedi, ki jih imamo zelo radi kor prilogo.«

Tamara je v štirih tednih za Facebook in Instagram sledilce ustvarila štiri recepte. Star kruh je porabila za srečne prigrizke iz recikliranega kruha, ki so primerni za goste ali za družinsko malico. V srečnem klubskem sendviču je uporabila ostanke pečenega mesa, ki so ostali po žar pikniku, ostanke testenin pa je prelevila v testeninsko omleto, ki jo je sama ljubkovalno poimenovala kar »reciklaža po Italijansko«. Ker najslajše seveda pride na koncu, je v zadnjem izzivu bralce navdušila z Retro sladolednim užitkom, ki menda še posebej tekne nujnima hčerama.

Sladica iz prezrelega sadja: Retro sladoledni užitek

Sestavine za 4 osebe:

1 zmrznjen, narezan in zelo zrel avokado
4 zmrznjene, narezane in zelo zrele banane
pest olupljenih in zmletih pistacij
1 majhna žlica limoninega soka
1 zmrznjen narezan mango
kokosova moka
vaniljev bourbonski sladoled
žlica ali dve vaniljeve skute / grškega jogurta / sladke smetane za stepanje
bučno olje
bučna mleta semena
stopljena čokolada (50-100g)

Navodila za pripravo najdete tukaj.

Anja Oman, ustvarjalka bloga Mamina maza in vodja skupine Mami blogerke, je pred kratkim ponovno postala mamica in se zaveda, kako pomemben je vsak prost trenutek. Star kruh je tako porabila za pripravo ekspresne pomladne sladice iz starega kruha in borovnic, z ostanki pečenega mesa pa je v manj kot 30 minutah pripravila okusno indijsko jed – tikko masalo z recikliranim mesom ali ribo. Ostanke riža je uporabila v najljubši sladici mnogih – slastnih brezglutenskih palačinkah, ki jih lahko postrežemo tudi v kozarcu, v zadnjem izzivu pa je iz prezrelega sadja pripravila še preproste sladoledne lučke, ki bodo v toplejših mesecih brez dvoma teknile vsakomur.

Anja, ki je tudi in inštruktorica Plesnega pilatesa pravi, da ima rada življenje, ljudi in reševanje izzivov, ki nam jih ponuja sodobna družba: »Moj odnos do »stare hrane« ni najbolj odgovoren in priznam, da se je pri nas veliko hrane znašlo v smeteh. Ko o tem malo razmišljaš, ugotoviš, da to ni samo neodgovorno, ampak je v resnici prav žalostno. Ker verjamem, da bodo svet izboljšali prav naši otroci, se zavedam, da jim moram biti v vzor in najprej spremeniti svoj odnos, oni pa bodo sledili. V izzivu nisem samo uživala ob pripravi novih receptov, ampak sem se dodobra zamislila in se odločila, da bomo občutno zmanjšali metanje hrane v smeti.«

Ekspresna Tikka masala iz ostankov pečenega mesa

Sestavine za 4 osebe:

ostanek mesa ali ribe (lahko tudi govedina in piščanec skupaj)
200 ml kokosovega mleka ali sladke smetane
200 ml paradižnikove mezge
1 velika čebula
maslo
ingver, kumina, koriander, poper, sol
tikka masala pasto (lahko jo naredimo tudi sami)
riž
jogurt

Navodila za pripravo najdete tukaj.

Urška Fartelj, avtorica spletne strani 220 stopinj poševno, kjer deli ljubezen do kuhanja in peke, uživa v ustvarjanju receptov, ki so enostavni, sveži in družini prijazni. »Kuharske zgodbe mi pomagata ustvarjati tudi otroka in se tako že od zgodnjega otroštva učita razvijati zdrav odnos do hrane. V naši kuhinji težimo k pripravljanju raznovrstnih, vendar manjših obrokov hrane. Sploh pri sladicah, ki jih radi delimo s prijatelji.« – Urška Fartelj

V prvem izzivu je Urška sledilce razveselila s kar tremi recepti iz starega kruha. Pripravila je Bilicof krüj, Pajani krüj in bruskete. Hkrati je na Facebooku delila še par nasvetov, kako shranjevati kruh, da ostane dlje časa svež. Vsi ljubitelji kanapejev lahko uporabite njen recept in iz preostanka pečenih rib pripravite okusne kanapeje z ribjo pašteto, če pa vam je pri kosilu ostalo nekaj dodatnega riža, pa si lahko za sladico privoščite rižev puding z belo čokolado in karamelizirano skorjico a la creme brulee.

Kanapeji z ribjo pašteto iz ostankov pečenih rib

Sestavine za ribjo pašteto:

1 večja pečena riba (ostanki orade, brancina, … )
4 inčuni
1 strok česna
1-2 žlici limoninega soka
2-3 žlice tatarske majoneze
1 žlička gorčice
2 žlici olivnega olja
ščep soli
sveže mlet poper

Sestavine za kanapeje in navodila za pripravo najdete tukaj.

Tamara in Natalija, prijateljici in v prostem času vlogerki na YouTube kanalu Our way everyday, sta s svojimi recepti najbolj prepričali Facebook sledilce, saj sta zanje prejeli največ odzivov. Kaj je bil njun največji izziv pri pripravi jedi in kateri recept jima je najbolj pri srcu, si lahko pogledate v videu.

Izzivov sta se lotili na sproščen in zabaven način in prav takšni so tudi njuni recepti. Star kruh sta porabili za odličen kruhov narastek z jabolčnim nadevom in sladoledom. Iz ostankov mesa so nastale mehiške piščančje tortilje z zelenjavo, za pripravo testenin s sirom, šunko in pršutom pa sta uporabili tudi druge sestavine, ki rade ostajajo pri pripravi jedi (koščki sira, polovičke bučk, paprike, paradižnika, zadnji del šunke). Za konec sta iz zrelega sadja pripravili še enostaven bananin sladoled, za katerega sta izmed vseh receptov s sadjem prejeli največ všečkov.

Sestavine za bananin sladoled:

3 zelo zrele banane
polovica vanilijevega stroka (lahko tudi vanilijeva aroma)
mleko (po občutku)
pisane mrvice
sesekljani praženi lešniki, mandlji in kakav
granola
temna ali mlečna čokolada

Sestavine za kanapeje in navodila za pripravo najdete tukaj.

V širokem naboru receptov lahko vsakdo najde nekaj zase in s ponovno uporabo hrane vsaj malce pripomore k zmanjšanju zavržene hrane. Vsi recepti so objavljeni na spletni strani Lidlov navdih, če pa so vašo pozornost pritegnili recepti le iz določene jedi (ostanka mesa, priloge ali kruha), si jih lahko ogledate v albumih na naši Facebook strani. Tisti, ki bi želeli svojo prehrano še dodatno popestriti, si lahko prenesete tudi brezplačno knjižico Reciklirana kuharija, kjer najdete še več idej za pripravo okusnih obrokov.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija02. 11. 2023 By boljsisvet@lidl.si

ČAROBNI PRAZNIKI V LIDLU SLOVENIJA

V prazničnem času želimo v Lidlu pričarati posebne trenutke. Zato skupaj pričenjamo letošnjo praznično kampanjo, ki smo jo poimenovali »Čarobnost praznikov«. Akcijo najdete v naših trgovinah, na televiziji, družbenih omrežjih in v naši aplikaciji Lidl Plus.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija    Roza oktober02. 10. 2023 By boljsisvet@lidl.si

PODPORA ZDRUŽENJU EUROPA DONNA S KRUHOM ROZA OKTOBER

Nova, že tretja sezona podkasta Ustvarimo boljši svet prinaša novosti: nove navdihujoče goste in znanja bosta odslej nabirali dve voditeljici - Tina Cipot in Urška Ahac. S podkastom bosta sledili njuni misiji za boljši svet: da ga ustvarimo v svojem najbližjem krogu, v svoji družini - z gibanjem, športom, povezovanjem in doživetji!
Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Okolje    Za manj zavržene hrane29. 09. 2023 By boljsisvet@lidl.si

LIDL SLOVENIJA Z OZAVEŠČANJEM, OPTIMIZACIJAMI IN DONACIJAMI SKUPAJ S PARTNERJI ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Danes obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ob tej priložnosti sta Lidl Slovenija in Skupina Etri v središču Ljubljane pripravila degustacijo jedi iz presežkov hrane, ki nastajajo v okviru inovativnega koncepta Mini tovarna. Lidl Slovenija poleg tega nadaljuje s svojimi prizadevanji na področju zmanjševanja količin zavržene hrane.
TOP