Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

KAM Z OSTANKI HRANE PO PRAZNIKIH?

Objavljeno:

28/12/2018

Deli:

Prvi del praznikov je že za nami, pred nami pa je le še zadnje dejanje tega leta. Večina ljudi med prazniki zase in za svoje bližnje pripravi prave pojedine in ne malokrat se zgodi, da nam veliko hrane ostane. A najpomembneje je, da hrane ne vržemo stran, temveč jo z malce domišljije spremenimo v okusne in vabljive popraznične jedi.Za lažji začetek smo vam pripravili tri recepte, s katerimi boste prav gotovo prepričali svoje najdražje. Tudi po praznikih. 

ZELENJAVNA ZLOŽENKA 

  • 1 manjši jajčevec
  • olivno olje
  • 110 g sira
  • 200 g buče hokaido (narezane na rezine po 0,5 cm)
  • 2 celi jajci in 2 rumenjaka
  • 1,5 dcl sladke smetane
  • sol in poper
  • 20 g naribanega parmezana
  • šopek peteršilja

1.) Pečico ogrejete na 175°C. Pekač dobro namažite z maslom in obložite s peki papirjem.
2.) Jajčevec naražite na centimeter široke rezine, jih popecite na olivnem olju in jih položite v pekač kot prvo plast.
3.) Prvo plas posujte s polovico sira.
4.) Čez naložite na rezine narezano bučo in ponovno posujte s sirom.
5.) V posodi z metlico zmešajte jajci, rumenjaka, sladko smetano, sol in poper. Dodajte še parmezan in sesekljan peteršilj.
6.) Prelijte čez zelenjavo in postavite v predhodno segreto pečico. Pecite 30-35 minut in postrezite še toplo jed.

NADEVANE PAPRIKE 

  • 2 zeleni papriki
  • olivno olje
  • 2 stroka česna
  • 2 manjša rdeča paprika
  • 150 g kuhanega riža
  • 1-2 žlici sojine omake
  • večja pest špinače
  • sol
  • 20 g feta sira + 10 g za povrhu

1.) Pečico ogrejte na 175°C.
2.) Papriki prerežite na pol in izdolbite semena. Dobro ju naoljite z olivnim oljem in posujte s soljo. Prazne polovičke pecite na pekaču, obloženem s peki papirjem, približno 20 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. 3.) Medtem pripravite nadev.
4.) Česen sesekljajte, rdečo papriko drobno narežite ter ju popražite na olivnem olju.
5.) Po nekaj minutah dodajte riž, sojino omako, nasekljano špinačo in sol.
6.) Na srednjem ognju pustite še nekaj minut, nato odstavite. V nadev vmešajte še nadrobljen feta sir.
7.) Popečene polovičke paprike previdno nadevajte in po vrhu posujte še z malo feta sira.
8.) Vrnite v pečico za dobrih 10 minut, nato postrezite.


PIŠČANČJA PITA

  • žlička masla
  • 100 g pora
  • 100 g svežih šampinjonov
  • 100 g kuhanega ali pečenega piščančjega mesa
  • nekaj vejic timijana
  • 1 dcl sladke smetane
  • 2 žlici belega vina
  • 100 g graha
  • sol
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • žlička škroba
  • listnato testo
  • jajce

1.) Pečico ogrejte na 200°C.
2.) Por drobno narežite. Šampinjone operite in narežite na četrtinke.
3.) Na prvi ponvi segrejte maslo, dodajte por in šampinjone ter malce prepražite. Dodajte še koščke mesa, timijan in zalijte s sladko smetano.
4.) Na srednjem ognju pustite kuhati nekaj minut in nato dodajte še vino, grah ter sol.
5.) V manjši skodelici zmešajte še 0,5 dcl smetane in škrob ter vse skupaj dodajte v prvo ponvico. Kuhajte še nekaj minut in odstavite.
6.) Pripravite keramični pekač in vanj vlijte piščančjo zmes.
7.) Listnato testo odvijte in položite čez pekač ter pri straneh odrežite odvečno testo. Odvečnega testa ne vrzite, pač pa z modelčki za pecivo izrežite poljubne oblike in jih položite na vrh pite.
8.) Pripravljeno pito premažite z jajcem, dajte v pečico in pecite približno 20 minut oziroma do zlatorjave barve.

Za konec pa le še: dober tek in uspešen skok v 2019! 😉

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI ŽIVILA, DA BODO OSTALA ČIM DLJE SVEŽA?

Našo prehrano sestavljajo različne kategorije živil, ki popestrijo dnevni jedilnik in poskrbijo za dovoljšen vnos raznolikih hranil, vitaminov in mineralov, potrebnih za ohranjanje našega zdravja. Ob prihodu iz trgovine nas živila, kot so sadje in zelenjava, testenine, meso, ribe, jajca in še kaj, čakajo, da jih pospravimo na njihovo mesto. A kam jih postaviti, da bodo ta ostala čim dlje sveža in primerna za uživanje? Pravilno shranjevanje lahko močno vpliva na daljšo obstojnost živil, s čemer lahko tudi vi pridobite dodaten čas, za pripravo svoje najljubše jedi brez zavržkov.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

OSMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že osmo knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Okolje    Za manj zavržene hrane14. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE 24. APRILA RAZGLASILA ZA SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Na pobudo partnerjev projekta, ki ozavešča javnost in izvaja aktivnosti za zmanjševanje količin zavržene hrane je Vlada RS na včerajšnji seji sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo, kot že pretekli dve leti, obeleževali 24. aprila. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane.
TOP