Kam z ostanki hrane po praznikih?

Prvi del praznikov je že za nami, pred nami pa je le še zadnje dejanje tega leta. Večina ljudi med prazniki zase in za svoje bližnje pripravi prave pojedine in ne malokrat se zgodi, da nam veliko hrane ostane. A najpomembneje je, da hrane ne vržemo stran, temveč jo z malce domišljije spremenimo v okusne in vabljive popraznične jedi.

Za lažji začetek smo vam pripravili tri recepte, s katerimi boste prav gotovo prepričali svoje najdražje. Tudi po praznikih.

ZELENJAVNA ZLOŽENKA 

  • 1 manjši jajčevec
  • olivno olje
  • 110 g sira
  • 200 g buče hokaido (narezane na rezine po 0,5 cm)
  • 2 celi jajci in 2 rumenjaka
  • 1,5 dcl sladke smetane
  • sol in poper
  • 20 g naribanega parmezana
  • šopek peteršilja

1.) Pečico ogrejete na 175°C. Pekač dobro namažite z maslom in obložite s peki papirjem. 2.) Jajčevec naražite na centimeter široke rezine, jih popecite na olivnem olju in jih položite v pekač kot prvo plast. 3.) Prvo plas posujte s polovico sira. 4.) Čez naložite na rezine narezano bučo in ponovno posujte s sirom. 5.) V posodi z metlico zmešajte jajci, rumenjaka, sladko smetano, sol in poper. Dodajte še parmezan in sesekljan peteršilj. 6.) Prelijte čez zelenjavo in postavite v predhodno segreto pečico. Pecite 30-35 minut in postrezite še toplo jed.

NADEVANE PAPRIKE 

  • 2 zeleni papriki
  • olivno olje
  • 2 stroka česna
  • 2 manjša rdeča paprika
  • 150 g kuhanega riža
  • 1-2 žlici sojine omake
  • večja pest špinače
  • sol
  • 20 g feta sira + 10 g za povrhu

1.) Pečico ogrejte na 175°C. 2.) Papriki prerežite na pol in izdolbite semena. Dobro ju naoljite z olivnim oljem in posujte s soljo. Prazne polovičke pecite na pekaču, obloženem s peki papirjem, približno 20 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. 3.) Medtem pripravite nadev. 4.) Česen sesekljajte, rdečo papriko drobno narežite ter ju popražite na olivnem olju. 5.) Po nekaj minutah dodajte riž, sojino omako, nasekljano špinačo in sol. 6.) Na srednjem ognju pustite še nekaj minut, nato odstavite. V nadev vmešajte še nadrobljen feta sir. 7.) Popečene polovičke paprike previdno nadevajte in po vrhu posujte še z malo feta sira. 8.) Vrnite v pečico za dobrih 10 minut, nato postrezite.

PIŠČANČJA PITA

  • žlička masla
  • 100 g pora
  • 100 g svežih šampinjonov
  • 100 g kuhanega ali pečenega piščančjega mesa
  • nekaj vejic timijana
  • 1 dcl sladke smetane
  • 2 žlici belega vina
  • 100 g graha
  • sol
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • žlička škroba
  • listnato testo
  • jajce

1.) Pečico ogrejte na 200°C. 2.) Por drobno narežite. Šampinjone operite in narežite na četrtinke. 3.) Na prvi ponvi segrejte maslo, dodajte por in šampinjone ter malce prepražite. Dodajte še koščke mesa, timijan in zalijte s sladko smetano. 4.) Na srednjem ognju pustite kuhati nekaj minut in nato dodajte še vino, grah ter sol. 5.) V manjši skodelici zmešajte še 0,5 dcl smetane in škrob ter vse skupaj dodajte v prvo ponvico. Kuhajte še nekaj minut in odstavite. 6.) Pripravite keramični pekač in vanj vlijte piščančjo zmes. 7.) Listnato testo odvijte in položite čez pekač ter pri straneh odrežite odvečno testo. Odvečnega testa ne vrzite, pač pa z modelčki za pecivo izrežite poljubne oblike in jih položite na vrh pite. 8.) Pripravljeno pito premažite z jajcem, dajte v pečico in pecite približno 20 minut oziroma do zlatorjave barve.

Za konec pa le še: dober tek in uspešen skok v 2019! 😉

Povej svoje mnenje:

Blogerji spremljali količine zavržene hrane

Prvi teden našega Hrana ni za tjavendan izziva je za nami, naši blogerji pa so pridno merili količine zavržene hrane v svojih gospodinjstvih in nam odkrito zaupali, kako uspešno se oni spopadajo s količinami zavržene hrane.

Z blogerji v boj proti prevelikim količinam zavržene hrane

Da hrana res ni za tjavendan so nas učili že davno, a podatki kažejo, da ljudje še vedno vsako leto zavržemo ogromne količine hrane. Za občutek: V Sloveniji letno zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov. Precej šokantno, kajne?

V SEZONI 2018/2019 REKORDNO ŠTEVILO IZOBRAŽEVALNIH USTANOV V BOJ PROTI PREVELIKIM KOLIČINAM ZAVRŽENE HRANE

Program Ekošola in Lidl Slovenija že peto leto zapored izvajata projekt Hrana ni za tjavendan, ki nagovarja otroke, mladostnike, učitelje in starše k zmanjševanju količin zavržene hrane ter k razmisleku o socialnih, okoljskih in ekonomskih problematikah, povezanih z zavrženo hrano. V šolskem letu 2018/2019 se je v projekt prijavilo rekordnih 111 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.

Naložite si vse tri knjižice Reciklirana kuharija!

V okviru natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo že nekaj let zapored, smo doslej skupaj z Ekošolo pripravili že tri knjižice z enostavnimi, recikliranimi recepti ter jih poimenovali Reciklirana kuharija. Ker vemo, da tudi najbolj veščim kuharjem tu in tam zmanjka idej za pripravo jedi, tokrat vse tri knjižice objavljamo na enem mestu

Več kot 5.200 otrok za manj zavržene hrane

Danes, 8. junija, se je zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki smo ga že četrto leto zapored izvedli v sodelovanju s programom Ekošola. Letos je v projektu sodelovalo več kot 5.200 učencev in 150 mentorjev, sodelovale pa so tudi šole s prilagojenim programom. Na zaključnem dogodku smo nagradili ustanove, ki so pri tem dosegle najboljše rezultate.