Korak naprej k varnosti otrok

V okviru projekta Družini prijazno podjetje je s strani sodelavcev v Lidlu Slovenija prišla pobuda, da se naše trgovine vključijo v Unicefov projekt Varna točka. In smo se.

UNICEF-ove Varne točke so različni javni prostori, kot so lekarne, knjižnice, frizerski saloni, cvetličarne, trgovine in podobni javni prostori, kamor se lahko otroci zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Tam so prisotni posamezniki, ki otrokom nudijo trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski.

Otroci v Varnih točkah najpogosteje iščejo pomoč zaradi vrstniškega nasilja, družinskih stisk, nadlegovanja, manjših poškodb, ki jih lahko rešimo z obližem, pozabljenih oz. izgubljenih ključev in reševanja domačih nalog, včasih pa jih otroci obiščejo zgolj iz radovednosti, kako je videti Varna točka, ali v iskanju prijaznega sogovornika.

V Varni točki je šolana oseba, ki otroku predstavlja prvo bližnjico do reševanja težave. Kot strokovna podpora pa ves čas na voljo tudi Unicefov lokalni koordinator. Občine in šole v lokalnem okolju skrbijo za promocijo Varnih točk, otroci pa jih prepoznajo po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena na vidnem mestu na vhodu v naših trgovin.

Tudi s tem projektom javnosti kažemo našo družbeno odgovornost pri ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike v lokalnem okolju in širši družbi.

 

Organizator:

Slovenska fundacija za UNICEF
Pavšičeva ulica 1
1000 Ljubljana

Kontakt:

Telefon: 01 583 80 80
Telefaks: 01 583 80 81
E-naslov: info@unicef.si

Povej svoje mnenje: