LIDLOVA ZAVEZA KUPCEM: SVEŽA JAJCA IZKLJUČNO Z MINIMALNIM STANDARDOM HLEVSKE REJE

V Lidlu Slovenija smo se danes, 26. 10. 2016, kot prvi trgovec v Sloveniji zavezali, da bomo do sredine leta 2017 poskrbeli za še bolj trajnostno ponudbo svežih jajc. To pomeni, da bomo kupcem na svojih policah najkasneje s 1. julijem 2017 ponudili jajca izključno z minimalnim standardom hlevske reje. Z zavezo postajamo prvi slovenski trgovec, ki ne bo več ponujal svežih jajc iz razširjene baterijske reje, čeprav so ta v Sloveniji zakonsko še vedno dovoljena.

Za ta korak smo se v sodelovanju s svojimi dobavitelji odločili v skladu s svojo trajnostno pobudo Ustvarimo boljši svet ter glede na pričakovanja kupcev in trendov iz tujine. S skrbnim načrtovanjem svoje ponudbe podpiramo tudi slovensko kmetijstvo in gospodarstvo ter nudimo trajnostno pridelane in oblikovane izdelke, obenem pa želimo postati nosilec pozitivnih družbeno odgovornih sprememb na slovenskem trgu ter k temu spodbujati tudi druge trgovce.

Lidl Slovenija s tem ne postaja le prvi slovenski trgovec, ki ne bo več ponujal jajc iz razširjene baterijske reje, ampak sledi tudi trendu mednarodne skupine Lidl na drugih, tujih trgih. Trenutno jajca z minimalnim standardom hlevske reje ponujajo že v Lidlu Avstrija, Nemčija, Švica, Belgija, Španija, Nizozemska, Danska, Finska in Švedska.

»Naši kupci so naš navdih, zato smo se odločili, da bomo prisluhnili njihovim željam, obenem pa sledili trendom iz tujine. Tako smo se odločili, da bomo od sredine leta 2017 v ponudbo svežih jajc vključevali le še jajca z minimalnim standardom hlevske reje. Menimo, da je nastopil čas, da se pričnemo pogovarjati o tematiki bolj humanega pridelovanja živil, ob tem pa smo veseli, da temu želijo slediti tudi naši dobavitelji. S skupnimi močmi bomo naše zaveze lahko v najkrajšem času tudi udejanjili,« je na današnji novinarski konferenci povedal Andrej Vouk, direktor nabave v podjetju Lidl Slovenija.

nt1_6019

Andrej Vouk, direktor nabave v Lidlu Slovenija

 

Trenutno so sveža jajca v ponudbi Lidla Slovenija izključno slovenskega porekla, kar bomo ohranili tudi v prihodnje. Prav zato smo s svojima dobaviteljema jajc, podjetjema Meja Šentjur in Ramuta, sklenili zavezo, da bomo k spremembi pristopili z roko v roki. Skupaj smo določili najkasnejši datum spremembe – 1. julij 2017, ko bo Lidl Slovenija vsa jajca iz razširjene baterijske reje nadomestil z jajci iz hlevske reje. »V kolikor bosta dobavitelja svoje kapacitete lahko prilagodila že prej, pa bomo jajca iz baterijske reje s polic umaknili že pred tem datumom,« pojasnjuje Andrej Vouk.

Direktor podjetja Meja Šentjur Roman Gregorn poudarja, da je v politiki njihovega podjetja med drugim tudi spremljanje kupca v njegovih odločitvah: »V tem primeru je Lidl Slovenija naš kupec, zato vsekakor podpiramo zavezo za bolj trajnostno proizvodnjo jajc. Proizvodnja jajc hlevske reje je že del naše stalne ponudbe, vendar pa bomo kapacitete še povečali. Trenutno se končujejo novi hlevi za jajca hlevske reje.«

 

 nt2_4040

Andrej Vouk in Roman Gregorn, direktor podjetja Meja Šentjur ob podpisu zaveze.

 

Tudi v podjetju Ramuta se bodo spremembi prilagodili z izgradnjo novega hleva: »V našem podjetju se že pripravljamo na povečanje jajc iz hlevske reje. Sicer pa smo ponosni, da smo lahko v sodelovanju z Lidlom Slovenija pristopili k pobudi za boljši in prijaznejši svet, tudi za naše bodoče rodove«, je povedal Janko Ramuta, direktor podjetja Ramuta.

Še vedno najboljše razmerje med kakovostjo in ceno

V duhu zagotavljanja najboljšega razmerja med kakovostjo in ceno bo tudi cena jajc iz hlevske reje ostala primerljiva tisti, ki so jo imela jajca iz razširjene baterijske reje. Tako Lidl Slovenija kot dobavitelji verjamemo v ozaveščenost kupcev in si želimo, da bi pri nakupu jajc posegli po tistih, ki so pridelana na živalim prijaznejši način.

V Lidlu Slovenija bomo v skladu s strogim internim standardom za zagotavljanje kakovosti in varnosti izdelkov preverjali, ali jajca v ponudbi izpolnjujejo vse naše kriterije. Ustreznost bomo preverjali že ob samem sprejemu v centralno skladišče, obenem pa še s številnimi mikrobiološkimi, kemijskimi in senzoričnimi analizami ter z nenapovedanimi pregledi obratov svojih dobaviteljev.

 

 

Do 2020 nova zaveza k razvoju trajnostne ponudbe

Z družbeno odgovornimi spremembami v okviru ponudbe posameznih izdelčnih skupin bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Do 2020 bodo vsi izdelki, ki vsebujejo jajca kot eno od sestavin, proizvedeni izključno iz jajc z minimalnim standardom hlevske reje. »V okviru pobude Ustvarimo boljši svet smo začeli z aktivnostmi tudipri ostalih izdelčnih skupinah, vendar so to še projekti v izvedbi, ki jih bomo predstavili ob pravem času,« je še dejal Andrej Vouk.

 

nt2_4000

V Lidlu Slovenija ustvarjamo nove korake k boljšemu svetu.

Preberite več o

Povej svoje mnenje:

IZPOLNJENA ZAVEZA: LE ŠE JAJCA NAJMANJ S STANDARDOM HLEVSKE REJE

Od 1. julija 2017 dalje v Lidlovih trgovinah ponujamo le še sveža jajca najmanj s standardom hlevske reje, čeprav so jajca iz razširjene baterijske reje v Sloveniji zakonsko še vedno dovoljena. Ponudbo smo prilagodili po tem, ko smo se že lansko leto zavezali, da bomo do sredine leta 2017 poskrbeli za še bolj trajnostno ponudbo svežih jajc.

Kako zagotavljamo kakovost Lidlovih izdelkov

Ni vsak izdelek pravi za na Lidlovo polico – samo najboljši so. Da lahko pristanejo nakupovalni vrečki, morajo prestati zahtevne preizkuse. Oglejte si, čez kakšno pot mora izdelek, preden lahko postane del naše ponudbe. Kajti tudi to je odgovornost za in do naših kupcev.

100-odstotno mleto meso, 100-odstotna kakovost

Ali veste, da je Lidlova mesnica bogatejša za izdelek iz 100 % mesa? Mesni pripravek iz mletega mesa, ki je poleg mesa vseboval še sol in nekatere druge aditive za uravnavanje teksture in svežine, smo nadomestili s 100-odstotnim mletim mesom.

Lidlove ribje palčke zmagovalke VIP testa

Na primerjalnem potrošniškem testiranju zamrznjenih ribjih palčk, ki so ga izvedli na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (MIPOR) skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS), so Lidlove ribje palčke Fish Fingers iz fino mletega ribjega mesa zasedle prvo mesto.