Mladi vinarji med prostranimi ormoškimi goricami

Lidlove mlade vinarje smo v petek, 16. oktobra, peljali na prav posebno vinarsko doživetje v Prlekijo. Obiskali so P&F Jeruzalem Ormož, naše partnersko podjetje v projektu, kjer so si ogledali, kako poteka pridelava in predelava vina najbolj izkušenih.

Jutro so pričeli s kozarcem penine v 300 let stari Zidanici Malek, ki se nahaja sredi prostranih vinorodnih teras.

page1     goric

Tam jih je pričakal Robert Jambriško, vodja vinogradništva pri P&F Jeruzalem Ormož, ki jih je seznanil z osnovami vinogradništva in potekom dela tako v vinogradih kot v kleti. Izvedeli so kar nekaj zanimivosti. Ste vedeli, da je bila letina 2015 še posebej dobra? Da jim v času trgatve pri delu pomaga tudi do 240 ljudi? Da so letos beležili poseben rekord – v enem dnevu jim je namreč uspelo potrgati kar 155 ton grozdja. Ali pa, da za enkratno škropljenje 600 ha vinogradov potrebujejo skoraj tri dni? Zanimivo, kajne?

Dan so nadaljevali pri prevzemnem mestu grozdja, stiskalnicah, nato pa so si ogledali še vinsko klet. Tam jih je sprejel Rok Jamnik, enolog pri P&F Jeruzalem Ormož, ki jim je izdal marsikatero skrivnost izkušenega enologa o fermentaciji in negi vina.

CAM01269-450x338     fermentacija

Pokazali so jim tudi klet z lesenimi sodi, prostor za shranjevanje arhivskih sort, obrat za stekleničenje ter degustacijsko dvorano.

sodi     stekleničenje

Srečanje se je zaključilo z degustacijo tam pridelanih vin in odličnim kosilom s prleškim kosilom.

DSC_0191

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadovoljni mladi vinarji so obljubili, da bodo še prišli v te kraje, saj so, kot pravijo, dobili kar nekaj svežega navdiha in zanimivih informacij, ki jih bodo lahko uporabili pri pridelavi svojega vina, ki je že v zaključni fazi.

Povej svoje mnenje:

Znan je Lidlov mladi vinar za leto 2018

Zaključila se je še ena sezona natečaja Lidlov mladi vinar – to je postal perspektivni 29-letni Martin Erzetič (Čarga 1767) iz Goriških Brd, ki je zmagal z vinom merlot, pozna trgatev. Med štiri finaliste so se poleg Erzetiča uvrstili še Peter Gönc iz Gönc Winery s sivim pinotom, Jakob Bizjak iz Domačije Bizjak s cabernet sauvignonom ter mlada vinarka Špela Štokelj iz Posestva Štokelj z vinom pinela.