Novo šolsko leto, nove delavnice o varnosti v prometu

Novo šolsko leto je pred vrati in to je čas, ko se na naših cestah poveča število otrok. Letos se v šolske klopi vrača 179.511 šolarjev, med njimi tudi 21.850 tistih, ki bodo v šolo stopili prvič. Z namenom izobraževanja in osveščanja o prometni varnosti v Lidlu Slovenija skupaj z Zavodom Varna pot že četrto leto zapored organiziramo deset preventivno-izobraževalnih delavnic v devetih slovenskih krajih pred Lidlovimi trgovinami.

Na delavnicah, ki bodo potekale od konca avgusta do konca septembra, bodo otroci in njihovi starši s pomočjo poligona, predstavitve naletnih tež, otroških varnostnih sedežev, varne opreme na kolesu, simulacijskih očal (alkohol, droge in utrujenost) ter ustvarjalnega kotička spoznali ključne nevarnosti v cestnem prometu. Letošnje delavnice bodo vključevale tudi novo aktivnost za starejše – simulacijo zdrsa na drseči oz. mokri podlagi, s čimer bodo zlasti voznike opozarjali na dodatno previdnost v jesenskem in zimskem času. S praktično demonstracijo pravilnega obnašanja in ustreznega reagiranja v prometu se bodo udeleženci delavnic lahko naučili, kako zagotoviti večjo prometno varnost in kakšne posledice imajo različne situacije, kot je na primer hitrost. »Hitrost je glavni razlog za najhujše tragedije na svetovnih, evropskih in slovenskih cestah. Lahko ji rečemo prehitra vožnja ali neprilagojena hitrost glede na stanje vozišča, spretnosti voznika ali tehnične zmožnosti vozila. Še vedno pa je to hitrost. Od nas je odvisno, ali jo bomo izrabili za številne izgovore, ali jo bomo upravljali v pozitivno smer. Zato želimo s tovrstnimi aktivnostmi, kot so preventivne delavnice, ki jih izvajamo skupaj z Lidlom Slovenija, otrokom, mladostnikom in tudi staršem približati odgovorno razumevanje hitrosti,« je dejal Robert Štaba, direktor Zavoda Varna pot.

 

Otvoritvenega dogodka se je ob prvih letošnjih delavnicah, ki so potekale na parkirišču pred Lidlovo trgovino v BTC-ju, udeležil tudi minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič. Ministrstvo za infrastrukturo bo prek Javne agencije za varnost prometa v prvih septembrskih dneh prav tako izvajalo številne aktivnosti, ki bodo usmerjene v opozarjanje voznikov na najpogostejše vzroke prometnih nesreč, kot so hitrost v naseljih in bližini šol in vrtcev, alkohol in uporabo mobilnih aparatov. »Na Ministrstvu za infrastrukturo izvajamo Resolucijo Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa, kjer je prav sodelovanje vladnih in nevladnih organizacij ključno. Vsak po svojih močeh in poslanstvu ter na svoj način nagovarjamo različne ciljne populacije, vsi skupaj pa seveda želimo le eno – ozaveščati o odgovornem in pravilnem ravnanju v cestnem prometu,« je še dodal dr. Peter Gašperšič.

Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je tudi ena ključnih nalog policije. V skladu z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa policisti ob začetku vsakega šolskega leta izvajajo ustaljene aktivnosti, s stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh pa dodatno prispevajo k umirjanju prometa. Ob tem opozarjajo, da naj bo skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti, še toliko večja. »Predvsem prvošolčki še ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolskih poteh in v vsakdanjem prometu. Prav tako učenci, ki se po dolgih počitnicah razigrani vračajo v šolske klopi, še niso pozorni na obnašanje v prometu. Ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti ali oddaljenosti avtomobila, zato moramo za njihovo varnost poskrbeti predvsem drugi,« je povedal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi.  

 

Do danes na delavnicah več kot 3.000 otrok

Letošnje delavnice potekajo četrto leto zapored, vsako leto pa se jih udeleži več kot 1.000 otrok iz vrtcev in šol po celi Sloveniji. Zanimanje za delavnice je vsako leto večje, saj pomembno prispevajo k obogatitvi programa na področju prometne vzgoje v vrtcih in šolah. Pomembnost učenja o varnem sodelovanju v prometu v pedagoških procesih izpostavlja tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič. »Varno sodelovanje v prometu ni izbira, temveč nujen standard in način življenja v današnjem času. Na ministrstvu želimo prek različnih aktivnosti in vsebin spodbujati starše in pedagoške delavce k dobremu zgledu, obenem pa pozvati vse voznike, da naj bodo ob novem šolskem letu še posebej pozorni na naše najmlajše,« pravi dr. Maja Makovec Brenčič.

 

 

Lidl Slovenija pobudnik in podpornik delavnic

Delavnice o prometni varnosti smo v Lidlu Slovenija zasnovali skupaj z Zavodom varna pot. Z njimi želimo predvsem pomagati otrokom, njihovim staršem in ostalim udeležencem, da pridobijo znanje o prometni varnosti. »Z željo, da se delavnic udeleži čim večje število ljudi, med njimi seveda tudi naši kupci, smo omogočili izvedbo delavnic na parkiriščih pred izbranimi Lidlovimi trgovinami. Obisk trgovine je namreč nekaj, kar številne družine počnejo skupaj in če jim ob tem lahko ponudimo še ozaveščevalne vsebine o prometni varnosti, je še toliko bolje. Želim si, da bi bili vsi starši otrokom predvsem za zgled in da vsi skupaj poskrbimo za varne šolske poti,« je udeležence letošnje prve preventivne delavnice o prometni varnosti nagovoril Gregor Kosi, generalni direktor podjetja Lidl Slovenija.

 

Razpored preventivno-izobraževalnih delavnic o prometni varnosti (parkirišča pred Lidlovimi trgovinami):

 

  • Ljubljana BTC, Letališka ulica 5a: četrtek, 24. 8. 2017 od 10.00 do 18.00,
  • Slovenske Konjice, Liptovska ulica 38g: torek, 29. 8. 2017 od 10.00 do 18.00,
  • Velenje, Štrbenkova cesta 1: torek, 5. 9. 2017 od 10.00 do 18.00,
  • Postojna, Reška cesta 4: četrtek, 7. 9. 2017 od 10.00 do 18.00,
  • Slovenj Gradec, Ronkova ulica 39: torek, 12. 9. 2017 od 10.00 do 18.00,
  • Črnomelj, Ulica 21. oktobra 13: četrtek, 14. 9. 2017 od 10.00 do 18.00,
  • Kamnik, Bakovnik 3b: torek, 19. 9. 2017 od 10.00 do 18.00,
  • Škofja Loka, Grenc 53, četrtek, 21.9.2017 od 10.00 do 18.00,
  • Sevnica, Hermanova cesta 30, torek, 26.9.2017 od 10.00 do 18.00,
  • Ljubljana Moste, Toplarniška ulica 10, četrtek, 28.9.2017 od 10.00 do 18.00.

 

V primeru slabega vremena se delavnice zamaknejo za en dan.

 

Povej svoje mnenje:

ZAČENJA SE ŠOLA, ZATO PREVIDNO NA CESTAH!

Ob začetku novega šolskega leta v Lidlu Slovenija skupaj z Zavodom Varna pot že peto leto zapored organiziramo preventivno-izobraževalne prometne delavnice na parkiriščih pred našimi trgovinami v osmih mestih po Sloveniji. Osrednji namen delavnic je izobraževanje in osveščanje otrok, mladostnikov in njihovih staršev o varnem obnašanju v prometu.

PONOVNO SKRBIMO ZA VARNE ŠOLSKE POTI

Približuje se konec poletnih počitnic, kar pomeni, da bodo šolske poti ponovno zavzeli šolarji, vozniki pa bodo morali biti zato še bolj pozorni. V Lidlu Slovenija že peto leto zapored v sodelovanju z Zavodom varna pot izvajamo izobraževalni projekt Skrbimo za varne šolske poti, ki je namenjen otrokom in mladostnikom ter njihovim staršem.

ZDRAVKO LIDL ORGANIZIRAL POUČEN NATEČAJ ZA VRTCE IN ŠOLE

Zdravko Lidl, naš ljubki zeleni ambasador zdravega načina življenja, je skupaj z zavodom Enostavno Prijatelji organiziral nagradni natečaj za šole in vrtce »Igrivo učenje za zdravo življenje«. Natečaj smo pripravili zato, da bi otrokom na čimbolj prijeten in zabaven način prikazali pomembnost in prednosti zdravega načina življenja.

Zdravo srce je naše bogastvo

Bolezni srca in ožilja sodijo v skupino tistih bolezni, kjer se da z zdravim življenjskim slogom narediti zelo veliko, da se bolezen sploh ne razvije ali upočasni njen potek. Vsak človek bi zato moral poznati svojo vrednost krvnega tlaka, srčnega utripa, nivo sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi ter svoj indeks telesne mase. V Lidlu Slovenija to vemo, zato smo z Društvom srca in ožilja Slovenije februarja za naše zaposlene in stranke organizirali brezplačne meritve pokazateljev zdravstvenega stanja.

ROŽNATI OKTOBER: OZAVEŠČAMO O POMENU ZDRAVEGA NAČINA ŽIVLJENJA

Ob letošnjem rožnatem oktobru smo se v okviru trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet in projekta Promocija zdravja na delovnem mestu že tretje leto zapored pridružili podpori Slovenskemu združenju za boj proti raku dojk Europa Donna. Glavne aktivnosti o pomenu preventive, zdravemu načinu življenja in raku dojk so tudi tokrat usmerjene predvsem v osveščanje naših sodelavk.