Odštevamo do paralimpijskih iger v Tokiu

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) je danes dopoldne v družbi športnic in športnikov invalidov pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici slavnostno razkrila odštevalnik do Paralimpijskih iger v Tokiu 2020.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) je danes dopoldne v družbi športnic in športnikov invalidov pred našo trgovino na Toplarniški ulici slavnostno razkrila odštevalnik do Paralimpijskih iger v Tokiu 2020. Slabo leto do otvoritve iger je odštevalnik zagnal paralimpijec Jože Okoren, dobitnik bronaste kolajne v metu diska na Paralimpijskih igrah 1972 v Nemčiji. Na dogodku so veleposlanik Japonske nj. eksc. Masaharu Yoshida in drugi gostje podprli slovenske parašportnike kandidate v njihovih prizadevanjih za najžlahtnejša športna odličja in skupaj z njimi začeli odštevati do tega velikega dogodka. Po uradnem delu so športnice in športniki invalidi obiskovalcem predstavili košarko na vozičkih in parakolesarstvo. Pred našim Lidlom na Toplarniški ulici bo en mesec na ogled tudi razstava izbranih paralimpijskih športov.

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paralimpijske igre. Sodelovalo bo okrog 4.500 športnic in športnikov, ki se bodo v 540 dogodkih merili v 22 športnih panogah. Slovenija bo imela na Japonskem priložnost osvojiti že 50. paralimpijsko kolajno, slovenski športniki invalidi pa prav v teh dneh, tednih in mesecih pospešeno lovijo ustrezne norme, ki jih bodo pripeljale med kandidate za udeležbo na igrah. Z razkritjem odštevalnika do paralimpijskih iger so simbolno otvorili začetek paralimpijskega leta, v katerem bo ZŠIS-PK večji del energije in aktivnosti usmerila v priprave na ta pomemben dogodek.

ZŠIS-PK, partnerji in veleposlanik Japonske nj. eksc .g. Masaharu Yoshida. Foto: Pigac.si

 

O pripravah in željah na ta velik dogodek sta na dogodku spregovorila prva slovenska potnika na Paralimpijske igre – paraplavalec Darko Đurić in parakolesar Gregor Habe. Darko Đurić se je na igrah že preizkusil, za Habeta pa bo to prvo srečanje s tako velikim športnim tekmovanjem. Dogodku ob razkritju odštevalnika se je pridružil tudi veleposlanik Japonske nj. eksc. Masaharu Yoshida, ki je vsem kandidatom za paralimpijske igre zaželel veliko uspehov. »Beseda paralimpijski je bila prvič uporabljena prav v Tokiu na igrah leta 1964. Zelo se trudimo, da bodo igre v Tokiu omogočile ljudem, še posebej telesno oviranim, doseči svoje sanje. Z namenom, da tekmujočim zagotovimo najboljše okoliščine za uresničenje njihovih potencialov, obiskovalcem pa izjemno izkušnjo, pripravili učinkovit varnostni in transportni sistem. Stadion in druge objekte smo načrtovali tako, da bodo dostopni vsem. Želimo si, da bo organizacija olimpijskih iger skupaj s paralimpijskimi povečala družbeno participacijo invalidov in igre 2020 resnično spremenila v “srečanje skupnih upov in sanj,« je še dodal.

Pomembna podpora ZŠIS-PK

Osrednje poslanstvo ZŠIS-PK je izboljšati status športnikov in športa invalidov ter izboljšati dostopnost športnih programov ter prilagojenih športnih objektov. V Lidlu Slovenija kot zlati sponzor že vrsto let prepoznavamo njihov velik potencial, skupaj z ZŠIS-PK pa smo razvili uspešen program Postani športnik, s katerim vzpostavljamo dolgoročni sistem za večje vključevanje mladih invalidov v športne aktivnosti. »S programom Postani športnik beležimo že prve dobre rezultate – v športne programe se namreč vključuje vse več mladih, prav tako pa se na Zvezo obrača vedno več staršev, ki jih zanima, kako lahko svoje otroke vključijo v športne aktivnosti. To je tudi naš namen in z aktivnostmi v tej smeri bomo nadaljevali še naprej. Prepričan sem, da bo prav kateri od njih čez nekaj let sam posegel po odličjih na paralimpijskih igrah,« je dejal Gregor Kosi, generalni direktor Lidla Slovenija.

Z leve Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija, Gregor Kosi, generalni direktor Lidla Slovenija, Peter Razpotnik, član uprave Loterije Slovenija in Gregor Mauko, generalni direktor Toyota Adria. Foto: Pigac.si

Otroci iz okoliških vrtcev so preizkusili parašporte. Foto: Pigac.si

Pred Lidlom na Toplarniški bo en mesec na ogled razstava izbranih paralimpijskih športov. Foto: Pigac.si

Trkaj pripravlja himno športnikov invalidov in je na dogodku dobil nov navdih. Foto: Pigac.si

 

Povej svoje mnenje:

Pohvala da ljudem krila

Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato smo nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Povabili smo vas, da predlagate sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije.

Na Čarobnem dnevu smo zbrali 1905 evrov

Čarobni dan, ki je potekal prvo septembrsko nedeljo, dan pred začetkom novega šolskega leta, v Arboretumu Volčji Potok, je tudi letos našim najmlajšim pričaral nepozabno zabavo.

Pred Lidlovo trgovino otvoritev paralimpijskega odštevalnika

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paralimpijske igre. To sredo, 28. avgusta 2019, ob 10. uri bo pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici 10 v Ljubljani dogodek ob začetku odštevanja do paraolimpijskih iger.

Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov

V Lidlu Slovenija bomo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu. Dragocene izkušnje in nasvete o izzivih, ki nam jih prinaša (ne)komunikacija, bodo vsak teden z nami delili ambasadorji akcije Ustavi se.

Trkaj pripravlja himno športnikov invalidov

Raperja Trkaja v poletnih mesecih navdihujejo športniki invalidi. V sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije-Paralimpijskim komitejem (ZŠIS-PK) in nami pripravlja posebno pesem – himno o športnikih invalidih, njihovi neustavljivi motivaciji in moči ter dosežkih, s katerimi premikajo meje – tudi v glavah drugih ljudi. Trkaj se je s športniki invalidi v poletnih dneh srečal, se preizkusil v košarki na vozičkih in z njimi spregovoril o njihovem dojemanju invalidnosti, motivaciji ter pomenu športa v njihovem življenju.