ParaFest je predstavil paraolimpijske športe

Eden od ciljev Lidlovega sodelovanja z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskim komitejem je tudi večja prepoznavnost slovenskih paraolimpijcev in pomena športa invalidov v Slovenii. Zato smo se v petek, 18. junija, našim paraolimpijcem pridružili v Tivoliju na prireditvi ParaFest, na katerem so se predstavili potniki na letošnje paraolimpijske igre ter mimoidočim predstavili paraolimpijske športne discipline.

Program ParaFesta je bil namenjen vsem, starim in mladim, predvsem otroci pa so se preizkušali v različnih paraolimpijskih športih. Ljubitelji športa so lahko spoznali, kakšne so posebnosti teh športov: kako je mogoče na kolesu uporabljati le roke in doseči hitrost 60 km/h. Najprej sta se na kolesih potila parakolesarja Roman Pongrac in Primož Jeralič, pozneje pa so se v tem lahko pomerili še obiskovalci, ki so lahko preizkusili tudi, kako poteka tek za slepe tekače. Ti tečejo s spremljevalcem, obiskovalcem, ki so hoteli to doživeti, pa so s trakom prevezali oči. Lahko so preverili tudi poseben atletski stol Henrika Planka, paraolimpijca, ki tekmuje v panogi suvanja krogle. Strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter pa sta tokrat za spremembo streljala s puškami z laserskimi merilniki.  V bazenu v Tivoliju sta se na 50 metrov prosto pomerila paraolimpijec Darko Đurić, ki je sredi priprav na Rio, ter nekdanji olimpijec Emil Tahirovič. Tahiroviču so, da je bil boj pošten in izenačen, zvezali nogi, uporabljal pa je le eno roko.

WR9M3881 WR9M3952 WR9M4017
Da bi pokazali, kako veliko motivacije in truda je vloženega v vsakdanji trening naših paraolimpijcev, smo se v Lidlu Slovenija povezali s perspektivnim fotografom Nejcem Balantičem in z njim pripravili priložnostno razstavo fotografij petih paraolimpijcev in športov, s katerimi se bodo predstavili na paraolimpijskih igrah septembra v Riu: plavanje invalidov, streljanje, parakajak, parakolesarstvo in atletika (metanje diska). Nejc je naše paraolimpijce spremljal na treningih in lovil njihovo neizmerno športno energijo. Razstava v Tivoliju je bila uvod v še večjo razstavo fotografij na prostem, katere otvoritev bo v juliju.

WR9M3330 WR9M3334 WR9M3336 WR9M3338

Organizator:

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite
Naslov: Cesta 24. junija 23, 1231 Ljubljana – Črnuče, Slovenija

Kontakt:

Telefon: +386 1 530 08 91
Fax: +386 1 53 00 894
Email: info@zsis.si

Povej svoje mnenje:

Odštevamo do paralimpijskih iger v Tokiu

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) je danes dopoldne v družbi športnic in športnikov invalidov pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici slavnostno razkrila odštevalnik do Paralimpijskih iger v Tokiu 2020.

Pred Lidlovo trgovino otvoritev paralimpijskega odštevalnika

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paralimpijske igre. To sredo, 28. avgusta 2019, ob 10. uri bo pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici 10 v Ljubljani dogodek ob začetku odštevanja do paraolimpijskih iger.

Trkaj pripravlja himno športnikov invalidov

Raperja Trkaja v poletnih mesecih navdihujejo športniki invalidi. V sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije-Paralimpijskim komitejem (ZŠIS-PK) in nami pripravlja posebno pesem – himno o športnikih invalidih, njihovi neustavljivi motivaciji in moči ter dosežkih, s katerimi premikajo meje – tudi v glavah drugih ljudi. Trkaj se je s športniki invalidi v poletnih dneh srečal, se preizkusil v košarki na vozičkih in z njimi spregovoril o njihovem dojemanju invalidnosti, motivaciji ter pomenu športa v njihovem življenju.

URI Soča gostil Parafest

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite, URI – Soča ter Lidl Slovenija so za paciente na URI – Soča, mlade invalide in ostale obiskovalce pripravili PARAFEST – dan športa invalidov. Na dogodku so uspešni športniki invalidi in paralimpijci predstavili najbolj priljubljene parašporte, ki so jih lahko obiskovalci preizkusili.

Misija Samozavest za invalidne otroke in njihove starše

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in Lidl Slovenija sta v okviru programa Postani športnik, s katerim spodbujata mlade invalide k vključevanju v šport, pripravila projekt MISIJA SAMOZAVEST. Z njim z motivacijskimi videi nagovarjajo mlade invalide ter njihove starše, naj šport postane del njihovega življenja, saj prinaša številne koristi. K projektu je ob lansiranju pristopilo več kot 250 otrok z različnimi oblikami invalidnosti iz 24 slovenskih osnovnih in srednjih šol.