Poskrbeli smo za boljše pokojnine zaposlenih s krajšim delovnim časom

V Lidlu Slovenija smo z marcem pristopili h kolektivnemu dodatnemu pokojninskemu zavarovanju (DPZ) za svoje zaposlene. Odločitev za DPZ je odgovor na neenakopraven položaj, v katerega sedanji sistem obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Sloveniji postavlja zaposlene za krajši delovni čas.

V podjetju Lidl Slovenija je že skoraj 1300 zaposlenih, od tega jih je več kot 70 odstotkov, pretežno v trgovinah, zaposlenih za krajši delovni čas. Sistem obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Sloveniji trenutno pri izračunu mesečnih pokojnin poleg zneska, ki ga posameznik vplača v pokojninsko blagajno, upošteva tudi dopolnjeno delovno dobo – čas zaposlitve v urah.

V podjetju Lidl Slovenija menimo, da tak sistem zaposlene za krajši delovni čas postavlja v bistveno slabši položaj. Obstaja sicer možnost, da si zaposleni za razliko do polnega delovnega časa pokojninsko dobo doplačujejo sami, a jim to v sedanjem sistemu ne pomaga veliko. »Kljub doplačilom do polne pokojninske dobe, bodo zneski njihovih starostnih pokojnin po sedanji pokojninski ureditvi nižji, kot bodo zneski pokojnin tistih, ki skupno vplačajo enako vsoto, a so zaposleni za poln delovni čas,« razloži Lea Tkalec, vodja področja Kadri v Lidlu Slovenija.

V Lidlu Slovenija menimo, da si vsi, ki v pokojninsko blagajno vplačajo enak znesek, zaslužijo tudi enakopravno obravnavo. Zato smo pred časom vložili tudi predlog za spremembo zakonodaje in pristojno ministrstvo pozvali k ukrepanju, vendar so bili naši predlogi zavrnjeni. »Našega razmišljanja po prejetju utemeljitve ministrstva nismo spremenili in še vedno menimo, da si zaposleni, ki v pokojninsko blagajno vplačujejo enake zneske, zaslužijo enako visoke starostne pokojnine, ne glede na to, ali je zaposlen za poln ali krajši delovni čas«, je povedal Gregor Kosi, generalni direktor Lidla Slovenija. Obenem je poudaril: »Odločili smo se, da ne bomo čakali na morebitne spremembe, ki bi prinesle enakopravno obravnavo vseh, ki vplačujejo enako. Zato smo pristopili k dodatnemu kolektivnemu pokojninskemu varčevanju, s čimer bomo poskrbeli za bolj brezskrbno starost vseh sodelavcev Lidla Slovenija.«

Tako smo v sodelovanju z Zavarovalnico Generali pripravili pokojninski načrt, s katerim bomo za svoje zaposlene omilili, po našem mnenju, neenakopravno obravnavo v okviru veljavnega pokojninskega sistema. Do kolektivnega prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja (PDPZ) so upravičeni zaposleni, ki so del Lidlove ekipe najmanj eno leto oziroma zaposleni za nedoločen čas.

Povej svoje mnenje:

ODLIČNA ENERGIJA NA DNEVU AMBASADORJEV ZDRAVJA

V objemu narave, stran od mestnega vrveža in v zavetrju vsakodnevnih izzivov, so se Lidlovci in Lidlovke srečali z namenom ustvarjanja boljšega sveta in še bolj zdravega jutri zase, za svoje sodelavce, prijatelje in družino.

ŽE DRUGO LETO MED NAJBOLJŠIMI ZAPOSLOVALCI NA SVETU

Ponosni smo, da je mednarodna neodvisna ustanova Top Employers Institute našemu podjetju podelila certifikata Top Employer Slovenija 2018 in Top Employer Europe 2018. Certifikata smo v Lidlu Slovenija prejeli že drugič zapored, in sicer za odlične kadrovske prakse in razvojne programe za zaposlene ter za skrb za pozitivno in prijetno delovno okolje.

Lidlov piknik: Bilo je čarobno!

Resnično lahko sklenemo: na letošnjem Lidlovem pikniku je bilo čarobno! Več kot 2000 se nas je zbralo – Lidlovk in Lidlovcev z našimi najdražjimi – in preživeli smo prekrasen dan. V najboljši družbi, na čudoviti lokaciji, ob okusni hrani, številnih presenečenjih, dobri glasbi in sproščenem vzdušju. Za piko na i pa nam je ugodilo še vreme. Boljšega dne si preprosto ne bi mogli zamisliti.

USTVARJALI SMO NEPOZABNE SPOMINE

Ta vikend je v Pacugu potekala delovna akcija, ki že dolgo ni več samo to. V samo dveh dneh je več kot 70 Lidlovk in Lidlovcev ustvarilo ogromno priložnosti za nepozabne spomine. Spomine za otroke, ki bodo tam preživljali počitnice in tudi vse nas, ki smo se jih odločili ustvariti.

ŽE PETIČ SMO SE DOBILI NA DNEVU AMBASADORJEV ZDRAVJA

V sredo, 17. 5. 2017 je potekal že peti dan ambasadorjev zdravja. Na gradu Jable se je zbralo skoraj 70 ambasadorjev zdravja, zanimivosti in strokovno znanje pa so nam predajali tako sodelavci kot tudi zunanji strokovnjaki iz medicine, športa in medosebnih odnosov.