SANDI NOVAK: VIRTUOZ OKUSOV V RIO PO NOV OSEBNI REKORD

»Beseda ne zmorem zame ne obstaja. Vse zmorem. Moram pa včasih vložiti več napora. Naredim pa lahko vse,« pravi Sandi Novak, včasih dober nogometaš, danes pa uspešni maratonec, ki bo v Rio šel po najboljši možen rezultat in ima za seboj tudi težko življenjsko preizkušnjo.

sandi_novak_razinger_zip

Leta 2005 se je Sandiju sesul svet kot hišica iz kart, ko mu je na prijateljevi fantovščini na glavo padel križ, ki ga je kot izredno cenjen mizar za prijatelja izdelal sam. To ga je zaznamovalo za celo življenje, saj je povsem oslepel na levo oko, na desnem pa zaznava le obrise. Po takšni nesreči se je bilo treba postaviti na noge, predvsem pa dojemati in „gledati“ na svet drugače.

Po nezgodi se je Sandi zapisal teku. »Tek mi je pomagal, da sem vnovič osebnostno zrasel, brez njega bi bilo težko,« pove Sandi, ki ne more teči sam, ampak rabi spremljevalca, s katerim je povezan preko posebnega traku. Spremljevalec poskrbi, da ima Sandi na voljo gele in pijačo, opozarja ga na nevarnosti in ovinke na poti, ritem teka pa Sandi določa sam.

fotonejcbalantic_arboretum_razstava-1289

Želja za udeležbo na paraolimpijskih igrah je v Sandiju tlela že od leta 2007, pot do dosežene norme in evidentiranja za kandidata pa je bila zahtevna. Dosežek na tekmi v Dubaju januarja letos je Sandiju prinesel pomembno vstopnico za Rio. Skromen in hvaležen v isti sapi Sandi rad poudari, da je pri takšnih podvigih pomembno, da ima maratonec čas pod nadzorom. No, ne le on, temveč je pomembno, da celotna ekipa nadzira situacijo. »Na tekmi življenja ne smeš ničesar prepustiti naključju,« še pove Sandi.

V prostem času Sandi tudi rad keglja ali pa se s kuhalnico v roki zavrti po kuhinji in pripravi slastne piškote. Rad si tudi sam speče čisto poseben lanen kruh. Še predobro se zaveda, da so ovire le v glavi, glede nastopa v Riu pa pravi, da želi priti do osebnega rekorda in doda: »V kolikor pa se bo pokazala možnost za medaljo, jo bom zagrabil z obema rokama.«

fotonejcbalantic-8806

Povej svoje mnenje:

Odštevamo do paralimpijskih iger v Tokiu

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) je danes dopoldne v družbi športnic in športnikov invalidov pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici slavnostno razkrila odštevalnik do Paralimpijskih iger v Tokiu 2020.

Pred Lidlovo trgovino otvoritev paralimpijskega odštevalnika

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paralimpijske igre. To sredo, 28. avgusta 2019, ob 10. uri bo pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici 10 v Ljubljani dogodek ob začetku odštevanja do paraolimpijskih iger.

Trkaj pripravlja himno športnikov invalidov

Raperja Trkaja v poletnih mesecih navdihujejo športniki invalidi. V sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije-Paralimpijskim komitejem (ZŠIS-PK) in nami pripravlja posebno pesem – himno o športnikih invalidih, njihovi neustavljivi motivaciji in moči ter dosežkih, s katerimi premikajo meje – tudi v glavah drugih ljudi. Trkaj se je s športniki invalidi v poletnih dneh srečal, se preizkusil v košarki na vozičkih in z njimi spregovoril o njihovem dojemanju invalidnosti, motivaciji ter pomenu športa v njihovem življenju.

URI Soča gostil Parafest

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite, URI – Soča ter Lidl Slovenija so za paciente na URI – Soča, mlade invalide in ostale obiskovalce pripravili PARAFEST – dan športa invalidov. Na dogodku so uspešni športniki invalidi in paralimpijci predstavili najbolj priljubljene parašporte, ki so jih lahko obiskovalci preizkusili.

Misija Samozavest za invalidne otroke in njihove starše

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in Lidl Slovenija sta v okviru programa Postani športnik, s katerim spodbujata mlade invalide k vključevanju v šport, pripravila projekt MISIJA SAMOZAVEST. Z njim z motivacijskimi videi nagovarjajo mlade invalide ter njihove starše, naj šport postane del njihovega življenja, saj prinaša številne koristi. K projektu je ob lansiranju pristopilo več kot 250 otrok z različnimi oblikami invalidnosti iz 24 slovenskih osnovnih in srednjih šol.