UIGRANA EKIPA STRELCEV BRANI BARVE SLOVENSKE ZASTAVE

Legenda slovenskega paraolimpizma, 62-letni Franc Pinter Ančo, debitantka na letošnjih paraolimpijskih igrah in parašportnica leta 2014, 51-letna Veselka Pevec, dobitnik srebrne paraolimpijske medalje v Londonu 2012, 41-letni Franček Gorazd – Nani Tiršek, in že petič udeleženi na paraolimpijskih igrah ter evropski prvak v streljanju, 42-letni Damjan Pavlin, sestavljajo kvartet naših strelskih junakov, ki bodo v Riu branili barve Slovenije.

Vsak s svojo osupljivo življenjsko zgodbo so se našli v stičišču skupnega interesa – poleg običajnih meja vzdržljivosti premagovati še dodatne izzive.

strelci_skupna_razinger_zip

Ančo, perfekcionist po naravi, ima doma že 5 medalj s paraolimpijskih iger. Pravi, da mu je šport način življenja in nadvse rad preživlja čas na treningu. Strelstvu je predan že trideset let, skozi življenje ga vodi želja po dokazovanju. »Vsak dan želim biti boljši na strelišču. Nikoli ni dovolj dobro, vedno lahko naredim in ustrelim bolje.«

Franc_pintar__razinger_zip1

Veselka, ponosna mama 18-letne Saše, s katero sta dobri prijateljici in zaupnici, je zelo vztrajna in močna ženska, ki zlepa ne odneha. Kljub zdravstvenim težavam z vidom si je priborila mesto v letošnji paraolimpijski reprezentanci in se zelo veseli sodelovanja na igrah v Riu. »Vem, da je vse rešljivo, le vztrajati je treba – pa naj bo to šport, šola ali klasična življenjska situacija!«

Veselka_pevec__razinger_zip

Nani je človek discipline, ki preprosto ne pozna poraza in dokazuje, da z močno voljo lahko naredi marsikaj. Leta 2007 se je pridružil državni reprezentanci invalidov v streljanju z zračno puško ter do sedaj dosegel že kar nekaj zavidljivih uspehov. Med drugim je na zadnjih paraolimpijskih igrah v Londonu dosegel srebrno odličje. »Streljanje je ekstremni šport, kar se tiče koncentracije, psihologije, samozaupanja, samodiscipline.«

Gorazd_tiršek__razinger_zip

Tudi Damjan, ki se je s strelstvom začel ukvarjati po vzoru svojega brata, je do sedaj osvojil cel kup laskavih priznanj. Za Rio pravi, da velikih obljub ne bo dajal, bo pa zagotovo dal vse od sebe. »Brez ukvarjanja s športom si svojega življenja ne predstavljam.«

Damjan_pavlin__razinger_zip2

Treningi naših reprezentančnih paraolimpijskih strelcev že več kot 20 let potekajo pod taktirko trenerke Polone Sladič, tudi odlične strelke, ki jo tekmovalci zelo cenijo in pravijo, da je ogromno pripomogla do odličnih rezultatov. Med seboj so zelo povezani, dihajo eden z drugim, si pomagajo in pravijo, da so kot ena velika družina.

 

Povej svoje mnenje:

Odštevamo do paralimpijskih iger v Tokiu

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) je danes dopoldne v družbi športnic in športnikov invalidov pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici slavnostno razkrila odštevalnik do Paralimpijskih iger v Tokiu 2020.

Pred Lidlovo trgovino otvoritev paralimpijskega odštevalnika

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paralimpijske igre. To sredo, 28. avgusta 2019, ob 10. uri bo pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici 10 v Ljubljani dogodek ob začetku odštevanja do paraolimpijskih iger.

Trkaj pripravlja himno športnikov invalidov

Raperja Trkaja v poletnih mesecih navdihujejo športniki invalidi. V sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije-Paralimpijskim komitejem (ZŠIS-PK) in nami pripravlja posebno pesem – himno o športnikih invalidih, njihovi neustavljivi motivaciji in moči ter dosežkih, s katerimi premikajo meje – tudi v glavah drugih ljudi. Trkaj se je s športniki invalidi v poletnih dneh srečal, se preizkusil v košarki na vozičkih in z njimi spregovoril o njihovem dojemanju invalidnosti, motivaciji ter pomenu športa v njihovem življenju.

URI Soča gostil Parafest

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite, URI – Soča ter Lidl Slovenija so za paciente na URI – Soča, mlade invalide in ostale obiskovalce pripravili PARAFEST – dan športa invalidov. Na dogodku so uspešni športniki invalidi in paralimpijci predstavili najbolj priljubljene parašporte, ki so jih lahko obiskovalci preizkusili.

Misija Samozavest za invalidne otroke in njihove starše

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in Lidl Slovenija sta v okviru programa Postani športnik, s katerim spodbujata mlade invalide k vključevanju v šport, pripravila projekt MISIJA SAMOZAVEST. Z njim z motivacijskimi videi nagovarjajo mlade invalide ter njihove starše, naj šport postane del njihovega življenja, saj prinaša številne koristi. K projektu je ob lansiranju pristopilo več kot 250 otrok z različnimi oblikami invalidnosti iz 24 slovenskih osnovnih in srednjih šol.