Ukrepi učencev za zmanjšanje količine zavržene hrane

S koncem pouka se je končal spomladanski del projekta Hrana ni za tjavendan. Večina sodelujočih srednjih in osnovnih šol ter vrtcev je poslala prvi del poročila o poteku projekta, v katerem so zajeli posnetek stanja in glavne ugotovitve o količinah in vzrokih za zavrženo hrano.

V spomladanskem delu projekta Hrana ni za tjavendan so na šolah z anketami in opazovanjem ugotovili, da se v povprečju zavrže preveč tiste hrane, ki učencem in dijakom ne tekne preveč. To je še vedno hrana, ki je pripravljena iz zelenjave, medtem ko jedi sestavljene iz sladkih živil ostajajo med bolj priljubljenimi. Učenci in njihovim mentorji so preko analiz ugotovili tudi, da nove jedi na šolskih jedilnikih običajno niso dobro sprejete in da je takrat količina zavržene hrane večja.

Z namenom osveščanja za zmanjšanje količine zavržene hrane so na nekaterih sodelujočih šolah v okviru projekta izvedli delavnice za sovrstnike, učitelje in starše ter jih na ta način opozorili o problematiki zavržene hrane. Nekateri so opravili razgovore s predstavniki šolske kuhinje in na podlagi tega pripravili nabor idejnih predlogov, s katerimi bodo pripomogli k zmanjšanju količin zavržene hrane. Med predlogi je bilo sprejemanje različnih ukrepov za zmanjševanje količine zavržene hrane v šolski kuhinji, kot so spremenjeno razdeljevanje hrane, ureditev kompostnikov, organizacija degustacij novih jedi, izboljšan videz obrokov in podobno. Na ozaveščevalni ravni pa bodo učenci ob pomoči mentorjev pripravili plakate in napise, ki bodo opozarjali na pravilen odnos do hrane, izvajali bodo posebne dni brez zavržene hrane, pripravili različne igre, literarno-likovne natečaje, promocijsko gradivo za učence in podobno.

Projekt Hrana ni za tjavendan se bo v celoti zaključil novembra 2015, ko bomo v sodelovanju z Ekošolo, partnerico tega projekta, razglasili in nagradili najboljše šole ali vrtce v projektu.

 

Več kot 80 receptov “Reciklirane kuharije” >

Hrana ni za tjavendan >

Organizator:

Društvo DOVES – FEE SLOVENIA
Cesta solinarjev 4
6320 PORTOROŽ
davčna številka SI50989812

PROGRAM EKOŠOLA
Zavrti 2
SI – 1234 Mengeš

Kontakt:

Telefon1: 0599 55 550
Telefon2: 031 323 332
E-naslov: info@ekosola.si

Povej svoje mnenje:

REKORDNO ŠTEVILO IZOBRAŽEVALNIH USTANOV V BOJ PROTI PREVELIKIM KOLIČINAM ZAVRŽENE HRANE

Program Ekošola in Lidl Slovenija že peto leto zapored izvajata projekt Hrana ni za tjavendan, ki nagovarja otroke, mladostnike, učitelje in starše k zmanjševanju količin zavržene hrane ter k razmisleku o socialnih, okoljskih in ekonomskih problematikah, povezanih z zavrženo hrano. V šolskem letu 2018/2019 se je v projekt prijavilo rekordnih 111 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.

Kam z ostanki hrane po praznikih?

Prvi del praznikov je že za nami, pred nami pa je le še zadnje dejanje tega leta. Večina ljudi med prazniki zase in za svoje bližnje pripravi prave pojedine in ne malokrat se zgodi, da nam veliko hrane ostane. A najpomembneje je, da hrane ne vržemo stran, temveč jo z malce domišljije spremenimo v okusne in vabljive popraznične jedi.

ZAKORAKALI SMO V NOVO SEZONO PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN

V začetku leta smo skupaj z Ekošolo zakorakali v novo sezono projekta Hrana ni za tjavendan. Projekt poteka že četrto leto zapored, število sodelujočih ustanov pa iz leta v leto raste. Letos jih sodeluje že 96, od je 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol vključenih v program Ekošola.

ČIM MANJ ZAVRŽENE HRANE TUDI V ŠOLSKEM LETU 2017/2018

Že četrto leto zapored smo združili moči s programom Ekošola in v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet tudi v letu 2017/2018 nadaljujemo s projektom Hrana ni za tjavendan. Projekt je namenjen ozaveščanju o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambnih izdelkov. Število sodelujočih izobraževalnih ustanov vsako leto narašča, letos jih sodeluje že 96, od tega 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol, ki so vključene v program Ekošola.