Ukrepi učencev za zmanjšanje količine zavržene hrane

S koncem pouka se je končal spomladanski del projekta Hrana ni za tjavendan. Večina sodelujočih srednjih in osnovnih šol ter vrtcev je poslala prvi del poročila o poteku projekta, v katerem so zajeli posnetek stanja in glavne ugotovitve o količinah in vzrokih za zavrženo hrano.

V spomladanskem delu projekta Hrana ni za tjavendan so na šolah z anketami in opazovanjem ugotovili, da se v povprečju zavrže preveč tiste hrane, ki učencem in dijakom ne tekne preveč. To je še vedno hrana, ki je pripravljena iz zelenjave, medtem ko jedi sestavljene iz sladkih živil ostajajo med bolj priljubljenimi. Učenci in njihovim mentorji so preko analiz ugotovili tudi, da nove jedi na šolskih jedilnikih običajno niso dobro sprejete in da je takrat količina zavržene hrane večja.

Z namenom osveščanja za zmanjšanje količine zavržene hrane so na nekaterih sodelujočih šolah v okviru projekta izvedli delavnice za sovrstnike, učitelje in starše ter jih na ta način opozorili o problematiki zavržene hrane. Nekateri so opravili razgovore s predstavniki šolske kuhinje in na podlagi tega pripravili nabor idejnih predlogov, s katerimi bodo pripomogli k zmanjšanju količin zavržene hrane. Med predlogi je bilo sprejemanje različnih ukrepov za zmanjševanje količine zavržene hrane v šolski kuhinji, kot so spremenjeno razdeljevanje hrane, ureditev kompostnikov, organizacija degustacij novih jedi, izboljšan videz obrokov in podobno. Na ozaveščevalni ravni pa bodo učenci ob pomoči mentorjev pripravili plakate in napise, ki bodo opozarjali na pravilen odnos do hrane, izvajali bodo posebne dni brez zavržene hrane, pripravili različne igre, literarno-likovne natečaje, promocijsko gradivo za učence in podobno.

Projekt Hrana ni za tjavendan se bo v celoti zaključil novembra 2015, ko bomo v sodelovanju z Ekošolo, partnerico tega projekta, razglasili in nagradili najboljše šole ali vrtce v projektu.

 

Več kot 80 receptov “Reciklirane kuharije” >

Hrana ni za tjavendan >

Organizator:

Društvo DOVES – FEE SLOVENIA
Cesta solinarjev 4
6320 PORTOROŽ
davčna številka SI50989812

PROGRAM EKOŠOLA
Zavrti 2
SI – 1234 Mengeš

Kontakt:

Telefon1: 0599 55 550
Telefon2: 031 323 332
E-naslov: info@ekosola.si

Povej svoje mnenje:

Slovenske šole in vrtci povprečno zmanjšali količino zavržene hrane za približno 40 odstotkov

Z veliko zabavo za tiste šole in vrtce, ki so pripravili najbolj učinkovite in kreativne aktivnosti, se je v petek, 7. junija, v Celju zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga skupaj z Ekošolo izvajamo že peto leto zapored. Letos je pri projektu sodelovalo približno 3.500 otrok in 250 mentorjev iz več kot sto izobraževalnih ustanov, kar je do sedaj tudi rekordno število sodelujočih šol.

Blogerji spremljali količine zavržene hrane

Prvi teden našega Hrana ni za tjavendan izziva je za nami, naši blogerji pa so pridno merili količine zavržene hrane v svojih gospodinjstvih in nam odkrito zaupali, kako uspešno se oni spopadajo s količinami zavržene hrane.

Z blogerji v boj proti prevelikim količinam zavržene hrane

Da hrana res ni za tjavendan so nas učili že davno, a podatki kažejo, da ljudje še vedno vsako leto zavržemo ogromne količine hrane. Za občutek: V Sloveniji letno zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov. Precej šokantno, kajne?