Varno zavetje za otroke

V Lidlu Slovenija smo se v okviru naše trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet že novembra lani vključili v Unicefov projekt Varna točka. V letu dni so varne točke postale vse naše trgovine in tudi upravna stavba.

Varna točka je posebej označen javni prostor, namenjen otrokom ali mladostnikom, da se vanj zatečejo v primeru, če se znajdejo v kakršni koli stiski (npr. so se izgubili, so v konfliktu z vrstniki, imajo težave v šoli ipd.). Tako otroci kot tudi mladostniki v težavah lahko varne točke prepoznajo po modri nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto (npr. na vhodu v Lidlove trgovine).

VARNA_TOCKA_LOGO

V varnih točkah so prisotni posamezniki, ki so se usposabljali za to, da so otrokom v stiski zmožni ponuditi pomoč, jim svetovati ali pa jim podati osnovne informacije. “Zaposleni v Lidlu Slovenija, ki so se udeležili izobraževanja o tem kako nuditi pomoč otrokom v stiski, so izkazali neverjeten čut za pomoč otrokom v stiski,” je povedala Alja Otavnik, vodja projekta Varne točke pri Unicefu.

Kaj so cilji »varne točke«

  • Omogočiti prvo pomoč otrokom v stiski (npr. pomiriti čustveno zmedenega in prestrašenega otroka);
  • zagotoviti anonimnost;
  • ustvariti ozračje večje varnosti in nuditi psihološko podporo;
  • pomoč pri reševanju problema – sodelovanje s strokovnimi ustanovami.

Ker vse naše enote nosijo oznako »varna točka«, se zavedamo, da je naša vloga v tem projektu izjemno pomembna. Zato priskočimo na pomoč takoj, ko jo otroci potrebujejo. Tudi v Unicefu Slovenija pravijo, da so izredno ponosni, da se je tudi Lidl Slovenija pridružil mreži varnih točk, saj bomo lahko s svojimi trgovinami pomembno prispevali k varnosti otrok v lokalnem okolju.

Organizator:

Slovenska fundacija za UNICEF
Pavšičeva ulica 1
1000 Ljubljana

Kontakt:

Telefon: 01 583 80 80
Telefaks: 01 583 80 81
E-naslov: info@unicef.si

Povej svoje mnenje:

229 brezskrbnih morskih dni za otroke

Huraaaa!!! Skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) peljemo na morje otroke, ki živijo v pomanjkanju. 229 brezskrbnih počitniških dni bomo omogočili otrokom s posebnimi potrebami, ki potrebujejo spremljevalca.

Otroci Lidlovcev ponovno na letovanju v Pacugu

​Čas počitnic je bil tu in kot je sedaj že v navadi, so se tudi letos, le nekaj dni po zaključku šolskega leta, otroci naših zaposlenih odpravili na morje, v otroško letovišče Pacug.

10 krogov za 10 nasmehov – tudi letos smo zraven

Leto je naokoli in zopet je prišel čas za izvedbo enega največjih športno humanitarnih projektov v Sloveniji, humanitarnega projekta 10 krogov za 10 nasmehov, kjer bodo člani športno humanitarnega društva Vztrajaj – Never Give Up, v 10 različnih mestih tekli za 10 družin, ki so se znašle v nezavidljivem položaju in potrebujejo našo pomoč.