Več kot 80 receptov “Reciklirane kuharije”

Eden od namenov projekta Hrana ni za tjavendan je tudi spodbujanje praktične uporabe neuporabljenih jedi ali posameznih živil. V ta namen smo v sodelovanju z Ekošolo v okviru projekta pripravili tudi natečaj, s katerim so učenci v sodelovanju z mentorji in starši raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil. Tako so ustvarjali recepte, v katerih so bili uporabljeni preostanki različnih živil ali obrokov.

Na natečaj se je prijavilo več kot 15 ustanov, skupno pa so oddali več kot 80 receptov. Učenci so s pomočjo mentorjev in staršev k natečaju pristopili na različne načine, od raziskovanja lokalnih avtohtonih jedi, kjer so se uporabljali ostanki jedi ali posameznih živil, do oblikovanja kreativnih receptov novih jedi, ki jih bodo na nekaterih šolah vključili tudi v šolsko prehrano.

V okviru natečaja je bilo razglašenih 10 zmagovalcev, štirje vrtci: Kranjski vrtci (Enota Čirče), Vrtec Pobrežje Maribor (Enota Najdihojca), Vrtec Antona Medveda Kamnik, DOŠ I. Lendava ter šest osnovnih in srednjih šol: JZ OŠ Marjana Nemca Radeče, I. OŠ Žalec, OŠ in Vrtec Sv. Trojica, Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, OŠ Gorišnica, Srednja šola Črnomelj.

Zmagovalci bodo na Konferenci koordinatorjev, 28. septembra 2015, prejeli darilne pakete s strani Lidla Slovenija. Najboljši recepti bodo izšli tudi v posebni kuharski knjižnici ob koncu projekta Hrana ni za tjavendan v novembru 2015. Podoben natečaj smo v Lidlu Slovenija izpeljal tudi na svoji Facebook strani, kjer smo prejeli več kot 50 receptov, najboljše med njimi pa prav tako nagradili in vključili v knjižico receptov.

 

Ukrepi učencev za zmanjšanje količine zavržene hrane >

Hrana ni za tjavendan >

Organizator:

Društvo DOVES – FEE SLOVENIA
Cesta solinarjev 4
6320 PORTOROŽ
davčna številka SI50989812

PROGRAM EKOŠOLA
Zavrti 2
SI – 1234 Mengeš

Kontakt:

Telefon1: 0599 55 550
Telefon2: 031 323 332
E-naslov: info@ekosola.si

Povej svoje mnenje:

REKORDNO ŠTEVILO IZOBRAŽEVALNIH USTANOV V BOJ PROTI PREVELIKIM KOLIČINAM ZAVRŽENE HRANE

Program Ekošola in Lidl Slovenija že peto leto zapored izvajata projekt Hrana ni za tjavendan, ki nagovarja otroke, mladostnike, učitelje in starše k zmanjševanju količin zavržene hrane ter k razmisleku o socialnih, okoljskih in ekonomskih problematikah, povezanih z zavrženo hrano. V šolskem letu 2018/2019 se je v projekt prijavilo rekordnih 111 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.

Kam z ostanki hrane po praznikih?

Prvi del praznikov je že za nami, pred nami pa je le še zadnje dejanje tega leta. Večina ljudi med prazniki zase in za svoje bližnje pripravi prave pojedine in ne malokrat se zgodi, da nam veliko hrane ostane. A najpomembneje je, da hrane ne vržemo stran, temveč jo z malce domišljije spremenimo v okusne in vabljive popraznične jedi.

ZAKORAKALI SMO V NOVO SEZONO PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN

V začetku leta smo skupaj z Ekošolo zakorakali v novo sezono projekta Hrana ni za tjavendan. Projekt poteka že četrto leto zapored, število sodelujočih ustanov pa iz leta v leto raste. Letos jih sodeluje že 96, od je 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol vključenih v program Ekošola.

ČIM MANJ ZAVRŽENE HRANE TUDI V ŠOLSKEM LETU 2017/2018

Že četrto leto zapored smo združili moči s programom Ekošola in v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet tudi v letu 2017/2018 nadaljujemo s projektom Hrana ni za tjavendan. Projekt je namenjen ozaveščanju o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambnih izdelkov. Število sodelujočih izobraževalnih ustanov vsako leto narašča, letos jih sodeluje že 96, od tega 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol, ki so vključene v program Ekošola.