Več kot 80 receptov “Reciklirane kuharije”

Eden od namenov projekta Hrana ni za tjavendan je tudi spodbujanje praktične uporabe neuporabljenih jedi ali posameznih živil. V ta namen smo v sodelovanju z Ekošolo v okviru projekta pripravili tudi natečaj, s katerim so učenci v sodelovanju z mentorji in starši raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil. Tako so ustvarjali recepte, v katerih so bili uporabljeni preostanki različnih živil ali obrokov.

Na natečaj se je prijavilo več kot 15 ustanov, skupno pa so oddali več kot 80 receptov. Učenci so s pomočjo mentorjev in staršev k natečaju pristopili na različne načine, od raziskovanja lokalnih avtohtonih jedi, kjer so se uporabljali ostanki jedi ali posameznih živil, do oblikovanja kreativnih receptov novih jedi, ki jih bodo na nekaterih šolah vključili tudi v šolsko prehrano.

V okviru natečaja je bilo razglašenih 10 zmagovalcev, štirje vrtci: Kranjski vrtci (Enota Čirče), Vrtec Pobrežje Maribor (Enota Najdihojca), Vrtec Antona Medveda Kamnik, DOŠ I. Lendava ter šest osnovnih in srednjih šol: JZ OŠ Marjana Nemca Radeče, I. OŠ Žalec, OŠ in Vrtec Sv. Trojica, Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, OŠ Gorišnica, Srednja šola Črnomelj.

Zmagovalci bodo na Konferenci koordinatorjev, 28. septembra 2015, prejeli darilne pakete s strani Lidla Slovenija. Najboljši recepti bodo izšli tudi v posebni kuharski knjižnici ob koncu projekta Hrana ni za tjavendan v novembru 2015. Podoben natečaj smo v Lidlu Slovenija izpeljal tudi na svoji Facebook strani, kjer smo prejeli več kot 50 receptov, najboljše med njimi pa prav tako nagradili in vključili v knjižico receptov.

 

Ukrepi učencev za zmanjšanje količine zavržene hrane >

Hrana ni za tjavendan >

Organizator:

Društvo DOVES – FEE SLOVENIA
Cesta solinarjev 4
6320 PORTOROŽ
davčna številka SI50989812

PROGRAM EKOŠOLA
Zavrti 2
SI – 1234 Mengeš

Kontakt:

Telefon1: 0599 55 550
Telefon2: 031 323 332
E-naslov: info@ekosola.si

Povej svoje mnenje:

Blogerji spremljali količine zavržene hrane

Prvi teden našega Hrana ni za tjavendan izziva je za nami, naši blogerji pa so pridno merili količine zavržene hrane v svojih gospodinjstvih in nam odkrito zaupali, kako uspešno se oni spopadajo s količinami zavržene hrane.

Z blogerji v boj proti prevelikim količinam zavržene hrane

Da hrana res ni za tjavendan so nas učili že davno, a podatki kažejo, da ljudje še vedno vsako leto zavržemo ogromne količine hrane. Za občutek: V Sloveniji letno zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov. Precej šokantno, kajne?

V SEZONI 2018/2019 REKORDNO ŠTEVILO IZOBRAŽEVALNIH USTANOV V BOJ PROTI PREVELIKIM KOLIČINAM ZAVRŽENE HRANE

Program Ekošola in Lidl Slovenija že peto leto zapored izvajata projekt Hrana ni za tjavendan, ki nagovarja otroke, mladostnike, učitelje in starše k zmanjševanju količin zavržene hrane ter k razmisleku o socialnih, okoljskih in ekonomskih problematikah, povezanih z zavrženo hrano. V šolskem letu 2018/2019 se je v projekt prijavilo rekordnih 111 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.

Kam z ostanki hrane po praznikih?

Prvi del praznikov je že za nami, pred nami pa je le še zadnje dejanje tega leta. Večina ljudi med prazniki zase in za svoje bližnje pripravi prave pojedine in ne malokrat se zgodi, da nam veliko hrane ostane. A najpomembneje je, da hrane ne vržemo stran, temveč jo z malce domišljije spremenimo v okusne in vabljive popraznične jedi.

Naložite si vse tri knjižice Reciklirana kuharija!

V okviru natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo že nekaj let zapored, smo doslej skupaj z Ekošolo pripravili že tri knjižice z enostavnimi, recikliranimi recepti ter jih poimenovali Reciklirana kuharija. Ker vemo, da tudi najbolj veščim kuharjem tu in tam zmanjka idej za pripravo jedi, tokrat vse tri knjižice objavljamo na enem mestu