Več kot 80 receptov “Reciklirane kuharije”

Eden od namenov projekta Hrana ni za tjavendan je tudi spodbujanje praktične uporabe neuporabljenih jedi ali posameznih živil. V ta namen smo v sodelovanju z Ekošolo v okviru projekta pripravili tudi natečaj, s katerim so učenci v sodelovanju z mentorji in starši raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil. Tako so ustvarjali recepte, v katerih so bili uporabljeni preostanki različnih živil ali obrokov.

Na natečaj se je prijavilo več kot 15 ustanov, skupno pa so oddali več kot 80 receptov. Učenci so s pomočjo mentorjev in staršev k natečaju pristopili na različne načine, od raziskovanja lokalnih avtohtonih jedi, kjer so se uporabljali ostanki jedi ali posameznih živil, do oblikovanja kreativnih receptov novih jedi, ki jih bodo na nekaterih šolah vključili tudi v šolsko prehrano.

V okviru natečaja je bilo razglašenih 10 zmagovalcev, štirje vrtci: Kranjski vrtci (Enota Čirče), Vrtec Pobrežje Maribor (Enota Najdihojca), Vrtec Antona Medveda Kamnik, DOŠ I. Lendava ter šest osnovnih in srednjih šol: JZ OŠ Marjana Nemca Radeče, I. OŠ Žalec, OŠ in Vrtec Sv. Trojica, Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, OŠ Gorišnica, Srednja šola Črnomelj.

Zmagovalci bodo na Konferenci koordinatorjev, 28. septembra 2015, prejeli darilne pakete s strani Lidla Slovenija. Najboljši recepti bodo izšli tudi v posebni kuharski knjižnici ob koncu projekta Hrana ni za tjavendan v novembru 2015. Podoben natečaj smo v Lidlu Slovenija izpeljal tudi na svoji Facebook strani, kjer smo prejeli več kot 50 receptov, najboljše med njimi pa prav tako nagradili in vključili v knjižico receptov.

 

Ukrepi učencev za zmanjšanje količine zavržene hrane >

Hrana ni za tjavendan >

Organizator:

Društvo DOVES – FEE SLOVENIA
Cesta solinarjev 4
6320 PORTOROŽ
davčna številka SI50989812

PROGRAM EKOŠOLA
Zavrti 2
SI – 1234 Mengeš

Kontakt:

Telefon1: 0599 55 550
Telefon2: 031 323 332
E-naslov: info@ekosola.si

Povej svoje mnenje:

Slovenske šole in vrtci povprečno zmanjšali količino zavržene hrane za približno 40 odstotkov

Z veliko zabavo za tiste šole in vrtce, ki so pripravili najbolj učinkovite in kreativne aktivnosti, se je v petek, 7. junija, v Celju zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga skupaj z Ekošolo izvajamo že peto leto zapored. Letos je pri projektu sodelovalo približno 3.500 otrok in 250 mentorjev iz več kot sto izobraževalnih ustanov, kar je do sedaj tudi rekordno število sodelujočih šol.

Blogerji spremljali količine zavržene hrane

Prvi teden našega Hrana ni za tjavendan izziva je za nami, naši blogerji pa so pridno merili količine zavržene hrane v svojih gospodinjstvih in nam odkrito zaupali, kako uspešno se oni spopadajo s količinami zavržene hrane.

Z blogerji v boj proti prevelikim količinam zavržene hrane

Da hrana res ni za tjavendan so nas učili že davno, a podatki kažejo, da ljudje še vedno vsako leto zavržemo ogromne količine hrane. Za občutek: V Sloveniji letno zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov. Precej šokantno, kajne?