ZAKORAKALI SMO V NOVO SEZONO PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN

V začetku leta smo skupaj z Ekošolo zakorakali v novo sezono projekta Hrana ni za tjavendan. Projekt poteka že četrto leto zapored, število sodelujočih ustanov pa iz leta v leto raste. Letos jih sodeluje že 96, od je 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol vključenih v program Ekošola.

V sredini februarja smo se z mentorji in koordinatorji iz posameznih izobraževalnih ustanov dobili na poučni delavnici, kjer so strokovnjaki s področja zavržene hrane predstavili predloge aktivnosti, ki jih lahko uporabijo pri delu z učenci na temo zmanjševanja zavržene hrane.

Na delavnici so bili najprej predstavljeni primeri dobrih praks iz prejšnjih let – svoje dejavnosti in dosežke so predstavili Vrtec Kekec Grosuplje, Osnovna šola Šmartno pri Slovenj Gradcu in Osnovna šola Roje za učence s posebnimi potrebami. Po premoru je sledila predstavitev petih didaktičnih iger s tematiko zmanjševanja zavržene hrane, nato pa so se mentorji zabavali ob t.i. mistery box-ih.

 

Iz živil, ki pogosto ostanejo na krožnikih (testenine, riž, kruh) so morali pripraviti bodisi sladice, bodisi glavne jedi. Pripravili so mlečni riž s sadjem, kruhove ocvrtke z oreščki, bananami in jogurtovim prelivom ter pečene testenine s smetano, od glavnih jedi pa so pripravili polnjene bučke z gobami in zelenjavo ter mehiško in poletno solato.

 

Več aktivnosti bo na posameznih šolah in vrtcih, ki sodelujejo pri projektu, sledilo še v naslednjih tednih ter mesecih, pri čemer verjamemo, da bodo rezultati letošnje sezone projekta Hrana ni za tjavendan vsaj tako dobri če ne še boljši kot tisti iz preteklega leta.

Povej svoje mnenje:

Blogerji spremljali količine zavržene hrane

Prvi teden našega Hrana ni za tjavendan izziva je za nami, naši blogerji pa so pridno merili količine zavržene hrane v svojih gospodinjstvih in nam odkrito zaupali, kako uspešno se oni spopadajo s količinami zavržene hrane.

Z blogerji v boj proti prevelikim količinam zavržene hrane

Da hrana res ni za tjavendan so nas učili že davno, a podatki kažejo, da ljudje še vedno vsako leto zavržemo ogromne količine hrane. Za občutek: V Sloveniji letno zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov. Precej šokantno, kajne?

V SEZONI 2018/2019 REKORDNO ŠTEVILO IZOBRAŽEVALNIH USTANOV V BOJ PROTI PREVELIKIM KOLIČINAM ZAVRŽENE HRANE

Program Ekošola in Lidl Slovenija že peto leto zapored izvajata projekt Hrana ni za tjavendan, ki nagovarja otroke, mladostnike, učitelje in starše k zmanjševanju količin zavržene hrane ter k razmisleku o socialnih, okoljskih in ekonomskih problematikah, povezanih z zavrženo hrano. V šolskem letu 2018/2019 se je v projekt prijavilo rekordnih 111 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.

Kam z ostanki hrane po praznikih?

Prvi del praznikov je že za nami, pred nami pa je le še zadnje dejanje tega leta. Večina ljudi med prazniki zase in za svoje bližnje pripravi prave pojedine in ne malokrat se zgodi, da nam veliko hrane ostane. A najpomembneje je, da hrane ne vržemo stran, temveč jo z malce domišljije spremenimo v okusne in vabljive popraznične jedi.

Naložite si vse tri knjižice Reciklirana kuharija!

V okviru natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo že nekaj let zapored, smo doslej skupaj z Ekošolo pripravili že tri knjižice z enostavnimi, recikliranimi recepti ter jih poimenovali Reciklirana kuharija. Ker vemo, da tudi najbolj veščim kuharjem tu in tam zmanjka idej za pripravo jedi, tokrat vse tri knjižice objavljamo na enem mestu