ZAKORAKALI SMO V NOVO SEZONO PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN

V začetku leta smo skupaj z Ekošolo zakorakali v novo sezono projekta Hrana ni za tjavendan. Projekt poteka že četrto leto zapored, število sodelujočih ustanov pa iz leta v leto raste. Letos jih sodeluje že 96, od je 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol vključenih v program Ekošola.

V sredini februarja smo se z mentorji in koordinatorji iz posameznih izobraževalnih ustanov dobili na poučni delavnici, kjer so strokovnjaki s področja zavržene hrane predstavili predloge aktivnosti, ki jih lahko uporabijo pri delu z učenci na temo zmanjševanja zavržene hrane.

Na delavnici so bili najprej predstavljeni primeri dobrih praks iz prejšnjih let – svoje dejavnosti in dosežke so predstavili Vrtec Kekec Grosuplje, Osnovna šola Šmartno pri Slovenj Gradcu in Osnovna šola Roje za učence s posebnimi potrebami. Po premoru je sledila predstavitev petih didaktičnih iger s tematiko zmanjševanja zavržene hrane, nato pa so se mentorji zabavali ob t.i. mistery box-ih.

 

Iz živil, ki pogosto ostanejo na krožnikih (testenine, riž, kruh) so morali pripraviti bodisi sladice, bodisi glavne jedi. Pripravili so mlečni riž s sadjem, kruhove ocvrtke z oreščki, bananami in jogurtovim prelivom ter pečene testenine s smetano, od glavnih jedi pa so pripravili polnjene bučke z gobami in zelenjavo ter mehiško in poletno solato.

 

Več aktivnosti bo na posameznih šolah in vrtcih, ki sodelujejo pri projektu, sledilo še v naslednjih tednih ter mesecih, pri čemer verjamemo, da bodo rezultati letošnje sezone projekta Hrana ni za tjavendan vsaj tako dobri če ne še boljši kot tisti iz preteklega leta.

Povej svoje mnenje:

Slovenske šole in vrtci povprečno zmanjšali količino zavržene hrane za približno 40 odstotkov

Z veliko zabavo za tiste šole in vrtce, ki so pripravili najbolj učinkovite in kreativne aktivnosti, se je v petek, 7. junija, v Celju zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga skupaj z Ekošolo izvajamo že peto leto zapored. Letos je pri projektu sodelovalo približno 3.500 otrok in 250 mentorjev iz več kot sto izobraževalnih ustanov, kar je do sedaj tudi rekordno število sodelujočih šol.

Blogerji spremljali količine zavržene hrane

Prvi teden našega Hrana ni za tjavendan izziva je za nami, naši blogerji pa so pridno merili količine zavržene hrane v svojih gospodinjstvih in nam odkrito zaupali, kako uspešno se oni spopadajo s količinami zavržene hrane.

Z blogerji v boj proti prevelikim količinam zavržene hrane

Da hrana res ni za tjavendan so nas učili že davno, a podatki kažejo, da ljudje še vedno vsako leto zavržemo ogromne količine hrane. Za občutek: V Sloveniji letno zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov. Precej šokantno, kajne?