Primož Jeralič: Živi svoje sanje

»Zavedati se moramo, da je vsakdo izmed nas športnikov invalidov moral iti skozi težko obdobje, obdobje spremembe in sprejemanja samega sebe v drugačni luči in to je tisto, kar nas dela posebne, to je tisto kar daje navdih. Pobrali smo se s tal in pokazali najprej sebi in nato ostalim, da smo, da lahko z močno voljo, energijo, trmo, predanostjo, vztrajnostjo in podporo kljub invalidnosti, ki nas je zaznamovala, živimo svoje sanje. Živeti svoje sanje daje inspiracijo širši populaciji, ki se zaradi nas zaveda vrednot življenja.«

Primož_jeralič_razinger_zip

Zaprisežen športnik in izvrsten atlet, dvaintridesetletni parakolesar Primož Jeralič, je že v mladih letih navduševal z vrhunskimi športnimi rezultati v atletiki, svojčas je bil celo mladinski slovenski rekorder. Atletiko je začel trenirati pri dvanajstih letih, marljiv in vztrajen, kot je Primož bil in še vedno je, je kasneje med časom študija poprijel za marsikatero delo od inštruktorja smučanja do natakarja, da je lahko zaslužil denar za študij in življenje v študentskih letih. Februarja 2008 se je Primožu na smučišču Krvavec zgodila huda nesreča, ko je zaradi padca na hlod ostal priklenjen na voziček. Kljub poškodbi vretenc, pljuč in reber, je Primož, ki ima diagnozo spastične parapareze, še vedno zvesto zapisan športu.

WR9M3890

Primož je po nesreči nadaljeval športno kariero znotraj športa invalidov. Po začetkih v košarki, metu diska, kopja in krogle, je Primož nov smisel našel v parakolesarstvu in njegova jeklena volja ga je gnala vse do sedanje uvrstitve v ekipo, ki bo Slovenijo predstavljala v Riu. V smeri Primoževe zmagovalne miselnosti, ki pravi, da je vedno treba »gristi do konca«, smo prepričani, da je Primož na pravi poti do dosega novih vrhunskih rezultatov, ki bodo v ponos vsem nam.

fotonejcbalantic_primozjeralic-6148,1

»Bil sem športnik preden sem postal invalid. Vem, kakšni napori so potrebni za vrhunski rezultat. Pri nas invalidih je potrebno še precej več volje in energije.«

Poleg športa pa smisel Primoževega življenja predstavlja njegova družinica, kateri je ljubeč soprog in očka dveh otrok zelo hvaležen za vso podporo in pomoč na njegovi športni poti in sedaj na poti do Ria.

fotonejcbalantic_arboretum_razstava-2221

Z izjemno voljo, popolnoma prilagojenim življenjskim slogom ter strateško taktiko in profesionalnim pristopom si Primož postavlja meje visoko, z namenom, da lahko gre naprej in sega še višje. Zanj obstajajo meje le v glavi. Zanj besedna zveza »ne morem« ne obstaja!

Povej svoje mnenje:

Odštevamo do paralimpijskih iger v Tokiu

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) je danes dopoldne v družbi športnic in športnikov invalidov pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici slavnostno razkrila odštevalnik do Paralimpijskih iger v Tokiu 2020.

Pred Lidlovo trgovino otvoritev paralimpijskega odštevalnika

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paralimpijske igre. To sredo, 28. avgusta 2019, ob 10. uri bo pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici 10 v Ljubljani dogodek ob začetku odštevanja do paraolimpijskih iger.

Trkaj pripravlja himno športnikov invalidov

Raperja Trkaja v poletnih mesecih navdihujejo športniki invalidi. V sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije-Paralimpijskim komitejem (ZŠIS-PK) in nami pripravlja posebno pesem – himno o športnikih invalidih, njihovi neustavljivi motivaciji in moči ter dosežkih, s katerimi premikajo meje – tudi v glavah drugih ljudi. Trkaj se je s športniki invalidi v poletnih dneh srečal, se preizkusil v košarki na vozičkih in z njimi spregovoril o njihovem dojemanju invalidnosti, motivaciji ter pomenu športa v njihovem življenju.

URI Soča gostil Parafest

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite, URI – Soča ter Lidl Slovenija so za paciente na URI – Soča, mlade invalide in ostale obiskovalce pripravili PARAFEST – dan športa invalidov. Na dogodku so uspešni športniki invalidi in paralimpijci predstavili najbolj priljubljene parašporte, ki so jih lahko obiskovalci preizkusili.

Misija Samozavest za invalidne otroke in njihove starše

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in Lidl Slovenija sta v okviru programa Postani športnik, s katerim spodbujata mlade invalide k vključevanju v šport, pripravila projekt MISIJA SAMOZAVEST. Z njim z motivacijskimi videi nagovarjajo mlade invalide ter njihove starše, naj šport postane del njihovega življenja, saj prinaša številne koristi. K projektu je ob lansiranju pristopilo več kot 250 otrok z različnimi oblikami invalidnosti iz 24 slovenskih osnovnih in srednjih šol.