Znani so zmagovalci natečaja Hrana ni za tjavendan

V novembru se je zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki je letos potekal prvič in je k sodelovanju privabil več kot 30 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije, vključenih v program Ekošola. Na podlagi analize so sodelujoče ustanove izvedle več aktivnosti za zmanjšanje količine zavržene hrane in dvig ozaveščenosti o odgovornem ravnanju s hrano. Med vsemi sodelujočimi ustanovami smo v Lidlu Slovenija skupaj z Ekošolo posebne nagrade podarili tistim, ki so dosegli najboljše rezultate.

V starostni skupini vrtcev in prve triade osnovnih šol se je najbolje odrezal Vrtec Ringaraja pri OŠ Dobrepolje, medtem ko je v starostni skupini druge triade osnovnih šol najboljše rezultate dosegla OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj. V tretji starostni skupini so sodelovali učenci tretje triade osnovnih šol in dijaki. Med njimi so najboljše rezultate dosegli dijaki Biotehniške šole Maribor.

IMG_5486 (ID 60540)

IMG_5590 (ID 60527)

Zmagovalci so se nagrad razveselili, a vendar se zavedajo, da je največja nagrada prav zmanjšanje odpadkov. »Z veseljem smo sodelovali v projektu, ki nas uči učinkovitega ravnanja s hrano. Še pomembneje, izjemno veseli smo, da so k projektu aktivno pristopili prav učenci, ki so pridobljeno znanje prenesli tudi domov, na starše, babice in dedke, brate in sestre ter že spomladi pokazali, da si želijo sami poskrbeti za učinkovito porabo hrane,« je povedala mentorica Marija Arnuš z OŠ dr. Ljudevita Pivka na Ptuju.

IMG_5503 (ID 60543)

 

Z aktivnostmi so prispevali k dejanskemu zmanjšamju količine zavržene hran

Sodelujoče ustanove v projektu so na podlagi meritev izvajale različne ukrepe, s katerimi so zmanjšale količino zavržene hrane. Eden takšnih je ukrep Biotehniške šole Maribor, kjer se morajo dijaki pred športnim dnem prijaviti na malico. Na ta način so uspeli zmanjšati količino sendvičev, ki so ostajali, za več kot 80 odstotkov. Kar nekaj ustanov je uvedlo aktivnosti, s katerimi so otroke spodbudili, da poskusijo nove jedi, saj je težje prilagajanje novim okusom eden izmed ključnih razlogov za zavračanje in ostajanje hrane. Nekatere šole so zato začele izvajati degustacije jedi ali otroke povabile h kuhanju, kar je imelo za posledico večje spoštovanje jedi. Na več ustanovah so uvedli tudi načine izmenjevanja obrokov med učenci, v nekaj primerih z različnimi kotički s hrano, v enem pa tudi z dogovori o delitvi hrane med sošolci.

IMG_5534 (ID 60547)

Veliko aktivnosti so udeleženi vrtci, šole in dijaški domovi izvedli tudi za namen ozaveščanja o odgovornem ravnanju s hrano. Učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj so tako ob naravoslovnem dnevu spoznali pridelavo hrane »od pridelovalca do potrošnika«, medtem ko so na OŠ Dobrepolje med devetošolci in v vrtcu Ringaraja izbrali ambasadorje odgovornega ravnanja s hrano, ki so pomagali pri ozaveščanju drugih skupin. Med ozaveščanjem so v sodelujočih šolah, vrtcih in dijaških domovih nastali tudi zgovorni izdelki, ki so predstavljeni na razstavi v Galeriji Dijaškega doma Ivana Cankarja v Ljubljani.

 

Projektu Hrana ni za tjavendan se pridružuje novih 50 šol in vrtcev

Pozitivnih rezultatov so se razveselili tudi v Ekošoli. »Vsi otroci in mentorji, ki so sodelovali v projektu Hrana ni za tjavendan od maja do novembra, so pokazali velik interes za izboljšanje stanja na področju ravnanja s hrano in izvedli različne aktivnosti, s katerimi so osveščali svoje vrstnike na šolah in vrtcih ter z udejanjanjem aktivnosti celo že uspeli zmanjšati količine zavržene hrane,« je povedala Tina Hribar, vodja projekta Hrana ni za tjavendan pri Ekošoli ter dodala: »Z novim šolskim letom nadaljujemo s projektom Hrana ni za tjavendan. V njem bo sodelovali več kot 50 novih šol in vrtcev, saj so doprinos, ki se kaže v manj zavržene hrane in posledično v nižjih stroških za ustanove, poleg mentorjev prepoznali tudi drugi sodelavci na šolah in v vrtcih, predvsem pa ravnatelji. Ti so namreč ključni za uspeh celotnega projekta.«

V podjetju Lidl Slovenija smo projekt podprli v okviru pobude Ustvarimo boljši svet. Projekt Hrana ni za tjavendan nas uči, kako pomembno je, da s hrano ravnamo odgovorno in spoštljivo ter obenem z malo odpadki skrbimo za okolje, v katerem živimo. Znanje o učinkovitem ravnanju s hrano projekt gradi prav pri najmlajših, hkrati pa spodbuja premike tudi na sistemski ravni in ustanove spodbuja k uvajanju trajnostnih ukrepov tako pri nakupu kot porabi hrane. Tudi na ravni podjetja z izjemno učinkovito logistično mrežo in donacijami praktično ne zavržmo hrane s svojih trgovskih polic.

Ob koncu projekta je nastala tudi simpatična knjižica Reciklirana kuharija, v kateri lahko najdete zanimive recepte iz ostankov hrane.

 

Organizator:

Društvo DOVES – FEE SLOVENIA
Cesta solinarjev 4
6320 PORTOROŽ
davčna številka SI50989812

PROGRAM EKOŠOLA
Zavrti 2
SI – 1234 Mengeš

Kontakt:

Telefon1: 0599 55 550
Telefon2: 031 323 332
E-naslov: info@ekosola.si

Povej svoje mnenje:

REKORDNO ŠTEVILO IZOBRAŽEVALNIH USTANOV V BOJ PROTI PREVELIKIM KOLIČINAM ZAVRŽENE HRANE

Program Ekošola in Lidl Slovenija že peto leto zapored izvajata projekt Hrana ni za tjavendan, ki nagovarja otroke, mladostnike, učitelje in starše k zmanjševanju količin zavržene hrane ter k razmisleku o socialnih, okoljskih in ekonomskih problematikah, povezanih z zavrženo hrano. V šolskem letu 2018/2019 se je v projekt prijavilo rekordnih 111 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.

Kam z ostanki hrane po praznikih?

Prvi del praznikov je že za nami, pred nami pa je le še zadnje dejanje tega leta. Večina ljudi med prazniki zase in za svoje bližnje pripravi prave pojedine in ne malokrat se zgodi, da nam veliko hrane ostane. A najpomembneje je, da hrane ne vržemo stran, temveč jo z malce domišljije spremenimo v okusne in vabljive popraznične jedi.

ZAKORAKALI SMO V NOVO SEZONO PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN

V začetku leta smo skupaj z Ekošolo zakorakali v novo sezono projekta Hrana ni za tjavendan. Projekt poteka že četrto leto zapored, število sodelujočih ustanov pa iz leta v leto raste. Letos jih sodeluje že 96, od je 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol vključenih v program Ekošola.

ČIM MANJ ZAVRŽENE HRANE TUDI V ŠOLSKEM LETU 2017/2018

Že četrto leto zapored smo združili moči s programom Ekošola in v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet tudi v letu 2017/2018 nadaljujemo s projektom Hrana ni za tjavendan. Projekt je namenjen ozaveščanju o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambnih izdelkov. Število sodelujočih izobraževalnih ustanov vsako leto narašča, letos jih sodeluje že 96, od tega 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol, ki so vključene v program Ekošola.