Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

PROJEKTU HRANA NI ZA TJAVENDAN SE LETOS PRIKLJUČUJE REKORDNO ŠTEVILO ŠOL IN VRTCEV

Objavljeno:

30/11/2021

Deli:

V letošnjo, že osmo sezono projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajamo skupaj s programom Ekošola, se je prijavilo največje število slovenskih izobraževalnih ustanov do sedaj. Kar 160 vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz cele Slovenije se bo letos ukvarjalo s problematiko zavržene hrane. V okviru projekta se bodo na različne načine spoznavali s problematiko področja, kot rezultat projekta pa bodo pripravili učinkovite rešitve za zmanjšanje količine zavržene hrane.

Projekt Hrana ni za tjavendan poteka od novembra 2021 do junija 2022, sodelujoče ustanove pa bodo preko različnih orodij in aktivnosti spoznavale ter se aktivno vključevale v problematiko zavržene hrane. Vrtčevske otroke in otroke prve triade osnovne šole bosta o pravilnem ravnanju s hrano najbolj učila simpatična lika gospa Kuhla in gospod Polentnik, v projekt pa bodo vključeni tudi družinski člani učencev in vrtičkarjev, saj bodo skupaj z njimi izpolnjevali Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane. Veliko koristne vsebine bodo v okviru projekta prejeli tudi mentorji, saj bodo partnerji projekta za njih organizirali tri spletne delavnice na različne teme, povezane z zavrženo hrano, inovativnimi recepti, dobre prakse na šolah in še mnogo več.

Projekt Hrana ni za tjavendan je poleg ozaveščanja in izobraževanja o zmanjševanju in preprečevanju  nastanka odpadne in zavržene namenjen tudi spodbudi praktične uporabe in shranjevanja neporabljenih živil, zato bo tudi letos v okviru projekta potekal natečaj Reciklirana kuharija, kjer bodo zbirali inovativne in kreativne recepte z idejami, kako porabiti preostanek živil oz. jedi, ki ostanejo.

Za vse sodelujoče izobraževalne ustanove sta partnerja programa letos pripravila zanimive ozaveščevalne plakate, ki so nastali ob prvem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane aprila letos. Na plakatih so ilustracije, ki so nastale v okviru natečaja Zgodb o zavrženi hrani. Vsako ilustracijo spremlja kratka poučna zgodbica o zavrženi hrani, ki so jih prispevali sodelujoči otroci in družine. Zgodbice so na voljo tudi na naši spletni strani ali s klikom TUKAJ.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI ŽIVILA, DA BODO OSTALA ČIM DLJE SVEŽA?

Našo prehrano sestavljajo različne kategorije živil, ki popestrijo dnevni jedilnik in poskrbijo za dovoljšen vnos raznolikih hranil, vitaminov in mineralov, potrebnih za ohranjanje našega zdravja. Ob prihodu iz trgovine nas živila, kot so sadje in zelenjava, testenine, meso, ribe, jajca in še kaj, čakajo, da jih pospravimo na njihovo mesto. A kam jih postaviti, da bodo ta ostala čim dlje sveža in primerna za uživanje? Pravilno shranjevanje lahko močno vpliva na daljšo obstojnost živil, s čemer lahko tudi vi pridobite dodaten čas, za pripravo svoje najljubše jedi brez zavržkov.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

OSMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že osmo knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Okolje    Za manj zavržene hrane14. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE 24. APRILA RAZGLASILA ZA SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Na pobudo partnerjev projekta, ki ozavešča javnost in izvaja aktivnosti za zmanjševanje količin zavržene hrane je Vlada RS na včerajšnji seji sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo, kot že pretekli dve leti, obeleževali 24. aprila. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane.
TOP