Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

PROJEKTU HRANA NI ZA TJAVENDAN SE LETOS PRIKLJUČUJE REKORDNO ŠTEVILO ŠOL IN VRTCEV

Objavljeno:

30/11/2021

Deli:

V letošnjo, že osmo sezono projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajamo skupaj s programom Ekošola, se je prijavilo največje število slovenskih izobraževalnih ustanov do sedaj. Kar 160 vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz cele Slovenije se bo letos ukvarjalo s problematiko zavržene hrane. V okviru projekta se bodo na različne načine spoznavali s problematiko področja, kot rezultat projekta pa bodo pripravili učinkovite rešitve za zmanjšanje količine zavržene hrane.

Projekt Hrana ni za tjavendan poteka od novembra 2021 do junija 2022, sodelujoče ustanove pa bodo preko različnih orodij in aktivnosti spoznavale ter se aktivno vključevale v problematiko zavržene hrane. Vrtčevske otroke in otroke prve triade osnovne šole bosta o pravilnem ravnanju s hrano najbolj učila simpatična lika gospa Kuhla in gospod Polentnik, v projekt pa bodo vključeni tudi družinski člani učencev in vrtičkarjev, saj bodo skupaj z njimi izpolnjevali Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane. Veliko koristne vsebine bodo v okviru projekta prejeli tudi mentorji, saj bodo partnerji projekta za njih organizirali tri spletne delavnice na različne teme, povezane z zavrženo hrano, inovativnimi recepti, dobre prakse na šolah in še mnogo več.

Projekt Hrana ni za tjavendan je poleg ozaveščanja in izobraževanja o zmanjševanju in preprečevanju  nastanka odpadne in zavržene namenjen tudi spodbudi praktične uporabe in shranjevanja neporabljenih živil, zato bo tudi letos v okviru projekta potekal natečaj Reciklirana kuharija, kjer bodo zbirali inovativne in kreativne recepte z idejami, kako porabiti preostanek živil oz. jedi, ki ostanejo.

Za vse sodelujoče izobraževalne ustanove sta partnerja programa letos pripravila zanimive ozaveščevalne plakate, ki so nastali ob prvem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane aprila letos. Na plakatih so ilustracije, ki so nastale v okviru natečaja Zgodb o zavrženi hrani. Vsako ilustracijo spremlja kratka poučna zgodbica o zavrženi hrani, ki so jih prispevali sodelujoči otroci in družine. Zgodbice so na voljo tudi na naši spletni strani ali s klikom TUKAJ.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane28. 09. 2021 By boljsisvet@lidl.si

HRANA SVOJE MESTO NAJDE – OBČINSKA INICIATIVA ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

29. septembra obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. V Lidlu Slovenija skupaj z Ekologi brez meja pričenjamo aktivnosti za celostno preprečevanje in zmanjševanje količin zavržene hrane na ravni lokalnih skupnosti. Za sodelovanje v pilotnem projektu Hrana svoje mesto najde je bila izbrana občina Škofja Loka.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan23. 09. 2021 By boljsisvet@lidl.si

JESEN 2021: V ZNAMENJU NOVIH PROJEKTOV ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

V letošnjem letu ponovno krepimo prizadevanja in aktivnosti na področju zmanjševanja količin zavržene hrane. Ob že uveljavljenih projektih, kot so Hrana ni za tjavendan in Donirana hrana, se kot prvi trgovec pridružujemo projektu LIFE IP CARE4CLIMATE, pri katerem je zavržena hrana eno od ključnih področij ozaveščanja in usposabljanja deležnikov prehranske verige. Obenem z društvom Ekologi brez meja začenjamo izvajati pilotski projekt občinske iniciative za manj zavržene hrane, kjer bomo na lokalni ravni pripravili ukrepe in aktivnosti za reševanje te problematike.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane15. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

NA VOLJO VSEH 6 KNJIŽIC RECIKLIRANA KUHARIJA!

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že šesto knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti. Letos pa v knjižici ne boste našli le okusnih receptov. Za navdih in spodbudo objavljamo tudi pet zmagovalnih zgodb, ki so jih slovenske družine ustvarile v okviru literarnega natečaja Zgodbe o zavrženi hrani. Te na edinstven način prikazujejo, kako lahko krojimo usodo naši najljubši hrani.
TOP