Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

PROJEKTU HRANA NI ZA TJAVENDAN SE LETOS PRIKLJUČUJE REKORDNO ŠTEVILO ŠOL IN VRTCEV

Objavljeno:

30/11/2021

Deli:

V letošnjo, že osmo sezono projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajamo skupaj s programom Ekošola, se je prijavilo največje število slovenskih izobraževalnih ustanov do sedaj. Kar 160 vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz cele Slovenije se bo letos ukvarjalo s problematiko zavržene hrane. V okviru projekta se bodo na različne načine spoznavali s problematiko področja, kot rezultat projekta pa bodo pripravili učinkovite rešitve za zmanjšanje količine zavržene hrane.

Projekt Hrana ni za tjavendan poteka od novembra 2021 do junija 2022, sodelujoče ustanove pa bodo preko različnih orodij in aktivnosti spoznavale ter se aktivno vključevale v problematiko zavržene hrane. Vrtčevske otroke in otroke prve triade osnovne šole bosta o pravilnem ravnanju s hrano najbolj učila simpatična lika gospa Kuhla in gospod Polentnik, v projekt pa bodo vključeni tudi družinski člani učencev in vrtičkarjev, saj bodo skupaj z njimi izpolnjevali Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane. Veliko koristne vsebine bodo v okviru projekta prejeli tudi mentorji, saj bodo partnerji projekta za njih organizirali tri spletne delavnice na različne teme, povezane z zavrženo hrano, inovativnimi recepti, dobre prakse na šolah in še mnogo več.

Projekt Hrana ni za tjavendan je poleg ozaveščanja in izobraževanja o zmanjševanju in preprečevanju  nastanka odpadne in zavržene namenjen tudi spodbudi praktične uporabe in shranjevanja neporabljenih živil, zato bo tudi letos v okviru projekta potekal natečaj Reciklirana kuharija, kjer bodo zbirali inovativne in kreativne recepte z idejami, kako porabiti preostanek živil oz. jedi, ki ostanejo.

Za vse sodelujoče izobraževalne ustanove sta partnerja programa letos pripravila zanimive ozaveščevalne plakate, ki so nastali ob prvem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane aprila letos. Na plakatih so ilustracije, ki so nastale v okviru natečaja Zgodb o zavrženi hrani. Vsako ilustracijo spremlja kratka poučna zgodbica o zavrženi hrani, ki so jih prispevali sodelujoči otroci in družine. Zgodbice so na voljo tudi na naši spletni strani ali s klikom TUKAJ.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Okolje    Za manj zavržene hrane26. 09. 2022 By boljsisvet@lidl.si

HRANA NI ZA TJAVENDAN VSTOPA V DEVETO SEZONO

Ob prihajajočem Mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani program Ekošola in Lidl Slovenija napovedujeta že deveto sezono projekta Hrana ni za tjavendan. Projekt otroke in mladostnike ter s tem tudi njihove starše že vrsto let ozavešča o prevelikih količinah zavržene hrane in išče učinkovite rešitve za njeno zmanjšanje. Vrhunec projekta bo tudi v tem šolskem letu predstavljal že tretji slovenski Dan brez zavržene hrane, ki bo 24. aprila 2023.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Okolje    Za manj zavržene hrane16. 06. 2022 By boljsisvet@lidl.si

ŠOLE IN VRTCI V TEM ŠOLSKEM LETU ZMANJŠALI KOLIČINO ZAVRŽENE HRANE ZA PRIBLIŽNO 30 ODSTOTKOV

Projektu se je v šolskem letu 2021/2022 pridružilo rekordno število izobraževalnih ustanov in vrtcev – kar 160 ustanov, skupno pa je sodelovalo več kot 7600 otrok in mladostnikov ter 734 mentorjev. Z raznolikimi aktivnostmi, merjenjem količin zavržene hrane in osveščanjem so ustanove količino zavržene hrane v povprečju zmanjšale za 30 %, nekatere pa so uspele zavržke hrane zmanjšati celo do 90 %.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane10. 06. 2022 By boljsisvet@lidl.si

SEDMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že sedmo knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti.
TOP