V letošnjo, že osmo sezono projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajamo skupaj s programom Ekošola, se je prijavilo največje število slovenskih izobraževalnih ustanov do sedaj. Kar 160 vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz cele Slovenije se bo letos ukvarjalo s problematiko zavržene hrane. V okviru projekta se bodo na različne načine spoznavali s problematiko področja, kot rezultat projekta pa bodo pripravili učinkovite rešitve za zmanjšanje količine zavržene hrane.
Projekt Hrana ni za tjavendan poteka od novembra 2021 do junija 2022, sodelujoče ustanove pa bodo preko različnih orodij in aktivnosti spoznavale ter se aktivno vključevale v problematiko zavržene hrane. Vrtčevske otroke in otroke prve triade osnovne šole bosta o pravilnem ravnanju s hrano najbolj učila simpatična lika gospa Kuhla in gospod Polentnik, v projekt pa bodo vključeni tudi družinski člani učencev in vrtičkarjev, saj bodo skupaj z njimi izpolnjevali Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane. Veliko koristne vsebine bodo v okviru projekta prejeli tudi mentorji, saj bodo partnerji projekta za njih organizirali tri spletne delavnice na različne teme, povezane z zavrženo hrano, inovativnimi recepti, dobre prakse na šolah in še mnogo več.
Projekt Hrana ni za tjavendan je poleg ozaveščanja in izobraževanja o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene namenjen tudi spodbudi praktične uporabe in shranjevanja neporabljenih živil, zato bo tudi letos v okviru projekta potekal natečaj Reciklirana kuharija, kjer bodo zbirali inovativne in kreativne recepte z idejami, kako porabiti preostanek živil oz. jedi, ki ostanejo.
Za vse sodelujoče izobraževalne ustanove sta partnerja programa letos pripravila zanimive ozaveščevalne plakate, ki so nastali ob prvem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane aprila letos. Na plakatih so ilustracije, ki so nastale v okviru natečaja Zgodb o zavrženi hrani. Vsako ilustracijo spremlja kratka poučna zgodbica o zavrženi hrani, ki so jih prispevali sodelujoči otroci in družine. Zgodbice so na voljo tudi na naši spletni strani ali s klikom TUKAJ.